Lehké střešní krytiny

Střešní krytina GOODLOCK

Střešní krytina GOODLOCK

aneb Jak odlehčit krovům

Výroba lehkých střešních krytin a trapézových plechů k nám přišla ze severu Evropy a jedná se o poměrně novou technologii. Využití je velmi široké, ať už jde o zastřešení nebo opláštění objektů pro bytové nebo průmyslové účely. S pomocí trapézových plechů se dají skládat také zateplené střešní a fasádní pláště. Montáž je poměrně rychlá a vhodnou skladbou těchto plášťů je dosaženo patřičného ekonomického efektu při zateplení budov s dosažením požadovaného estetického vzhledu.

ROVA - MEGA

Střešní krytina GOODLOCK

Firma ROVA – CZECH a.s., která vznikla v květnu 2004, se od počátku zaměřila právě na výrobu lehkých střešních krytin a trapézových plechů. Své stálé obchodní partnery má dnes nejen v Čechách a na Moravě, ale také v SRN a Rakousku.


Střešní krytiny ROVA

Výrobní sortiment společnosti ROVA - CZECH zahrnuje tři typy střešní krytiny: ROVA MEGA, ROVA MAXIMA a ROVA PROFIL. Vyráběny jsou z oboustranně pozinkovaného plechu s organickým povlakem - polyesterem, z hliníkového plechu se stejnou povrchovou úpravou, z aluzinku a měděného plechu.
 
V nabídce jsou různé tvary těchto krytin, tak, aby co nejlépe imitovaly tvar klasické těžké střešní krytiny, například i délkou modulů jako je tomu u krytiny ROVA MEGA, jejíž moduly 35, nebo 40 mají vzhled velmi podobný klasickým páleným taškám. Snahou firmy je přiblížit výrobu co nejvíce požadavkům zákazníků. Výhodou těchto lehkých střešních krytin je rychlost montáže. Střešní krytiny se vyrábějí v předem definovaných velikostech. Na základě daných rozměrů konkrétní střechy se střešní krytina vyrobí na míru tak, aby při montáži  vznikal co nejmenší odpad a aby tak zákazník dostal výrobek nejvyšší kvality za co nejnižší cenu.
 
K dalším výhodám těchto střech patří nízká hmotnost, která představuje pouze 1/10 hmotnosti klasické těžké střešní krytiny, takže dochází k minimálnímu zatížení krovů. Váha kolem 5 kg na 1m2, předurčuje lehkou střešní krytinu především pro rekonstrukce, ale je samozřejmě vhodná i pro novostavby. Vyžaduje lehčí nosnou konstrukci střešního systému a  pro svoji nízkou hmotnost a zároveň pevnost a odolnost je vhodná i do oblastí s velkým množstvím sněhu.
 
Při velkém množství sněhu se hmotnost sněhu i střešní krytiny sčítají. Pokud je použito lehké střešní krytiny, která má 1/10 váhy klasické krytiny, vzniká zde rezerva na hmotnost sněhu. Krovy tedy nemusí být v náročných sněhových oblastech dimenzovány tak, jak by tomu bylo v případě těžkých střešních krytin.
 
Na střešní krytiny ROVA je poskytována záruka deset let na vlastnosti lakoplastové vrstvy a třicet let na neprorezavění střešní krytiny. Je tedy na minimálně stejné nebo i vyšší úrovni oproti záručním dobám u jiných střešních krytin. Pokud jde o životnost lakoplastové vrstvy, předpokládá se 15 – 20 let, předpokládaná životnost pozinkované střechy je 50 – 60 let.

Trapézový plech

Střešní krytina GOODLOCK

Základním materiálem pro výrobu střešních krytin ROVA je pozinkovaný plech o tloušťce 0,5 mm. Vrstva zinku je v tloušťce 200 g/m2, přičemž z vnější strany je 25 mikrometrová vrstva polyesteru v dané barevné modifikaci a z vnitřní strany 7 mikrometrů polyesteru, který zabezpečuje ochranu pozinkovaného plechu proti kondenzátu z vnitřní části střechy. V nabídce je také materiál s antikondenzační vrstvou, takže nedochází k odkapávání kondenzátu do střešního pláště. V některých speciálních případech jsou dodávány také materiály s protihlukovou vrstvou. Provedení střechy zaručuje v zimním období odtávání sněhu a ledu teplem z vnitřku budovy a tím nedochází k sesunu sněhu a ledu a poškození lakoplastové vrstvy.

Plechová střešní krytina ROVA může být na přání zákazníka vyrobena v dalších materiálových modifikacích: aluzinek, hliník přírodní, hliník barevný. Co se týče barevného provedení v nabídce je 8 základních barev, které jsou velmi podobné barvám klasické střešní krytiny. V rozšířené nabídce je dalších 6 odstínů a mezi exkluzivní patří i odstíny matné, které nejblíže imitují staré krytiny z přelomu předminulého století a které jsou vhodné na rekonstrukce k dřevěnicím a ostatním domům z tohoto období.
 
Je samozřejmostí, že k těmto střešním krytinám jsou k dispozici všechny doplňky tak, aby každá střecha byla dodána v co nejkratším termínu. Standardně se střechy dodávají do 10 pracovních dnů, ale podle přání zákazníka je možné tuto střešní krytinu vyrobit a dodat i v termínech podstatně kratších. Na přání jsou také vyráběny jakékoliv klempířské prvky ve stejné barevné kombinaci jako je dodávaná střecha.
 
Samozřejmostí je také okapový systém se zárukou deseti let. Jedná se o ocelový lakoplastový  systém, který splňuje nejvyšší požadavky kladené na tyto výrobky stejně tak jako na celou střechu.

 

Střešní krytina GOODLOCK

Jedná se o novinku mezi lehkými střešními krytinami. Společnost ROVA-CZECH ji nabízí pod heslem "VYBER – ODVEZ – POSTAV.“ Výhodou střešní krytiny GOODLOCK je především velmi krátká doba pokládky nezávislé na kladecím plánu. Střešní krytina se skládá z malorozměrových dílců, které má firma na skladě. Stačí vybrat a na paletách odvézt vlastní dopravou nebo využít nabídky společnosti a nechat si materiál odvézt na místo stavby v dohodnutých termínech. Pokrývač může pokládat okamžitě z palety, bez  kladečského plánu celé dílce, které se nemusí upravovat. Tímto způsobem jde pokládka velmi rychle a položení celých tabulí lze stihnout "mezi dvěma dešťovými přeháňkami“.

 

Trapézový program

Trapézový program je nedílnou součástí výrobního programu společnosti ROVA - CZECH a z hlediska objemu výroby zaujímá významné postavení. Jedná se především o opláštění a zastřešení hal. Pláště i střechy mohou být v provedení jednoduchého pláště, ale také v zatepleném plášti. Nabídka skladby střešních plášťů je taková, aby splňovala i nejnáročnější nároky zákazníka. Základní materiály u výroby trapézových plechů jsou pozinkovaný plech, pozinkovaný plech s lakoplastovým polyesterovým povrchem, aluzinek a hliník, ve stejném barevném provedení jako předešlé krytiny. Podle provedení staveb se liší také požadavky zákazníků na barevné provedení plechů a zde většinou převládají světlé barvy. Na přání zákazníka jsou ovšem k dispozici v podstatě  jakékoli barvy. Profily trapézových plechů jsou vyráběny od profilu T – 8, v tloušťce plechu od 0,5 mm do 0,8 mm, v délce 0,5 do 8 m. Obdobně je to u trapézu s profilem T – 12, T – 18, převážně určených pro opláštění. Rozměry T – 35/207, T-45, T-50, T-85 a T-150 jsou vyráběny ve fasádním i střešním provedení a jsou určeny pro zastřešení objektů.  Čísla za pomlčkou určují výšku prolisu v mm. Pokud se týká prvků opláštění hal, nabídne firma také novinky ve své výrobě, a to  C kazety, Z a C profily, tak aby těmito prvky doplnila svůj sortiment.

C - kazety

Střešní krytina GOODLOCK

Samozřejmostí jsou také prosvětlovací profily, které jsou dodávány k trapézovým plechům v odpovídajících výškách vln tak, aby zákazník dokázal u průmyslové haly vytvořit odpovídající hygienické podmínky pro práci uvnitř. Tyto profily jsou vyrobeny ze sklolaminátu. Ke všem profilům dodává společnost veškeré klempířské prvky a doplňky ke střechám a opláštění objektů včetně spojovacího materiálu.

Při porovnávání nákladů na realizaci podle jednotlivých druhů střešních krytin, vychází střešní plášť realizovaný lehkými střešními krytinami ROVA cenově velmi příznivě, jednak díky rychlosti montáže, ale i díky úsporám na nosném systému střechy.

 

ROVA - CZECH má zájem spolupracovat se všemi realizačními i obchodními společnostmi. Důraz klade také na spolupráci s projektanty a architekty, kteří jsou ve svých projektech nejblíže zákazníkovi a dokáží tak navrhnout vhodný typ střešních krytin při návrzích projektů.

 

Jako výrobce považuje společnost ROVA-CZECH za samozřejmost nabízet také poradenské služby. Se zákazníkem řeší nejen celkovou koncepci střešního a fasádního pláště, ale také technické detaily tak, aby nedocházelo v průběhu stavby ani po jejím dokončení k poruchám pláště a následně k nutným opravám.

 

Společnost se pravidelně zúčastňuje veletrhů blízkých jejímu výrobnímu programu. Nejbližší příležitostí, kdy se mohou zájemci z řad laické i odborné veřejnosti blíže seznámit s jejím sortimentem, je veletrh IBF Brno ve dnech 25.- 29. 4. 2007.

 

bydlinek

Bydlínek na střeše
Věděli jste že, s výrobou lehkých střešních krytin přišla před necelými čtyřicet lety jako první na světě finská firma Rautaruuki? V posledních letech se obliba těchto krytin velmi rozšířila i u nás. Lehké střešní krytiny mohou být i z jiných materiálů než plechové, ty jsou ale nejtrvanlivější.  Existují i krytiny bitumenové, plastové nebo cementovláknité. Díky autentickému vzhledu se Bydlínkovi velmi líbí štípané dřevěné šindele, ty jsou ale poněkud dražší a jsou také dost náročné na údržbu.

06.03.2007 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444