Medovník

Medovník patří mezi dezerty ke klasice, kterou každý ocení. Ale ruku na srdce. Chodíte na medovník do kaváren, nebo jste si na něj troufli i sami doma?

Ingredience na těsto
450 g hladké mouky
150 g cukru krupice nebo krystalu
1 vejce
50 g tuku Hera/máslo
2 polévkové lžíce medu
5 polévkových lžic mléka
1 polévková lžíce sody

Krém
1 kondenzované zkaramelizované mléko (lze koupit nebo kondenzované slazené mléko vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě nebo 1+1/4 hod v papiňáku, otvírat až po vychladnutí)
250 g másla
7 dkg umletých vlašských ořechů (lze i bez ořechů) 

Sirup
4,5 lžíce cukru krystalu
1,5 dl převařené vody
75 ml rumu 
Příprava těsta
Vejce, krystalový cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat, dokud se hmota nezačne vařit, potom zhnědne a zkaramelizovatí. Bude to trochu pěnit, ale to je v pořádku. Hmotu z hrnce poté nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, následně rukama. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Nejlépe se pracuje s teplým těstem (dá se ohřát i v mikrovlnce). Vyválíme placky, vykrojíme požadovaný tvar, pečeme na pečícím papíře, upečeme i odkrojky, které pak rozdrcené použijeme na obalení a posypání dortu (řezu).
Velké finále:
Spodní placku potřeme sirupem jenom nahoře, natřeme krém a než přiložíme další placku, tak ji potřeme sirupem i zespodu a po přiložení i nahoře. Takto na sebe dáme všechny placky. Sirupem nešetříme - pokud ho dáme málo, bude medovník tužší. Krémem namažeme lehce i vršek a strany. Smícháme nadrobené upečené odkrojky + mleté ořechy (nemusí být) a tím posypeme strany i vršek. Takto připravený medovník je jedlý za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle, a tím bude lepší.

09.01.2015 | Alena Vaculová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444