Malé moře přímo doma

Mít k dispozici vlastní bazén je příjemnou vymožeností a skvělým doplňkem interiérů domů a zahrad. Pravidelný zdravý pohyb v podobě plavábí ve všech ročních obdobích již nemusí být nereálnou představou. Pokud vás neodradí investiční náklady, namáhavá práce potřebná při realizaci a následná péče, malé moře oddychu v podobě rodinného bazénu vám všechno vynahradí.

Jelikož vybudování bazénu není levnou záležitostí, měli bychom si vždy položit několik základních otázek: Využijeme bazén skutečně dostatečně? Jaké budou investiční náklady? Jaké vzniknou provozní náklady? Nebudujeme si ho jen z prestižních důvodů? Kdo se bude o bazén starat? Po vyjasnění těchto otázek je čas na správnou volbu místa, velikosti a tvaru rodinného bazénu.

 

Umístění a dispoziční řešení bazénového prostoru

Podle umístění dělíme rodinné bazény na otevřené neboli zahradní a kryté - domovní bazény. Při budování domovního interiérového bazénu je důležité jeho správné začlenění do obytného objektu. Bazén může být dominantou interiéru nebo může být situován v samostatném křídle budovy, čímž se eliminují negativní důsledky jeho působení na stavební konstrukce. Místnost, v níž se bazén nachází, musí být dobře izolována, s kvalitním vytápěcím a větracím systémem. Dispozičně se bazénový prostor řeší v přímé návaznosti na ostatní místnosti sloužící k odpočinku a sportu (sauna, solárium, posilovna...). Počítáme-li také s návštěvou, je vhodné vytvořit šatnu se sprchou. Vzhledem k letnímu období je vhodné propojit bazén se zahradou nebo s terasou. Bazénová místnost vyžaduje komunikační prostor široký 0,8 m, a to alespoň ze dvou stran bazénu, a plochu prostoru na sezení nebo lehátka. Při situování exteriérového bazénu je nutné zvážit různé požadavky, od terénních a klimatických přes konstrukční a ekonomické až po hygienické. Pro dokonalé využití slunce je vhodné bazén orientovat na jižní nebo jihovýchodní stranu. Kolem bazénu je zapotřebí nechat volné plochy na odpočinek a samozřejmě nesmíme zapomenout na určitý odstup od sousedních pozemků z důvodu zachování soukromí. Bazén můžeme situovat na terén, může být zapuštěný na úroveň zahrady nebo částečně zapuštěný tak, že jeho okraje budou přečnívat asi 50 cm nad terén. V zahradě lze umístit i koupací rybník, jehož předností je voda bez filtračního zařízení a chemikálií.

 

Volba optimální velikosti a tvaru bazénu 

K jakému účelu bude bazén sloužit? Kolika osobám? Máme dostatečný zdroj vody? Kam vypustit použitou vodu? Jaké množství vody při provozu bazénu spotřebujeme? To je pouze několik otázek, které mají spolu s danostmi prostorů domu, pozemku a finančními možnostmi vliv na určení tvaru a rozměrů bazénu. Jelikož plavat lze již při hloubce 0,8 m, na běžné plavání stačí hloubka 1,2 m a plocha 5 x 2,5 m. Doporučují se také rozměry 8 x 4 x 1,2 m. Menší rozměry bazénu umožňují plavání pouze s protiproudovým zařízením. Exteriérové a interiérové bazény mohou být doplněny dalšími bazénovými atrakcemi, jako jsou například zařízení na vytváření vln, vířivá a masážní zařízení, bazénové fontány, vodopády atd. Rozmanité tvary interiérových a exteriérových bazénů dnes už nejsou problémem. Nabídka trhu se orientuje nejen na kruhové a obdélníkové tvary, ale i na nepravidelné, s různou kombinací křivek a výškových úrovní.

        
    


Jak se vyznat ve spleti tvarů bazénů? Který si z nich vybrat? Určitým způsobem výběr ovlivní materiálové vyhotovení, prostor nebo terén pozemku, do kterého chceme bazén osadit. Na našem trhu se nejčastěji setkáváme se základními geometrickými tvary, tvarem vzájemného průniku základních geometrických tvarů a ohnutou nebo protáhlou formu geometrických tvarů. Tvarovou rozmanitost rozšiřuje velké množství forem bazénů na základě kombinací křivek, které se uplatňují především u betonových bazénů. V případě betonových bazénů lze libovolně řešit dno a připojit různé doplňky a vodní atrakce, které zvyšují komfort.   


 

 

Materiál a stavební řešení bazénu

Ze stavebního hlediska se domovní a zahradní bazény realizují podobným způsobem. Jaké jsou tedy materiálové možnosti vyhotovení bazénů? Z běžných způsobů uvedeme betonové, tvarovkové, laminátové, polypropylenové, akrylátové a celokovové. V interiéru domu bazén představuje jednu ze stavebních součástí objektu, z čehož vyplývá, že jeho životnost musí být totožná s životností rodinného domu. Je to i důvod zapomenout na levné fólie a soustředit se na výhodnost betonových, případně tvarovkových vyhotovení s keramickou povrchovou úpravou nebo těžkými bazénovými fóliemi. Celoplastové laminátové nebo celonerezavějící konstrukce jsou další z možností, u níž ušetříme na povrchové úpravě, protože jejich konstrukce je současně konečnou úpravou povrchu.


 

K detailnějšímu materiálovému řešení bazénů

Laminátové, polypropylenové a akrylátové bazény jsou předhotoveny a osazují se vcelku. Šířka těchto bazénů je omezena na 3,5 m z důvodu přepravy. Maji poměrně dobré a stálé vlastnosti, jsou odolné proti většině chemikálii, které se používají na úpravu a dezinfekci vody. Ačkoli se dají snadno přebarvit, vliv času a mechanická poškození na nich zanechávají své stopy. Betonové bazény mají téměř neomezenou životnost. Jelikož jejich výroba probíhá přímo na místě, výhodou je možnost volby tvaru, hloubky, sklonu dna, různých zálivů, podvodních posezení a osazení libovolné doplňkové technologie. Nevýhodou betonových bazénů je velká pracnost a delší doba výstavby. Zhotovují se vyléváním z tzv. vodostavebního betonu do bednění, kde je osazena železná výztuž. Konstrukce takového bazénu vyžaduje povrchovou úpravu fóliováním nebo bazénovou keramikou s nízkým stupněm nasákavosti. Tvarovkové bazény jsou charakteristické rychlejším způsobem výstavby pomocí betonových, škvárobetonových nebo polystyrenových tvarovek, což částečně omezuje tvarovou variabilitu bazénu. Jejich povrchová úprava a životnost je podobná jako u betonových bazénů. Celokovové bazény dobře odolávají povětrnostním vlivům, mohou být libovolně tvarované a členité a vyznačují se dlouhou životností. Instalace atrakcí a doplňků je v tomto případě jednoduchá. Nevýhodou je fádní barva povrchu, který vytváří šedý odstín vody. Údržba je však velmi jednoduchá.

 

Technologická zařízení bazénu
 
Mezi technologická zařízení bazénu patří hlavně rozvod, cirkulace, filtrace, úprava a ohřev vody, masážní zařízení a zařízení na plavání proti proudu. Kompletní zařízení na úpravu vody musí být použito v zahradním i domovním bazénu.
Znečištěná bazénová voda se odvádí povrchovým sběračem (skimmerem) a dnovou výpustí do oběhového čerpadla a dále pokračuje přes filtr. Odfiltrované částice z filtru se odstraní zpětným proplachováním vodou na proplachování, která se dostává do kanalizace.
Za filtrem probíhá ohřev vody elektrickým ohřevem nebo ve výměníku tepla. Na doohřev lze využít sluneční kolektory. Do profiltrované vody se dávkují prostředky na regulaci pH, chlórové tablety, chlórnany nebo dezinfekční tablety bez chlóru. Kompletně upravená voda se dopravuje přes vtokové trysky do bazénu. Nečistoty na stěnách bazénu se odsávají vysavačem, robotem apod. Technologická zařízení vyžadují vytvoření šachty s rozměry 200 x 200 x 180 cm, přístupné poklopem 60 x 60 cm. Pokud se rozhodneme pro protiproud, je zapotřebí počítati s vytvořením šachty na toto zařízení s rozměry 80 x 120 x 100 cm.

 

Převzato z časopisu Home 4/2004

08.09.2005 | Ivana Lisická
  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444