Malý, ale nepřehlédnutelný

Ve Velkých Pavlovicích, jihomoravském městečku zasazeném do malebné krajiny, v níž najdete meruňkové sady, rozsáhlé i malé vinohrady a navíc příjemné cyklostezky, vznikla před časem pozoruhodná stavba. Nad starým kvelbeným sklepem vyrostl netypický penzion, jehož podobu vytvořila neškolená stavitelka. Přečtěte si, co nám o svém projektu napsala:

Vždycky mne bavilo restaurovat starý nábytek a  dávno zapomenuté věci. Vždycky mne bavilo vracet starým věcem krásu a obdivovala jsem, tu zručnost a nápaditost starých řemeslníků a stavitelů. Mám ráda věci jiné, neotřelé a zvláštní.

Před rekonstrukcí a po ní

Snad proto jsem si koupila knížku o Gaudím... jeho stavby jsou podle mne úžasné. A proto jsem se snažila vidět je na vlastní oči. Navštívila jsem Barcelonu a další místa a také jsem obdivovala práci jeho následovníků, třeba Hundertwassera ve Vídni a také český Štiřín.

K tomu jsem si vždycky přála přestavovat domy a byty  A tak jsem jednoho dne koupila starý sklep a rozhodla se jej přestavět jinak a netradičně. Všechny fotky jsem předala jednomu technikovi, aby mi to namaloval, jenže pán bohužel okopíroval jen tvar oken a dveří a tím to pro něj haslo. Nakonec mi nezbylo než trávit celé dny na stavbě.  Byla ve mně malá dušička, bála jsem se, abych nakonec nevytvořila kýč, den za dnem jsem vymýšlela, jak to celé bude vypadat. Nemám žádnou školu, která by se stavěním domů jakkoliv souvisela. Řídím se obvykle jen intuicí. Mám ale štěstí na lidi kolem mne. Ještě pořád tu máme řemeslníky, kteří jsou nesmírně šikovní.

Řemeslníci ale byli ze začátku na kolaps, protože jsou zvyklí stavět do pravého úhlu a já chtěla všechno křivé. Postupem času ale už sami chodili s nápady, jak by se to dalo ještě vylepšit.  Pomalu se to začalo rýsovat a já si troufla na mozaiky podle obrázků Kandinského a na úpravu starého nábytku, který jsem sháněla po bazarech.

Snažila jsem se vytvořit útulný a domácký interiér. Většina návštěvníků právě tohle oceňuje nejvíc. Penzionek už stojí tři roky a já se pomalu pustila do další přestavby. Tím byla přestavba starého domu, původně zahrádkářského obchodu s laboratoří a sklady. I ta je už dokončena, Fasáda je jen pomyslná třešnička na dortu.  A protože vymýšlet netradiční věci mne baví, přemýšlím už nad tím, co bude příště...  :-)
27.11.2014 | Jana Nádeníčková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444