Ingredience na těsto 250 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 2 lžíce cukru 1 vanilkový cukr 100 g změklého másla 2 žloutky 100 g vlašských ořechů nebo mandlí Ingredience na makovou náplň 170 g namletého máku 70 g cukru 250 ml mléka Ingredience na tvarohovou náplň 250 g tvarohu 200 ml zakysané smetany 50 g cukru 2 žloutky švestky |
Postup Nejdříve si nachystejte náplně. Mák pomelte a krátce povařte v mléce, oslaďte. Odstavte a nechte vychladnout. Tvarohovou směs připravíte z tvarohu, zakysané smetany, cukru a žloutků. Vše promíchejte. Drobenkové těsto v míse vypracujeme rukama z mouky, prášku do pečiva, cukru, změklého másla a dvou žloutků. Menší polovinu těsta vysypejte do máslem vymazané dortové formy. Na první díl těsta nalijte celou makovou směs, na ni vypeckované švestky, pak rozetřete tvarohovou směs. Poslední část drobenkového těsta smíchejte s nahrubo rozdrcenými ořechy a celou směsí posypte koláč. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C zhruba 45 min. |
Tip: Koláč upečte večer a nechejte do druhého dne vychladnout v lednici. Bude neodolatelně vláčný.