Lightway - Denní světlo do všech koutů

V nových projektech i při renovacích stávajících objektů jsou kladeny stále vyšší požadavky na kvalitu vnitřního prostředí. Přirozené denní světlo je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ji zaručují. Nejsou to však jen okna, která přivádí světlo do temných zákoutí. A právě Společnost Bitumen & Plastic, s.r.o. nabízí zajímavou alternativu: systém Lightway - tubusový světlovod.

Důkazem, že se jedná o výrobek oceňovaný i odborníky, je bezesporu udělení Čestného uznání za prezentovaný výrobek Lightway - tubusový světlovod v rámci udělování Grand Prix For Arch 2003. Několik základních otázek týkajících se tohoto výrobku jsme položili Ing. Jiřímu Bonkovi: V čem je řešení systému Lightway - tubusové světlovody unikátní? Systém Lightway tubusové světlovody otevřel obrovské možnosti, jak zajistit přívod dostatečného množství denního světla do špatně osvětlených prostor při minimálních nákladech. Přivádí denní světlo do všech koutů budov dokonce i ve dnech, kdy je zamračeno. Stručně řečeno: nový systém horního denního osvětlení ve vnitřních prostorách založený na principu střešních světlíků a dutých světlovodů, s jejichž pomocí je možné přenášet denní světlo zachycené polokulovými průhlednými kryty střešních otvorů i do vzdálených místností v centrálních částech budovy, je nyní k dispozici. Mohl byste přiblížit princip přenosu denního světla? Denní světlo vstupuje do polokulového vysoce transmitního krytu odolného proti UV záření, jenž je umístěn na střeše budovy. Kopule je po obvodu opatřena lapačem kondenzátu z česaného nylonu, který zabraňuje vniknutí prachu a vlhkosti při zachování prodyšnosti systému směrem ven pro odvětrání vlhkosti, která mohla být zabudována při instalaci systému. Vnitřní zrcadlově lesklý povrch hliníkové tuby světlovodu s činitelem odrazu 96% přivádí světlo na výstup do osvětlovaného prostoru, kde je světlovod uzavřen zapuštěným difuzérem na úrovni stropu, který přiváděné světlo rovnoměrně rozptýlí.

Z kolika variant si může zákazník vybrat? Jak obtížná je montáž? Systém Lightway od firmy Bitumen & Plastic se vyrábí ve třech typech: LW 320, LW 520 a LW 720. Směr vedení je možné měnit pomocí stavitelných kolen až do 45° a přivádět tak přirozené denní spektrum světla ve srovnání s tradičním světlíkem hluboko do vnitřních prostor budovy na přesně určené místo. Snadná je tedy montáž na všechny typy střech a budov bez zvláštních stavebních úprav. V noci se musíme smířit s tmou? Jako doplněk k tomuto systému dodává firma Bitumen & Plastic halogenovou výbojku (40 W), která se standardně instaluje dovnitř tubusu nad difuzér. Kombinací s umělým osvětlením lze dosáhnout stálé intenzity světla v místnosti i při nepříznivých světelných podmínkách během dne či v noci. Systém je šetrný jak životnímu prostředí, tak k nám a k naší peněžence... Větší výskyt denního světla uvnitř budov znamená větší využívání obnovitelných energetických zdrojů. Dostatek přirozeného denního světla ve vnitřních částech budov i v prostorách bez oken má dlouhodobý zdravotní efekt. Systém přináší až 80% úspor energie tam, kde by pro nedostatečné osvětlení muselo být umělé osvětlení používáno trvale i v denní době. Minimální je tepelná zátěž osvětlovaného prostoru v létě i v zimě vlivem uzavřeného sloupce vzduchu uvnitř světlovodu, který působí jako vynikající izolant. Děkuji za rozhovor. Příště se naši čtenáři dozví například o konkrétních realizovaných projektech, nebo o připravované knižní publikaci.
07.10.2003 | Petr Goliáš

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444