Ložní povlečení podle materiálu - jak vybrat to správné?

Naši předkové se museli spokojit s obyčejným, většinou bílým bavlněným ložním povlečením. Dnes máme díky rozvoji textilního průmyslu k dispozici bohatý výběr barev i materiálů. Jak se v nich ale vyznat a vybrat si pro příjemný a pohodlný spánek to pravé?

Při rozhodování vám spolehlivě poradí internetový obchod www.4home.cz, který přináší inspiraci i cenné rady pro váš domov.
Bavlněné povlečení

Bavlněné povlečení je opravdovou klasikou mezi ložním povlečením už od počátků, a i přes neustále narůstající konkurenci nových materiálů zůstává i nadále nejoblíbenější. Bavlna je materiál velmi příjemný k pokožce, měkký a pružný a vyznačuje se výbornou prodyšností a savostí. Klasické bavlněné povlečení je také cenově dostupné pro každého, jedinou jeho nevýhodou je ovšem nutnost žehlení kvůli vyšší mačkavosti materiálu.

Toužíte po ještě měkčí posteli a luxusu? Pak vyzkoušejte bavlněné povlečení de luxe. To je vyráběno z bavlny o vyšší gramáži se speciální úpravou, díky čemuž je materiál pevnější, trvanlivější a také jemnější na dotek. Zajisté oceníte také jeho stálobarevnost, kvůli vyšší kvalitě je však také dražší než klasické bavlněné ložní povlečení.
Saténové povlečení

Povlečení z bavlněného saténu zaručí opravdové pohodlí. Vyrábí se z vysoce kvalitní bavlněné příze s jemným leskem na povrchu. Materiál je velmi pevný a také trvanlivý, často se u něj můžete setkat i s nežehlivou úpravou, což zajisté potěší nejednoho z nás. Pro posílení lesku a výborných kvalit materiálu je látka mercerizována. Saténové ložní povlečení je velice hebké, měkké a také příjemné na dotek, v létě příjemně chladí, v zimě naopak rychle zahřeje. Při jeho údržbě však musíme být opatrnější - je doporučeno prát povlečení naruby a na nižší teploty s jemnějšími pracími prostředky.

Na trhu se můžete setkat také se saténovým povlečením vyrobeným z polyesteru, které se vyznačuje vysokým leskem a poskytne tak vaší posteli opravdu luxusní vzhled. Na rozdíl od bavlněného saténu je ovšem ten polyesterový chladivý, hodí se proto spíše na léto, kdy tuto jeho vlastnost zaručeně oceníte. Na údržbu je ovšem také o něco náročnější a je náchylný k poškození.
Krepové povlečení

Na krepové povlečení nedá dopustit spousta z nás a to hlavně díky jeho snadné údržbě -  nemusí se totiž vůbec žehlit. Klasický krep se vyrábí ze 100% bavlny, proto u něj můžete ocenit všechny její vlastnosti jako je měkkost, pružnost a prodyšnost. Pro toto povlečení je charakteristická střídavě hladká a zvrásněná část v pravidelných pruzích, které zajistí onu oblíbenou „nežehlivost“ tohoto materiálu, ovšem kvůli tomu nemusí být krep každému příjemný na dotyk.

Flanelové povlečení

Flanelové povlečení se těší velké oblibě díky své charakteristické hřejivosti. Je také vyráběno ze 100% bavlny, k výrobě je ovšem používána hustě tkaná látka o vyšší gramáži. Látka je speciálně upravena „počesáním“, čímž je dosaženo oblíbené měkkosti a jemného vlasu na povrchu. Flanelové povlečení si zachovává všechny oblíbené vlastnosti bavlny, navíc je také velmi hebké na dotek a vyznačuje se vysokou hřejivostí - je proto vhodné zejména pro chladnější zimní a podzimní měsíce nebo pro věčně zmrzlé jednice. Při praní musíte dbát všech pokynů, aby vám povlečení vydrželo dlouho měkké a hebké.
Povlečení z mikrovlákna

Ložní povlečení z mikrovlákna je úžasně jemné a hebké, zároveň také stálobarevné - i po několika vypráních si zachovává krásně jasné barvy. Mikrovlákno je velmi jemná a příjemná tkanina ze 100% polyesteru na dotek připomínající hedvábí, která v létě chladí a v zimě naopak udržuje tělesnou teplotu. Co zajisté oceníte nejvíce, je jeho snadná údržba – velmi rychle schne a minimálně se mačká. Je také vhodné pro alergiky, a dostupné za přijatelnou cenu. Na trhu narazíte také na krepové povlečení vyrobené z mikrovlákna, které se navíc – jak jistě správně tušíte – nemusí vůbec žehlit.
Povlečení z polybavlny

Polybavlna je název pro směsovou tkaninu s 35 % podílem bavlny a 65% podílem polyesteru. Mezi největší výhody povlečení z polybavlny patří zejména to, že je lehčí, jemnější a také prodyšnější než čistá bavlna. Díky tomu toto povlečení získává oblíbené a vysoce ceněné vlastnosti: velice rychle schne, minimálně se mačká a nemusí se téměř žehlit. Další velkou výhodou je také jeho cenová dostupnost.

Už máte vybráno, jaký materiál se do vaší ložnice hodí nejlépe? Hledejte v bohaté nabídce ložního povlečení všech oblíbených materiálů a široké škály barev od 4home!
02.05.2013 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444