Léto je pryč. Nejvyšší čas myslet na vytápění

Přestože podzim teprve nastává, nad způsobem a realizací vytápění našeho domu bychom měli přemýšlet už dnes. Vytápění krbem a krbovými kamny je pro člověka nejen příjemné, ale i cenově výhodné. Jak k výběru krbu nebo kamen přistupovat?

Krbová kamna a jejich možnosti
Krbová kamna se nejčastěji vyrábějí z kovu. K běžným materiálům také patří kámen, kachle či beton. Základně se dělí na jednoplášťová či dvouplášťová, což má vliv na způsob a především rychlost vytápění interiéru. Pokud máte v úmyslu propojit krbová kamna komplexně s celým domem, bude pro vás dobrou volbou tepelný výměník, který je možné napojit například na bojler, radiátory, ale i na podlahové vytápění. Oblíbenou variantou je také možnost teplovzdušného vytápění, kdy je teplo rozváděno průduchy po celém domě. 
 
Proč vybírat krbová kamna?
Kromě široké variability zapojení skýtají krbová kamna řadu výhod. Mezi nejčastější patří příznivá pořizovací cena, nízké náklady na provoz a rychlá instalace. Nesmíme opomenout ani příjemný pohled skrz krbová dvířka do plápolajícího ohně a praskající dřevo. Důležitou roli zde také hraje vzhled – na trhu je nespočet modelů a designů, ze kterých si vybere opravdu každý - ať už máte rádi starý nostalgický vzhled, moderní linie či klasiku. Za zmínku jistě stojí uvést značky jako je Dovre, Pacific Energy, Regency, Aduro či českého výrobce Romotop.
Krby a krbové vložky
Krby a krbové vložky se od výše zmíněných krbových kamen odlišují především v tom, že se jedná nejčastěji o topeniště (krbovou vložku), kterou je nutné obložit a zastavět do podoby finálního krbu. Ovšem krby mohou být i bez obložení, jak například dokazuje výrobce Focus. Možností typů krbových vložek a vzhledů krbů je nespočet. Krbové vložky jsou nejčastěji na dřevo, ale výjimkou není ani plyn. Díky různým tvarům a výhřevnostem je můžeme umístit do rohu, ke stěně i do prostoru a vytápět s nimi jednu místnost i celý interiér.

Neomezené možnosti krbových vložek
Krbovou vložku můžeme opět zvolit jednoplášťovou nebo dvouplášťovou a stejně jako krbová kamna můžeme krbovou vložku napojit na průduchy a využít ji pro teplovzdušné vytápění nebo ji připojit na teplovodní výměník. Otevírání dvířek je možné zvolit nejen klasicky, ale také posunem vzhůru. Mezi osvědčené výrobce krbových vložek můžeme zařadit například Spartherm, Jøtul, Tulikivi, Stûv nebo Brunner.
Trendem posledních let jsou krby na plyn
Pokud netoužíte po klasickém krbu, máme pro vás několik zajímavých tipů. Možná vás v článku zarazila zmínka, že kromě dřevěných polen může v krbu hořet také plyn. Trendem posledních let jsou krby na plyn, kdy je plynová vložka vybavena hořáky, které je možné na dálku regulovat a zajistit si tak pohodlí rodinného tepla bez starostí o přikládání. To, že v krbu hoří plyn, na první pohled nepoznáte – v topeništi hoří polena, která ovšem nikdy neshoří. Jedná se o skvěle propracované makety. Odborník na plynové krby je výrobce DRU, Tulp, Bellfires a Bodart & Gonay.

Při výběru i stavbě krbu se obraťte na profesionály
Více než 120 vystavených krbů a krbových kamen a šikovné ruce profesionálních krbařů naleznete ve středočeských Pečkách v prodejně Krby kamna Turyna. Rádi vám poradí nejen s výběrem, ale zajistí vám kompletní zapojení krbů i krbových kamen. 
22.09.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444