Laserová pyramida září v brněnské galerii

Recenze výstavy HIGH5 – PROJEKTSTUDIO

Dým, přítmí, zvuky přes sebe, kov a filmy, to je celkem nezvyklá výstava „dvougenerační“ ostravské architektonické kanceláře PROJEKTSTUDIO.

Dvougenerační z toho důvodu, že se jedná o výsledky práce týmu architektů vedených dnes Davidem Kotkem, ale jehož základy v devadesátých letech úspěšně položil jeho otec – architekt Jaroslav Kotek s kolegou Pavlem Krátkým.

Dnes už ateliér aktivně zhodnocuje evropská témata – především vztah lokálních, regionálních tradic a materiálů k velkým trendům doby velmi, velmi pozdní moderny.

Pro mě zůstává z tvorby tohoto studia asi nejsympatičtější drobná stavba železniční zastávky v Čeladné. Jednoduchá budova si svou pozornost nevynucuje – až bychom se pomalu těšili na vesnici za ní – pokud by byla koncipována s podobným vtipem.

Na druhém pólu práce PROJEKTSTUDIA pak je vizionářský projekt světelné pyramidy pro Ostravu a Brno, u nějž jsem ocenil i videodokumentaci, která je ostatně součástí i dalších projektů.

Výstava nese název HIGH5 – což má dle tvůrců evokovat více významů (např. Hi! - pozdrav), ale hlavně jde o prezentaci pěti projektů vybraných jako „vysoká pětka“. Jedná se o budovu Concept house v Ostravě s veselými vrtulemi na střeše, železniční zastávku v Čeladné, rodinný dům ve Frýdlantu nad Ostravicí se zeleným mechem na střeše, sídlo firmy Pospiech v Ostravě vyvedené v leštěné oceli a projekt laserové pyramidy protínající se nad středem města Brna. Každý projekt je prezentován krátkým výtvarným filmem a ocelovým modelem v měřítku 1:50, vizuální zážitek z výstavy je tedy doplněn i haptickým. Překvapující pyramida, proporčně odpovídající Cheopsově, je vytvořena ze zelených laserových paprsků prostupujících dýmem, který ji pomáhá se zviditelnit, dává člověku možnost uvědomit si její velikost, je v měřítku 1:200, právě ve vztahu brněnskému náměstí. 
 
K výstavě byla vydána stejnojmenná publikace, která těchto pět projektů doplňuje dalšími 11 kvalitními realizacemi PROJEKTSTUDIA. 
Jak jsme s kolegou Ševčíkem uvedli v této publikaci – žijeme v době, kdy se znovu „míchají karty“, celosvětově se nově rozdělují šance, zátěže, centra rozhodování, pracovní místa. Mění se „paradigma“ – již je zřejmé, které ideje ležící v základech vývoje Evropy v 19. a 20. století byly „spotřebovány“, začínáme po době „nové nepřehlednosti“, „ztráty identity“ (Jürgen Habermas), vnímat naši dobu jako etapu, v níž se znovu zásadním způsobem určuje „směr dalšího vývoje“ (Helmut Renöckl).

Všechny velké epochy vyrostly ze zakořeněnosti v zemi (Bodenständigkeit), z domova a tradice; moderní doba rušila „hranice i tradice“ a nakonec vyústila ve ztrátu zakořeněnosti (Bodenlosigkeit). V „naší době“ znovu narůstá význam domova, význam regionů v kontextu integrace Evropy a globalizace. 
„Domov“ je axiologická veličina – je to sdílená hodnota, kolem níž se vše točí. Je to axis našeho života – a zdá se, že „Ostraváci“ a architekti s Ostravskem spjatí to nejen cítí a vědí, ale dokáží to i vyjádřit. Ostrava představuje region, kde zvládání minulosti (mj. odkrytí a zhodnocení potenciálu brownfieldů) se zcela mimořádně propojuje s přítomností a perspektivou budoucnosti, region, kde se setkávají tradice Čech, Moravy, Slovenska a Polska. To vše činí Ostravu a Ostravsko silným regionálním hráčem.
Výstava i reprezentativní publikace ostravského PROJEKTSTUDIA dokazuje, že v Ostravě jsou architekti, kteří mají jak široký záběr, tak dynamický švih – a rozhodně zasluhují pozornost. 
 
V Praze 21/10/2015 napsal Ing.arch.Ondřej Beneš, PhD., doc. PhDr. Oldřich Ševčík, CSc.
Foto: Tomáš Gál, Stefan Mihaliović 
27.10.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444