Ingredience 600 g třešní bez pecek (klidně i víc) |
Postup Třešně vypeckujte a v míse smíchejte s citronovou šťávou a ořechy. Mísu odstavte. Prosejte mouku a smíchejte s kypřícím práškem a špetkou soli. Vyšlehejte vajíčka s cukrem, přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo a citronovou kůru. Mouku pomalu zašlehávejte do vyšlehaných vajíček. Těsto nalijte do máslem vymazané formy, na těsto potom třešňovou směs. Semtam jednotlivé třešně zatlačte do těsta. |
Letní třešňový koláč
Léto - to jsou voňavé jahody nebo třešně. Když jsem si letos z jižní Moravy přivezla košík tmavě rudých třešní, sáhla jsem po jednom z ověřených receptů a pustila se do vypeckovávání. Až budete přemýšlet, co s letošní bohatou úrodou, upečte například třešňový koláč.
Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut, dokud okraje koláče nezískají zlatavou barvu. Koláč můžete nakrájet ještě vlažný, nebo až druhý den po vychladnutí.