Maliny lákavě voní a sladce chutnají

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Oblíbené plody léta II.

Kdo nemá maliník s jeho lahodnými plody na zahradě, může se pro ně vypravit do lesa, respektive k lesu, kde planě rostoucí rostliny najde hned na jeho okraji. Přiznejme si však upřímně, že mít maliny na zahradě, kde jsou fakticky na dosah ruky, je pohodlnější.

Pravda, keříky maliníku zahradu nezkrášlí, proto se určitě nedopustíme chyby, když jej vysadíme k plotu nebo ke zdi, někam do kouta, kam není moc vidět. Jestliže však toužíme po dobré úrodě, musíme mu poskytnout jak slunce, tak dostatek živin.

Maliník vyžaduje kyselou, vlhkou, humózní a výživnou půdu. Odrůdy, které plodí ve vrcholném létě, označujeme jako jednou plodící, těm, jejichž plody dozrávají na podzim, říkáme dvakrát plodící. Jsou to remontantní odrůdy, které kvetou na výhonech založených v letošním roce. Plody dozrávají na podzim. Protože u těchto odrůd nejsou v prvním roce spodní části zcela odplozené, zachováme-li je, plodí ještě následujícího léta. Každopádně musíme všechny odplozené výhony obou druhů důsledně odstraňovat, protože by mohly přechovávat chorobnou metlovitost maliníku.

O své množení se tyto rostliny úspěšně starají samy. Z podzemních pupenů na kořenech vyrostou nové maliníky. A kdyby  to snad nestačilo, vězte, že se snadno dají namnožit i řízkováním.

Nejvhodnější dobou pro výsadbu je sice podzim, ale protože se jedná o značně životaschopnou rostlinku, zaručeně nebudeme zklamáni ani  v předjaří či na jaře. Svými menšími rozměry je porost maliníku v řadách s hustšími spony méně náročný na plochu než třeba jádroviny nebo peckoviny. Maliník a malinoostružiník vysazujeme na vzdálenost 0,6–0,8 m.. Plod –  malina je voňavá, respektive voňavější sestra jahody, ke které se však nemusíme shýbat, když ji chceme utrhnout. Je to velmi chutné ovoce, které zahrádkáři zařadili mezi bobuloviny, to je dřevnaté i dužnaté ovocné rostliny, které plodí bobule nebo plody s jim podobnými vlastnostmi.

Co všechno dobrého pro člověka maliny obsahují? Je to vitamin A, B, C a P, rutin, vápník, zinek, fosfor, železo, draslík, měď, 78– 85 % vody, až 9 % cukrů, 1,5 % kyselin (především citronové a jablečné), 0,2 % tříslovin, 1,2 % bílkovin a 7,4 % vlákniny. Kdo konzumuje v dostatečném množství maliny, nejlépe hned po natrhání, měl by mít lesklé vlasy, zdravý vzhled kůže, neměl by mít obtíže s ledvinami či močovým měchýřem, také by neměl trpět očními chorobami.

Z listů malinovníku, a to jak čerstvých, tak nasušených připravujeme chutný a voňavý čaj.
bydlinek Bydlínkovy zamilované horké maliny

Maliny se podobně jako jahody hodí do nejrůznějších druhů moučníků a dezertů,
Bydlínek má ale nejraději horké maliny se zmrzlinou, protože tak vynikne jejich jedinečná chuť. Příprava je poměrně jednoduchá:
Potřebujete cca 50 g másla, 2 lžíce cukru krystal, citron, popř. trochu griotky na zvýraznění chuti a vůně. Do kastrůlku s rozpuštěným máslem přidáte cukr a mícháte, dokud se nerozpustí, přidáte maliny, trochu citronové šťávy a za opatrného míchání řádně prohřejete. Nakonec vylepšíte griotkou a nalijete na porce zmrzliny. Máte-li právě po ruce jen maliny a cukr, smíchejte je v kastrůlku a rozehřejte. Výsledek je sice chuťově jednodušší, ale i tak skvělý.
29.07.2011 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444