Maliník vyžaduje kyselou, vlhkou, humózní a výživnou půdu. Odrůdy, které plodí ve vrcholném létě, označujeme jako jednou plodící, těm, jejichž plody dozrávají na podzim, říkáme dvakrát plodící. Jsou to remontantní odrůdy, které kvetou na výhonech založených v letošním roce. Plody dozrávají na podzim. Protože u těchto odrůd nejsou v prvním roce spodní části zcela odplozené, zachováme-li je, plodí ještě následujícího léta. Každopádně musíme všechny odplozené výhony obou druhů důsledně odstraňovat, protože by mohly přechovávat chorobnou metlovitost maliníku.
O své množení se tyto rostliny úspěšně starají samy. Z podzemních pupenů na kořenech vyrostou nové maliníky. A kdyby to snad nestačilo, vězte, že se snadno dají namnožit i řízkováním.
Nejvhodnější dobou pro výsadbu je sice podzim, ale protože se jedná o značně životaschopnou rostlinku, zaručeně nebudeme zklamáni ani v předjaří či na jaře. Svými menšími rozměry je porost maliníku v řadách s hustšími spony méně náročný na plochu než třeba jádroviny nebo peckoviny. Maliník a malinoostružiník vysazujeme na vzdálenost 0,6–0,8 m.. Plod – malina je voňavá, respektive voňavější sestra jahody, ke které se však nemusíme shýbat, když ji chceme utrhnout. Je to velmi chutné ovoce, které zahrádkáři zařadili mezi bobuloviny, to je dřevnaté i dužnaté ovocné rostliny, které plodí bobule nebo plody s jim podobnými vlastnostmi.
Co všechno dobrého pro člověka maliny obsahují? Je to vitamin A, B, C a P, rutin, vápník, zinek, fosfor, železo, draslík, měď, 78– 85 % vody, až 9 % cukrů, 1,5 % kyselin (především citronové a jablečné), 0,2 % tříslovin, 1,2 % bílkovin a 7,4 % vlákniny. Kdo konzumuje v dostatečném množství maliny, nejlépe hned po natrhání, měl by mít lesklé vlasy, zdravý vzhled kůže, neměl by mít obtíže s ledvinami či močovým měchýřem, také by neměl trpět očními chorobami.
Z listů malinovníku, a to jak čerstvých, tak nasušených připravujeme chutný a voňavý čaj.
Maliny se podobně jako jahody hodí do nejrůznějších druhů moučníků a dezertů,
Bydlínek má ale nejraději horké maliny se zmrzlinou, protože tak vynikne jejich jedinečná chuť. Příprava je poměrně jednoduchá:
Potřebujete cca 50 g másla, 2 lžíce cukru krystal, citron, popř. trochu griotky na zvýraznění chuti a vůně. Do kastrůlku s rozpuštěným máslem přidáte cukr a mícháte, dokud se nerozpustí, přidáte maliny, trochu citronové šťávy a za opatrného míchání řádně prohřejete. Nakonec vylepšíte griotkou a nalijete na porce zmrzliny. Máte-li právě po ruce jen maliny a cukr, smíchejte je v kastrůlku a rozehřejte. Výsledek je sice chuťově jednodušší, ale i tak skvělý.