Loučení s létem na olomoucké Floře

I když předpovědi počasí ještě slibují hodně teplé a slunné dny, nezbývá než se s létem pomalu loučit. Jedno z takových loučení, i když ještě plné pestrých barev a vůní představuje letní etapa Flory Olomouc, která se konala na konci minulého týdne za účasti více než 20 tisíc milovníků květin.

Navzdory úmorným vedrům a suchu, které letní Floře předcházely, profesionálním pěstitelům i amatérským zahrádkářům způsobily nemalé škody a krása českých zahrádek jimi bezesporu utrpěla, hlavní expozice hýřila pestrými i jemnými odstíny letních květů a lákala mnoha nenapodobitelnými vůněmi.


Zájmu návštěvníků se těšily i na první pohled méně nápadné sukulenty a také masožravé rostliny, které stále častěji obohacují české skleníky a doplňují pestrou škálu exotických rostlin pěstovaných v bytech.


Květy vystavené v expozici Vyznání růžím putovaly těsně po skončení výstavy na dětskou hemato-onkologii olomoucké fakultní nemocnice, kde po vysušení poslouží jako materiál pro výrobu adventních věnců, které už několik malí pacienti spolu se sestřičkami a dalšími zaměstnanci kliniky vytvářejí v předvánočním čase. Přehlídka nádherných růží v plném květu, všemožných barev a roztodivných vůní byla na letošní letní Floře korunována symbolickým křtem. Jméno Flora tady dostala novinka pyšnící se jemně růžovými kulovitými květy s lososovým nádechem a neopakovatelnou omamnou vůní s exotickými tóny.


Plody léta na letní Floře nikdy nechybí a většinou je k vidění také přehlídka bylinek a koření. Těmi to letos vonělo na galerii pavilonu A, kde se prezentovali výrobci bylinných čajů, tinktur, mastí a dalších produktů s léčivými účinky.

Ariadnino zrcadlo, Mexický klobouk nebo Ladné křivky kalabas - to jsou názvy exponátů nepřehlédnutelné expozice Květiny čtyřmi smysly. Zde bylo možno vystavené objekty pohladit, ochutnat, přivonět k nim a také jim naslouchat. Na vytvoření ojedinělé  expozice se podílela Zahradnická fakulta MENDELU. Její studenti a pedagogvé přispěli k programu letní Flory i dalšími aktivitami; 30. výročí založení fakulty spolu se 150. výročím první brněnské přednášky Gregora Johanna Mendela byly totiž impulsem k hlavnímu tématu celé výstavy, jejíž motto znělo:  Zahrada poznání – poznání zahrady.

Poznávání zahrady mělo pro návštěvníky také další, ryze praktický aspekt - početnému národu zahrádkářů zde s jejich případnými problémy a dotazy na několika místech radili odborníci. Vedle možnosti poradenství patřily ale k základním lákadlům jako vždy Zahradnické trhy, z nichž si milovníci květin, zeleně i vlastnoručně vypěstovaných plodů odnášejí semínka, cibulky i sazenice.

A jako vždy, také tentokrát se na Floře soutěžilo - o nejlépe řešené expozice a také o nejhezčí kytici na téma Koš plný léta…

27.08.2015 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444