Luxusní spaní za velmi dostupnou cenu

Matrace je jedním z nejdůležitějších prvků v ložnici. Spánek ovlivňuje náš den i celý život. Přesto výběru matrace nevěnujeme dostatek pozornosti. Pokud se špatně vyspíme, nebudeme mít v průběhu dne tolik energie a časem se mohou dostavit i zdravotní problémy. V článku představíme matrace, které jsou zárukou zdravého spánku. Jejich vyšší pořizovací cena - avšak ne tak astronomická jako u jiných prodejců - je kompenzována delší zárukou.

Absolutní špičkou ve světě matrací jsou latexové matrace

Chceme-li zhodnotit, které modely jsou na českém trhu ty nejlepší, pak sem rozhodně patří ty latexové, zejména ty, které jsou vyrobeny za 100% přírodního latexu. Latex se oproti jiným materiálům používaných pro výrobu matrací vyznačuje enormně vysokou elasticitou, takže se dokonale přizpůsobí křivkám vašeho těla. Navíc má vynikající ortopedické vlastnosti a poskytuje tak správnou oporu páteři v jakékoli poloze. Vyznačuje se tvarovou stálostí, kterou si zachovává po 25 let a díky níž je její životnost velmi dlouhá. Další velkou výhodou je i skvělá prodyšnost, při které dochází k přirozené cirkulaci vzduchu a netvoří se tak žádné plísně, nemnoží bakterie ani roztoči. Je tedy vhodná i pro alergiky a astmatiky. Přírodní latex jako jediný materiál na světě neobsahuje žádný uhlík, díky své revoluční metodě vulkanizace za pomocí radiofrekvence. Latex je také extrémně odolný vůči různým deformacím.

Jednou z možných variant je matrace s názvem Xena. Je jednou z těch nejlepších matrací, kterou společnost Grossmann matrace nabízí za bezkonkurenční cenu od 7735 Kč. Na její výrobu jsou využity jen přírodní materiály - kromě 100% latexu je jím kokosové vlákno a také speciální materiál BIOTEX, s vysokým podílem ovčí vlny, který se podílí na vynikajícím odvodu vlhkosti ven z matrace a tvoří tvrdé vzdušné jádro matrace. Model nabízí vyvážení měkkosti latexu s dokonalou elasticitou, oporou těla, pružností a tvarovou stálostí. Zajišťuje optimální podporu páteři i regeneraci svalstva během odpočinku. Matrace Xena je opatřena snímatelným pratelným antibakteriálním potahem Tencel, který je vyroben z přírodní celulózy, jež absorbuje vlhkost i pachy a zároveň v létě odvádí přebytečné teplo, tedy chladí, v zimě naopak úniku tepla zabraňuje a hřeje. Je citlivý k pokožce a přirozenou cestou zamezuje množení bakterií.
Medeo latex je sendvičová polohovatelná matrace nevyšší kvality, tvořena kombinací studených pěn a 100% přírodního latexu. Latex disponuje značnou pružností a po stlačení se vrací zpět do původního stavu. Tím umožňuje dokonalou podporu celému tělu a extrémní odolnost vůči deformacím. Otevřená buněčná struktura latexu zde znamená stálou cirkulaci vzduchu, která napomáhá udržet ideální teplotní pohodu. Matraci s nosností 130 kg a zárukou na jádro 6 let můžete mít za cenu od 6291 Kč
 
I kojenec pro svůj správný růst a vývoj potřebuje kvalitní spánek, ten může zajistit matrace Dominika ze 100% přírodního latexu. Použitý přírodní latex vyniká bodovou elasticitou a strukturou tvořenou miliony jednotlivých buněk, které nasávají okolní vzduch a přispívají k přirozené cirkulaci vzduchu okolo těla. Matrace je opatřena potahem, který obsahuje výtažek z Aloe Vera, jež má pozitivní vliv na pokožku lidského těla a navíc působí antibakteriálně. Exklusivní látka s vysokým obsahem bavlny je prošitá termorounem, které zaručuje velmi dobré větrání.
 

I matrace z paměťové pěny patří na vrchol žebříčku

Kromě latexových matrací jsou velmi oblíbené i matrace z tzv. paměťové nebo též líné pěny. Správný název tohoto materiálu je pěna viscoelastická a materiál jako takový byl původně vyvinut vědci z NASA pro kosmonauty, ovšem později se skvěle uplatnil i v jiných oborech a hlavně tedy pro výrobu matrací. Pěna se dokáže dokonale přizpůsobit tvaru těla a vytvořit tak dokonalou oporu páteře v jakékoli poloze. Pro své vynikající ortopedické vlastnosti a tvarovou stálost se doporučuje i osobám dlouhodobě upoutaným na lůžko. Obvykle se používá v kombinaci různých tuhostí paměťové pěny nebo ve spojení s jinými pěnami.

Příkladem může být matrace Visco Calipor Clima, luxusní sendvičová matrace, na jejíž výrobu byly použity ty nejkvalitnější materiály současnosti neobsahující formaldehyd. Základ tvoří 8 cm vysoká pětizónová viscoelastická pěna střední tvrdosti v kombinaci s 2 cm pěny Calipore pro dosažení dokonalého odvětrání a 10 cm studené pěny s vyšší tvrdostí. Matrace tedy nabízí dvě různé tvrdosti, čímž se zavděčí většímu počtu uživatelů. Navíc má maximální nosnost 140 kg, takže ji může využít skoro každý. Potah matrace  je z materiálu Tencel, jež je prošitý termoplastickým termorounem. Při nárůstu teploty se vlákno tzv. otevírá a odvádí vlhkost i přebytečné teplo. V chladném prostředí se naopak „zavírá“, a tak jemně hřeje. Antibakteriální vlákno navíc absorbuje tělesnou vlhkost až o 50 % více oproti bavlně. Pokud si nejste jisti, zda je matrace pro vás vhodná, není nic snazšího, než ji osobně vyzkoušet v některé z prodejen.

Studená pěna matrace Visco Calipor Soja je obohacena o výtažek obsahující sóju, díky které je její povrch velmi flexibilní. Na model Calipor Soja i Visco Calipor Clima je poskytována prodloužená 10letá záruka v případě jádra matrace.
Matrace Visco medeo silver ze sedmizónové viscoelastické pěny je doplněna flexibilní studenou pěnou o tvrdosti H3 a také studenou pěnou o tvrdosti H2. Celá ložná plocha je profilována kombinací masážních nopků a hlubokého profilu, který v místech největšího zatížení podporují uvolnění svalstva. Viscoelastická pěna vyniká vysokou prodyšností a tvarovou stálostí, jež je zárukou kvalitního spánku a nedochází tak k žádným otlakům omezujícím krevní oběh. Látka na potah je upravena technologií Silver protect, při které se do ní napustí nanočástice stříbra, látka poté vyniká velmi vysokými antibakteriálními účinky. Potah je příjemný na dotek, prodyšný a pratelný.

Mezi luxusní viscoelastické matrace řadíme i svrchní matrace Thermo Visco a Viscool. Obě fungují jako přistýlka, kterou lze snadno sbalit a vzít ji s sebou na cesty, dovolenou či kolej. Druhá jmenovaná je pro svůj chladivý účinek dokonalým partnerem pro horké letní dny.
 

Zastánci studené pěny najdou své favority

HR pěna, z anglického High resiliance, je vyšším druhem polyuretanových pěn, která je vyráběna technologií za studena. Strukturu studené pěny tvoří otevřená dvanáctistěnná buněčná struktura, která zajišťuje vysokou prodyšnost matrace. Matrace ze studených pěn jsou pověstné svou dlouhou životností a jejich tuhost závisí na objemové hustotě pěny a její odolnosti proti stlačení.

Vysoce luxusní sendvičovou matrací Soft Soja HR, která je tvořena velmi elastickou studenou pěnou o různých gramážích, může svou kvalitou nahradit i latexové matrace. Svými vlastnostmi se řadí mezi nekvalitnější matrace. Jádro je složeno z komfortních pěn studených pěn s velmi jemnou strukturou buněk a podílem přírodního, nemodifikovaného sójového oleje.

Žlutá pěna – lehací plocha – je vhodná díky obsahu sójového oleje pro letní období. Nabízí vysokou objemovou hmotnost a nízký odpor proti stlačení, čímž zaručuje vysoký komfort a vynikající tvarovou stálost. Tmavě červená pěna – střed matrace – potom garantuje vysokou nosnost matrace až 140 kg. A fialová pěna – dolní část matrace – je hlavní nosnou stranou matrace. Pro potah bylo opět využito materiálu Tencel, který v zimě hřeje a v létě chladí. Zároveň má antibakteriální účinky a hodí se i pro alergiky a astmatiky. Na jádro matrace (cena do 11000 Kč), je opět poskytnuta prodloužená záruka, v tomto případě je to 5 let.

Matrace ze studené pěny Medeo HR nabízí ložnou plochu kombinovanou hlubokým profilem, který v místech největšího zatížení podporuje uvolnění svalstva a masážními nopky. Studená pěna vyniká výraznou prodyšností a také tvarovou stálostí. Je zárukou kvalitního spánku, během kterého nedojde k žádným otlakům, které by mohly omezit krevní oběh.

Obecně se udává, že člověk stráví v posteli třetinu svého života. Udělejte správný krok ke zdravým zádům, kvalitnímu spánku a regeneraci celého těla v jeho průběhu již dnes a přesvědčte se, že i vstávání může být příjemné a vy se budete celý den cítit svěží a odpočatí, maximálně nabiti energií.
Matrace, které jsme představili, dokazují, že poměr kvality, tvarové stálosti, komfortu a ceny je velmi příznivý. Ceny jsou opravdu bezkonkurenční a Grossmann matrace je výrobce, který svému oboru opravdu rozumí a uspokojí potřeby i těch nenáročnějších zákazníků, což dokládá i zlatý certifikát „ověřený prodejce“. 
04.08.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444