Laureátem Pritzkerovy ceny pro rok 2009 je Peter Zumthor

Saint Bruder Klaus Field Chapel, Mechernich. Foto: Walter Mair

Saint Bruder Klaus Field Chapel, Mechernich. Foto: Walter Mair

Od neděle 12. dubna je oficiálně známo jméno laureáta prestižní Pritzkerovy ceny za architekturu pro tento rok. Byl jím jmenován pětašedesátiletý švýcarský architekt Peter Zumthor.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Interiér kaple.

Ačkoli nepatří k mediálním hvězdám, je významným představitelem svého oboru a v minulosti získal již řadu významných ocenění, mj. Evropskou cena za architekturu – Mies van der Rohe Award - za budovu Domu umění v Bregenz.


Bronzová medaile a grant 100 tisíc dolarů budou Peteru Zumthorovi uděleny na slavnostním ceremoniálu, který se bude konat 29. května 2009 v Buenos Aires.


V rozhodnutí poroty se mimo jiné říká “Peter Zumthor je obdivován svými kolegy na celém světě za dílo, které se vyznačuje přesným zaměřením, nekompromisností a výjimečnou rozhodností. Metodu své práce vytváří stejně pečlivě jako každý svůj projekt. Po třicet let je jeho základnou vesnice Haldenstein ve Švýcarsku, kde žije vzdálen od neklidu mezinárodní architektonické scény. Se svým malým týmem zde vytváří stavby obrovské integrity - nedotčené módními výstřelky ani módou. Přijímá jen projekty, u nichž cítí blízkost se svým vlastním programem, od okamžiku přijetí závazku se jim cele oddává a dohlíží na jejich realizaci do posledního detailu. Zumthor má úžasnou schopnost vytvářet projekty, v nichž jde o víc než o samotnou budovu. Jeho architektura vyjadřuje respekt pro daný prostor a pro dědictví místní kultury i architektonické historie."


Řada staveb, které realizoval, se nachází v blízkosti místa, kde žije a pracuje. Je např. autorem radnice v Churu, zdejšího Muzea umění nebo Domova pro seniory. K jeho nejznámějším projektům patří např. Polní kaple zasvěcená svatému Nicholasi von der Flüe (známá jako Saint Bruder Klaus Field Chapel) v německém Mechernichu, Muzeum umění v Kolíně nad Rýnem, Letní restaurace na curyšském jezeře, zmíněný Dům umění na náměstí v Bregenz nebo termální lázně ve Vals. Zumthor je také autorem stavby, která slouží jako muzeum a památník věnovaný ženám, které byly upáleny jako čarodějnice v letech 1598 až 1692 ve finském městě Varde.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Peter Zumthor. Foto: Garry Ebner

Své zakázky si pečlivě vybírá a je proslulý důslednou neokázalostí, smyslem pro detail a přísností, jimiž umí dosáhnout až poetické působivosti. O svém přístupu k práci architekta mluví např. v knize Thinking Architecture z roku 1998. Zumthor zde říká: "Věřím, že jazyk architektury není otázkou specifického stylu. Každá stavba je stavěna pro určité užití v určitém místě a pro určité společenství. Mé stavby se pokoušejí na otázky vycházející z těchto jednoduchých faktů odpovídat tak přísně a kriticky, jak jen je to možné."

Peter Zumthor se narodil 26.4. 1943 v Basileji jako syn truhláře. Sám se rovněž vyučil řemeslu, později studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Basileji a ve studiu pokračoval na Pratt Institute v New Yorku. V roce 1967 se stal zaměstnancem oddělení ochrany památek kantonu Graubünden. V tomto kantonu, ve vesnici Haldenstein si v roce 1979 založil vlastní kancelář, v níž se svým nevelkým týmem pracuje dosud.

Je ženatý s Annalisou Zumthor-Cuorad, má tři dospělé děti a dvě vnoučata.
Od roku 1996 byl profesorem architektury na Univerzitě v Mendrisiu v Itálii, Působil rovněž jako hostující profesor na univerzitách v Los Angeles a v Mnichově, učil také na Harvardu.
15.04.2009 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444