Maceška je květina, která se jménem neměla štěstí

Od podzimu do pozdního jara rozkvétají macešky, jejichž semena jsme vyseli v červnu, respektive v červenci, z červencových až srpnových výsevů kvetou macešky od zimy po celé léto. A macešky, které jsou určeny pro jarní rychlení, rozkvétající již v lednu, vyséváme od poloviny září.

Jak je patrné, je proto maceška, známá též jako viola, violka, květinka snaživá, proto se i  poměrně úspěšně dobře uplatňuje nejen plošně na záhonech a jejich obrubách, ale i v zahrádkách, truhlících za okny, v korytech, okrasných mísách či dalších květinových nádobách. Rovněž můžeme macešky použít jako rám jiných výsadeb, třeba tulipánů nebo narcisů; jsou velmi dekorativní a patří mezi nejmilejší a nejkrásnější posly jara. Kultivary, které nabízejí zahradnické prodejny, mohou se chlubit výškou i šířkou patnáct až dvacet centimetrů.
Rod, který zahrnuje více než čtyři sta druhů a je rozšířený po celém světě, už něco pamatuje;  název viola byl totiž známý již ve starém Římě a velkokvěté macešky opěvovali dokonce i antičtí básníci.

Violky se pěstují jako letničky, dvouletky nebo trvalky. Semena, která jsme před výsevem smíchali s jemným pískem a mnutím v dlaních narušili jejich ochrannou vrstvu,  vyséváme do truhlíků nebo na zastíněný záhon, který navíc překryjeme mokrým papírem nebo lepenkou.  Téměř na povrchu vlhké půdy, ve tmě a při teplotě nad 15 stupňů Celsia vyklíčí do tří týdnů prakticky všechna semena. Mladé a křehké rostlinky pěstujeme poté na světle a po vytvoření již dvou pravých lístků je přepichujeme, aby byly nízké a košaté. Na stanoviště je vysadíme hned, jakmile se objeví první poupata. Vyžadují dostatečnou zálivku, nesmějí přeschnout, jinak nejsou choulostivé. Zaléváme je i v zimě v bezmrazých dnech. Abychom docílili bohatství květů, odstraňujeme ty odkvetlé a rostliny přihnojujeme. Macešky kvetou na jaře a v první polovině léta, za horkého počasí kvetení ustává a obnovuje se až změnou počasí s přísunem vlhka.
Pro zahrádky mají význam dva odlišné druhy vytrvalých violek: je to Viola cornuta (violka ostruhatá),  patřící do skupiny macešek, a Viola odorata – naše oblíbená fialka.

Květ violky ostruhaté (Viola cornuta) je podobný malým maceškám a jeho původní barva byla fialová. Z tohoto výchozího druhu byly vyšlechtěny různé bohatě kvetoucí odrůdy jak v barvě fialové, tak modré, žluté i bílé. Všechny vyžadují dobrou kyprou půdu dostatečně vlhkou a světlo bez slunečního úpalu. Množí se jak semeny – nejlépe v červnu až červenci, v interiéru též od ledna do března – tak pomocí řízků nebo dělením trsů koncem léta. Pro pěstování macešek v interiéru je nejvhodnější teplota v rozmezí 10–15 st. C.

Námi oblíbená voňavá fialka (Viola odorata) rozkvétá již v březnu, některé druhy znovu kvetou (remontují) na podzim v září i říjnu. Kromě fialově kvetoucích odrůd jsou také bílé, růžové, zřídka i žluté. Pěkně se vyjímají ve volných partiích, prospívají v humózní půdě s dostatkem vláhy jak v polostínu, tak na slunci. Jsou to nenáročné květiny, které jsou cenné i pro řez.
bydlinekOsamělá květina

Pojmenování maceška je však matoucí a zavádějící – co má tato květinka společného s macechou? Bydlínek zjistil, že vzniklo z lidového spojení označujícího osamělou květinu-sirotka a macechu. Na Slovensku dokonce říkají macešce sirotka, protože kvete dlouho do podzimu, a v tom je jedinečná.

V květomluvě je maceška symbolem věrnosti. Její pramátí je divoce rostoucí druh Viola tricolor. A pojmenování violka? Je z latiny. Staročesky zní fiola, polsky fiolek, španělsky a francouzsky violetta. Jméno tak označuje červenavý odstín modré barvy, které říkáme fialová a kterou má většina fialek.
06.10.2010 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444