Masivní, stabilní, krásná

Praktická lenoška

Láká vás nábytek navržený profesionálními designéry, ale vadí vám jeho příliš vysoká cena? V tom případě se nabízí snadné řešení: dejte se do práce a sami si vyrobte lenošku. Náš nápad v sobě spojuje pohodlnou lenošku s dostatečně velkým odkládacím prostorem pro knihy, časopisy, lampu, tácy a další předměty.

 

Tento praktický kus nábytku je tedy vhodný zejména pro menší prostory, kde záleží na každém centimetru volného místa - např. pro malé obývací pokoje, zimní zahrady nebo chalupy. Když se na dřevěný rám položí dlouhá matrace, dá se lenoška v případě potřeby použít i jako postel pro návštěvy.

Při výrobě velmi záleží na pečlivosti. Každá nepřesnost totiž snižuje výslednou kvalitu nábytku. Kvalita dřevěných hranolů je velmi proměnlivá, a proto by se nejlepší strany materiálu (tj.bez suků a zjevných poškození) měly otočit směrem vzhůru. Před definitivním sestavením se hranoly ze spodní strany očíslují, aby se předešlo jejich záměně. Po vyvrtání všech otvorů (viz detailní pracovní postup níže) se dřevěné hranoly obrousí, natřou mořidlem a nalakují bezbarvým lakem. Potom se sešroubují dohromady pomocí závitové tyče. Rovnoměrnou vzdálenost mezi hranoly o šířce půl centimetru zajistí dvojice kovových podložek. Na konce závitových tyčí se nasadí podložky a všechno se sešroubuje šestihrannými maticemi. Matice se zapustí do zahloubených otvorů ve dřevě, aby se předešlo riziku zranění.


       

Optimální rozměry

Nohy 175 cm dlouhé lenošky jsou vysoké 17,5 cm a jsou vyrobeny ze dvou dřevěných hranolů. Přední i zadní stěny hranolů musí být v jedné rovině.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Pro jaký druh čalounění se rozhodnete, to závisí jen na tom, jakým způsobem chcete lenošku používat.

Otázka čalounění souvisí se způsobem použití lenošky. Pokud chcete mít naprosté pohodlí a chcete odpočívat s nataženýma nohama, pak se můžete rozhodnout pro matraci se zadní a boční opěrkou. Tato matrace je vyrabena vyrobena z pěnové hmoty a potažena bavlněnou látkou. Rozměry sedací části jsou 125x78x17 cm, míry zadní části 110x36x22/17 cm a boční opěrky 47,5x17x17 cm. Jednotlivé díly si můžete necha vyrobit na míru. Plochá matrace se dá doplnit válcovým polštářem, třeba "Dunvik" (80x25 cm) od firmy Ikea. Třetí možností je použité volně položených podušek, například "Alvine Sitta" (56x56 cm) od firmy Ikea, které se dají levně a bez problémů vyměnit.

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Dřevěné hranoly, smrk 6,8 x 9,5 cm (reálné rozměry asi 6,8 x 9,2)

8 ks o délce 175 cm, 2 ks o délce 58,7 cm, 8 ks o 17,5 cm

Drobný materiál

6 závitových tyčí M10 x 730 mm, 96 podložek 10,2 x 30 x 2,5 mm, 12 šestihraných matic M10, 500 ml mořidla a laku

Opěrka zad

1 MDF deska 1,2 x 32 x 64 cm, 2 borové lišty 2 x 4 x 50 cm, 2 prodlužovací matice M10 x 30 mm, 2 šestihranné šrouby M10 x 30 mm, 4 podložky 10,5 x 3  x 2,5 mm

     

1. Na hranoly zakreslete potřebnou délku a zkraťte je kapovací a zkosovací pilou.

2. Dřevěné hranoly vyrovnejte úzkou hranou směrem vzhůru a sepněte je svěradlem. Na krajní hranoly zakreslete polohy průběžných otvorů a vyměřené vzdálenosti přeneste na prostřední hranoly pomocí hliníkové lišty, kterou použijete jako pravítko. Totéž proveďte na zadní straně hranolů.

3. Na narýsovaných linkách vyměřte rejskem přesné středy. Pozice pro následné vrtání označte ostrým bodcem.

4. Do čelních hran obou bočních hranolů se vyvrtají 3 cm hluboké slepé otvory pro podložky a zahloubené matice

     

5. Do hranolů vyvrtejte stojanovou vrtačkou a vrtákem o průměru 10 mm otvory, které jsou oněco hlubší než polovina tloušťky materiálu. Potom hranoly otočte a provrtejte je z druhé strany.

6. Provrtané otvory zarovnejte dlouhým vrtákem.

7.  Nohy slepte ze dvojic dřevěných hranolů. Při upínání dávejte pozor, aby čelní plochy hranolů byly v jedné rovině.

8. Do hotových noh vyvrtejte otvory pro hmoždinky, do otvorů vsaďte značkovače s hroty a označte si body pro vrtání na protilehlých částech.

     

9. V označených místech vyvrtejte otvory o průměru 10 mm. Na lepenou plochu a do otvorů pro hmoždinky naneste přiměřené množství  lepidla, do otvorů v noze vlepte hmoždinky, všechny části sestavte dohromady a spoje sevřete svěradly.

10. Plochy obruste bruskou a hrany lehce zkoste. Použijte brusný papír o zrnitosti 60 a 120.

11. Pro povrchové zpracování (např. mořidlem) si ve stavebním hypermarketu můžete vybrat z velké nabídky barev. My jsme lenošku natřeli mořidlem v odstínu světlého dubu. Po zaschnutí mořidla se lenoška přetře bezbarvým lakem na dřevo.

12. Prostrčení závitové tyče bude jednodušší, když vyvrtané otvory rozšíříte vrtákem o průměru 11 mm. Mezi jednotlivými hranoly jsou na závitové tyče nasazeny dvojice kovových podložek. Nakonec se všechny viditelné části obrousí brusným papírem o zrnitosti 2220 a přetřou druhou vrstvou laku.

MODEL SE ZADNÍ OPĚRKOU

           

Aby čalounění neklouzalo z lenošky, opatřili jsme ji v zadní části opěrkou z MDF desky a dvou borových lišt. Opěrka se připevní k závitovým tyčím pomocí prodlužovacích matic a šestihranných šroubů.

31.05.2005
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444