Masivní regál ve výklenku

Regál jako z moderního časopisu o bydlení: velký, otevřený, z masivního dubu a - k nezaplacení? Ne, k nezaplacení tento regál není, protože známe ty správné triky.

Jistě, regál z masivního dubového dřeva by určitě stál pěknou sumu, ale když police vyrobíte z borového dřeva, správně je namoříte a z čelní strany opatříte krycí lištou z dubového dřeva, výsledek bude k nerozeznání od opravdového masivního dubu. Náklady na jednu polici činí přibližně 800 korun za borovou spárovku a borové lišty a dalších 500 za dubovou lištu (29x48 mm) ve specializovaných obchodech se dřevem. Police ze skutečného dubového dřeva by stála zhruba dvakrát tolik.

Náš regál má však ještě další výhody. Je osvětlený a poskytuje velký úložný prostor. Ten je ukrytý za čelní stěnou pod spodní policí. Do skryté skříňky můžete ukládat deky, polštářky nebo přikrývky pro návštěvy. A pokud ve vašem pokoji podobný výklenek nemáte, pak si můžete přečíst, jak se dá takový výklenek vyrobit.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Jak vyrobit masivní polici

Police pro tento regál musí být dostatečně silné, aby jejich tloušťka proporčně odpovídala jejich délce. Dřevo je však drahé. Především dřevo listnatých stromů, jako je dub, jasan nebo jilm, může při takových rozměrech udělat pěknou díru do peněženky. Jedna možnost však existuje: Na výrobu police použijeme borovou nebo smrkovou spárovku.

K čelní části takové police se pak přilepí masivní lišta ze dřeva listnatého stromu. My jsme se rozhodli pro dub. Desky ze dřeva jehličnanů se proto musí namořit vhodným mořidlem v odpovídajícím barevném odstínu. Před nanesením mořidla se dřevo musí navlhčit. Při navlhčení nasají dřevěná vlákna vodu a zvednou se nad povrch desky. Když dřevo opět uschne, musí se obrousit dohladka. Pokud byste se tomuto postupu vyhnuli, dřevěná vlákna by nasákla mořidlem a vznikl by drsný povrch, který se pak velmi těžko obrušuje.

Víko skříňky a osvětlení: Obě spodní police jsou vyrobeny z jediné borové spárovky a čelní dubové lišty. Dolní police slouží jako víko úložného prostoru za čelní stěnou ve výklenku, k druhé polici se připevní osvětlení (hadice se žárovičkami).

Konstrukce polic: Obě horní police jsou vyrobeny ze tří vrstev. Nahoře je spárovka o tloušťce 18 mm, pod ní je jedna podélná a pět příčných lišt z borového dřeva o tloušťce l cm a vespodu je další spárovka. Do bočních spár se později zasunou lišty, které poslouží jako držáky celé police.

Osvětlení: Pro montáž osvětlení pod policí máme k dispozici pouze 28 mm prostoru, a proto jsme se rozhodli použít hadici se žárovičkami. Takovéto hadice se prodávají v dobře zásobených stavebních hypemnarketech jako metrové zboží včetně potřebných připojovacích kabelů. Hadice se pod polici připevní pomocí příslušných umělohmotných svorek. Osvětlení funguje na 220 V a připojuje se přímo do zásuvky.

   

1) Před vlastním mořením se desky z borového dřeva musí navlhčit a obrousit. Použijte přitom vlažnou vodu a houbičku na mytí nádobí. Po uschnutí se dřevo obrousí brusným papírem o zrnitosti 120. Tento postup opakujte dvakrát.

2) Mořidlo naneste štětcem, v jehož štětinách nejsou žádné kovové prvky.

3) K borové spárovce přilepte distanční lišty.

  

4) Přilepte druhou borovou spárovku. V zájmu rovnoměrného rozložení tlaku podložte čelisti svěradel pomocnými dřevěnými latěmi. Čelisti svéradel tak navíc nevytlačí do dřeva své otisky.

5) Přilepte lišty z dubového dřeva o tloušťce zhruba 2,5 cm.

6) Police regálu jsou vyrobeny tak, aby se daly nasunout na vodorovné lišty o tloušťce asi 1 cm.

Převzato z časopisu Udělej si sám 2/2005.

11.02.2005 | tz
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444