Ingredience na těsto 450 g hladké mouky 150 g cukru krupice nebo krystalu 1 vejce 50 g tuku Hera/máslo 2 polévkové lžíce medu 5 polévkových lžic mléka 1 polévková lžíce sody Krém 1 kondenzované zkaramelizované mléko (lze koupit nebo kondenzované slazené mléko vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě nebo 1+1/4 hod v papiňáku, otvírat až po vychladnutí) 250 g másla 7 dkg umletých vlašských ořechů (lze i bez ořechů) Sirup 4,5 lžíce cukru krystalu 1,5 dl převařené vody 75 ml rumu |
Příprava těsta Vejce, krystalový cukr, tuk, med, mléko a sodu dáme do hrnce, postavíme na sporák a na ohni budeme za stálého míchání zahřívat, dokud se hmota nezačne vařit, potom zhnědne a zkaramelizovatí. Bude to trochu pěnit, ale to je v pořádku. Hmotu z hrnce poté nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Nejdříve vařečkou, následně rukama. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Nejlépe se pracuje s teplým těstem (dá se ohřát i v mikrovlnce). Vyválíme placky, vykrojíme požadovaný tvar, pečeme na pečícím papíře, upečeme i odkrojky, které pak rozdrcené použijeme na obalení a posypání dortu (řezu). |
Velké finále:
Spodní placku potřeme sirupem jenom nahoře, natřeme krém a než přiložíme další placku, tak ji potřeme sirupem i zespodu a po přiložení i nahoře. Takto na sebe dáme všechny placky. Sirupem nešetříme - pokud ho dáme málo, bude medovník tužší. Krémem namažeme lehce i vršek a strany. Smícháme nadrobené upečené odkrojky + mleté ořechy (nemusí být) a tím posypeme strany i vršek. Takto připravený medovník je jedlý za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle, a tím bude lepší.
Spodní placku potřeme sirupem jenom nahoře, natřeme krém a než přiložíme další placku, tak ji potřeme sirupem i zespodu a po přiložení i nahoře. Takto na sebe dáme všechny placky. Sirupem nešetříme - pokud ho dáme málo, bude medovník tužší. Krémem namažeme lehce i vršek a strany. Smícháme nadrobené upečené odkrojky + mleté ořechy (nemusí být) a tím posypeme strany i vršek. Takto připravený medovník je jedlý za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle, a tím bude lepší.