Lhůty pro čerpání úvěru nebo hypotéky

Otázka: Zajímalo by mě, jak dlouhé jsou lhůty pro čerpání úvěru nebo hypotéky, tedy jak dlouho po schválení je možno čerpat?

Odpověď:
Lhůty pro maximální dobu čerpání úvěru bývají v úvěrových smlouvách stanovovány velmi často; u jednotlivých bank se přitom značně liší a některé je již dnes nestanovují vůbec. Dovolím si zde proto zmínit alespoň ty nejběžnější:
U stavby domu činí běžná lhůta pro čerpání úvěru 18 měsíců; kratší lhůtu standardně žádná z bank neuplatňuje. V případě stavby svépomocí poskytují některé banky lhůtu až 30 měsíců a některé konečný termín čerpání úvěru neomezují vůbec. V případě koupě nemovitosti činí obvyklá lhůta pro čerpání úvěru 7 až 8 měsíců.
Jak jsem však uvedl, panují v této oblasti skutečně značné rozdíly - zcela jiné lhůty jsou pak obvyklé v oblasti stavebního spoření. Značně odlišný postup uplatňují jednotlivé instituce také v případě, kdy klient lhůtu pro čerpání překročí nebo ji překročit potřebuje - u některých bank postačí pouze žádost o změnu termínu pro ukončení čerpání požádat za poplatek okolo 2.000,- až 3.000,- Kč; u některých není žádost nutná - klientovi je však potom účtován zvláštní úrok po dobu, po kterou lhůtu pro čerpání překročil.
28.06.2004 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444