Letošní zima slibuje rekordní spotřebu izolačních materiálů

Zateplování rodinných a bytových domů se zpravidla provádí s příchodem jara, pokračuje v létě a utichá na podzim. Během mrazivých měsíců v průběhu zimy se většinou plánuje a práce se odkládají.

Sdružení EPS ČR však během loňského prosince a první poloviny ledna v roce 2014 registruje ve srovnání s předchozím obdobím nárůst poptávky po pěnovém polystyrenu. Izolačním materiálu, který se z 90 % využívá právě na zateplení.

Důvodem této příznivé situace je zejména podpora ze strany státu v rámci programu Nová zelená úsporám a přetrvávající příznivé počasí.

Výsledky spotřeby pěnového polystyrenu za rok 2013 oznámí Sdružení EPS ČR v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku. Dle odborných odhadů meziročně vzroste o 3,7 % na 58 500 tun. A to i přesto, že první polovinu roku provázely tahanice okolo dotačního programu Nová zelená úsporám. Po jeho vyhlášení poptávka po pěnovém polystyrenu výrazně stoupla.

„Obdobné programy mají význam zejména pro lokální ekonomiku. Přispívají k udržení pracovních příležitostí a zároveň se do revitalizace budov a domů dostanou vedle samotných dotací i soukromé úspory a úvěrové zdroje,“ upozorňuje Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR a doplňuje: „Tepelné mosty mají negativní vliv na celkové provozní náklady. Zateplování tak pomáhá výrazně eliminovat tepelné ztráty.“

Potenciál zateplování je stále velký

V České republice zůstává přes 145 milionů m2 obvodových stěn nezateplených. Pokud by počasí ještě pár dnů vydrželo, což nasvědčuje aktuální předpověď, můžeme se v tomto roce dočkat i překonání rekordní spotřeby 62 000 tun z roku 2011.

Zopakujme si výhody, které zateplení přináší:

  • zvyšuje tepelnou ochranu budovy a tím snižuje spotřebu energie na vytápění,
  • zlepšuje tepelnou pohodu ve vytápěném prostoru,
  • snižuje možnost vzniku plísní na vnitřním povrchu obvodových stěn,
  • přispívá k ochraně proti vnějšímu hluku,
  • má pozitivní vliv na zdraví lidí, omezuje respirační onemocnění,
  • snižuje teplotní dilatace stavebních konstrukcí a zamezuje degradaci stavebních konstrukcí vlivem povětrnosti, a tím prodlužuje jejich životnost,
  • díky velmi nízké spotřebě tepla umožňuje provozovat úspornější otopné systémy, tedy i alternativní zdroje energie,                           
  • zlepšuje estetický vzhled budovy a zvyšuje její hodnotu,
  • snižuje emise skleníkových plynů z budov a tím chrání životní prostředí,
  • investice do zateplení je výhodná, její návratnost se díky rostoucím cenám energií stále zkracuje.

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.

17.01.2014 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444