Laminátové a dřevěné parkety

Laminát, nebo dřevo?

Mohlo by se zdát, že řešení této otázky závisí pouze na možnostech a vkusu stavebníka. Záleží však také na prostoru. Všeobecně platí zásada, že laminát patří do méně udržovaných prostorů s vysokou frekvencí pohybu lidí, tam, kde jsou kladeny vyšší nároky na odolnost podlahy, kde je nutná rychlá a nenáročná údržba.

Laminátové podlahy jsou tedy vhodné do obchodů, případně do bytů, v nichž majitelé nehodlají investovat příliš mnoho prostředků do podlah. V bytech je laminát vhodnou alternativou prašných koberců, studených a křehkých keramických dlažeb nebo drahého dřeva. Přestože laminát je od pravého dřeva téměř nerozeznatelný, stále se jedná pouze o imitaci. Mnozí z nás jsou i nadále přesvědčeni, že přírodní dřevo nelze ničím nahradit, je příjemnější na dotyk, není tak křehké ani hlučné jako laminát. I ze zdravotního hlediska je například do ložnice vhodnější přírodní materiál než dřevěný polotovar plný chemikálií (většinou netoxických). Že by přece jen platilo - kolik hlav, tolik názorů? Nebo trendy určuje peněženka? Ať je naše přání jakékoli, podívejme se, jakou kvalitu můžeme za naše peníze požadovat.

Laminát

Nabídka laminátových parket na našem trhu je široká, podle čeho si však vybrat? Vždyť to, že jsme koupili špatný výrobek, zjistíme až půl roku po jeho nainstalování. Je laminát opravdu tak odolný, jak se říká? Záleží vůbec na jeho ceně?
Laminátové podlahy jsou mimořádně odolné, ne však nezničitelné. Jejich životnost je 15-20 let, během nichž si zachovává své vynikající vlastnosti. Po uplynutí dané doby je však nutné podlahy vysekat a vyhodit. Laminátové podlahy lze koupit v nižších i ve vyšších cenových relacích. Podlahy za nižší ceny jsou určeny do bytů, dražší podlahy zase do více namáhaných prostorů. Kdysi se kvalita laminátových podlah určovala podle jejich odolnosti vůči oděru, udávala se v otáčkách. Byl to zavádějící údaj, protože vrchní melaminová vrstva je dostatečně tvrdá i u těch nejlevnějších laminátových parket. Parkety totiž neztrácejí svou funkčnost poškozením povrchu, ale nestabilitou jejich nosné desky.
Směrodatná je stabilita
Kvalita parket tedy závisí na kvalitě nosné desky, proto svůj výběr zaměřte na desku HDF silnou minimálně 8 mm (H znamená anglicky hard - tvrdý, M u desky IMDF znamená medium - středně tvrdý), desky MDF jsou nedostačující a desky DTD nevyhovující. Na trhu jsou k dostání i 6 mm silné nosné desky, dostatečně stabilní jsou až desky o síle 8 mm. Kvalitu laminátových podlah zvyšuje také impregnace nosné desky. Impregnovaná může být celá deska, nebo je impregnováno jen místo spoje, které je na poškození nejcitlivější. Každý dodatečný efekt posouvá kvalitu podlahy výše. Pokud se zvyšuje její odolnost, zvýší se kvalita i cena. Kategorie laminátových parket jsou na výrobcích označeny piktogramem s domkem a postavami, které vyjadřují třídy zátěže: AC1, AC2, AC3. Zkratka AC1 (jedna postava, třída 21) znamená, že parkety jsou určeny pro nejméně náročné obytné interiéry, např. ložnice, pokoje pro hosty, případně ložnice větších dětí; AC2 (dvě postavy, třída 22) jsou pro náročnější obytné interiéry, např. obývací pokoje, dětské pokoje, jídelny; AC3 (tři postavy, třída 23) jsou vhodné pro nejzatíženější obytné interiéry, např. chodby, kuchyně, a také pro průchozí obývací pokoje. Pokud se klade jeden druh podlahy do celého bytu, je vhodná nejvyšší třída do všech místností. Je nepsaným pravidlem nekombinovat vzájemně dva a více druhů dřevin, případně imitací dřevin. Nejvyšší třídy jsou určeny do veřejných prostorů.
Záruka kvality
Nezáleží na tom, kde kupujete podlahu, ale především na tom, jakou záruku vám na ni poskytuje její prodejce. Záruka svědčí o jeho serióznosti i kvalitě výrobku, protože kvalitu podlahy je možné posoudit minimálně rok po její instalaci. Dodavatel, který si je jistý kvalitou výrobku, ji dokáže bez problémů zaručit. Dávejte si pozor na nejlevnější podlahy se slevou, protože na ně se záruky ve většině případů nevztahují.
Laminát v koupelně?
Proč ne? Laminát v koupelně bude sice stát o pár korun více, ale módní dřevěný vzor za to stojí. Voděvzdornost zabezpečuje kvalitní impregnace nosné desky. Nosnou deskou kvalitních značkových parket již není HDF, ale deska, v níž je vyšší obsah melaminových vláken, což její nasákavost snižuje na minimum. Tyto desky jsou vhodné do místností s vysokou relativní vlhkostí vzduchu - do sušáren, oddychových místostí sauny, do kuchyní s problematickým odvětráváním a především do koupelen a na toalety. Mezistupněm mezi obyčejnou HDF a deskou s vyšším obsahem melaminu je deska HDF impregnovaná po celé své délce.
Laminát je ideální např. pro majitele bytu, který ho chce pronajmout a není si zcela jistý ohleduplností podnájemníků. Dřevo by bylo v tomto případě málo odolné a příliš drahé v případě likvidace podlahy zničené neseriózními podnájemníky.



Dřevo

Dřevo patří k bydlení odnepaměti. Kvůli přírodním materiálům v bytě neváháme obětovat námahu ani peníze. Za takovouto "oběť" právem očekáváme vysokou kvalitu. Jak ji však najít na našem trhu, často plném nekvalitních výrobků? Vždyť dřevo je nejen krásným, ale i živým, a tedy i zrádným materiálem.
Plovoucí a "plovoucí" podlahy
Výrazným krokem vpřed, který napomáhá zvládat nevyzpytatelnost dřeva, je plovoucí podlaha. Byla vyvinuta proto, aby se ustoupilo od klasického lepení parket (přestože se drobné vlisy a mozajkové parkety stále lepí do asfaltu). Plovoucí podlahy zkracují dobu montáže a zamezují tak pnutí mezi jednotlivými lamelami, které nastává při objemových změnách dřeva pod vlivem vlhkosti. Zamezují také následnému vydutí podlahy. Pozor však na plovoucí a "plovoucí" podlahu. Skutečnou plovoucí podlahou je taková podlaha, která je pružným materiálem oddělená nejen od podlahy, ale také od svislé stěny po obvodu místnosti. Mnoho dodavatelů prezentuje jako plovoucí podlahu i takovou, která je pevně spojena se stěnou. Ta potom nemůže pracovat a také velmi dobře přenáší hluk kroků přímo do svislých stěn. Stejně tak plovoucí podlaha nemusí být vždy jen laminátová, jak uvádějí někteří prodejci, ale může být vyrobena z jakéhokoli materiálu. Stačí, že je odpružená.
Choulostivé spoje
Standardní tloušťka masivních dřevěných parket je 14 nebo 15 mm a více (závisí na výrobci). Tenčí parkety kolem 10 mm je možné brousit 2 až 3-krát, silnější kolem 20 mm až 10-krát. Sportovní palubovky jsou silné 25 mm a mají svou speciální konstrukci. Masivní podlahy jsou třívrstvové, jejich střední vrstva je uložena napříč vrstvě vrchní a spodní. Nášlapná vrstva je u 15 mm silná asi 4 mm, její tvrdost závisí na druhu dřeviny, je udávána v Brinnelových jednotkách (viz tabulka). Lze ji zbrousit asi 5-krát, běžně se obrousí téměř 1 mm silná vrstva. Při kladení plovoucí podlahy je nutné dodržovat dva základní parametry, relativní vlhkost a relativní vodorovnost podlahy (pokud na podlahu vylijeme vodu, nesmí se nám slít do jednoho místa), Takovéto prohlubně vznikají u podlah lepených na pero a drážku, při poškození nebo zlomení pera vlivem soustředěného tlaku. Do takto narušeného spoje se snadno dostane voda a prach, štěrbina se zvětšuje a vyplní se špinavou hmotou vytvořenou z prachu a vody. Aby výrobci parket této situaci předešli, vyvinuli zámkový systém parket, které se do sebe zacvaknou i bez použití lepidla. Pevnost takových spojů je dvojnásobně větší než u spojů perodrážkových, spoje jsou mimořádně těsné a pronikaní vlhkosti je potom minimální. Pokud jsou parkety vystaveny vodě (např. když odjedete na dovolenou a praskne potrubí), můžete je rozložit, vysušit a znovu složit, konstrukce desky zaručuje její stabilitu i po vysušení.
Hledejte serióznost
Důležitá je povrchová úprava parket, u standardních tlouštěk je to 3 až 5 vrstev laku (dvouvrstvé raději nekupujte). Ještě důležitější je však kvalita střední desky (z níž vyčnívá pero). Pokud pero není dobře vysušené, zlomí se. Při nákupu materiálu však stále ještě nejsme schopni tyto parametry odhadnout pouhým okem. Mnozí pokladači parket nejsou ochotni pracovat s materiálem, který neznají (většinou ho investor nakoupil ve výhodném výprodeji v zahraničí), protože výsledný efekt by mohl být neuspokojivý, parkety do sebe nemusí zapadnout, vytvoří se výškové nerovnosti, po čase se podlaha vyduje a investor bude právě pokladače obviňovat ze špatně vykonané práce, namísto toho, aby si uvědomil, že on sám nakoupil nekvalitní materiál. Proto raději kupujte parkety u takového dodavatele, který dodá s materiálem i jeho montáž provedenou odborníky. Na kladení parket by měl kvalitní dodavatel poskytovat minimálně 6-ti měsíční záruku a na parkety samotné minimálně 5-ti letou záruku. Existují dodavatelé, kteří poskytují až 30-ti letou záruku. Zákazník by si měl i na základě těchto záruk vytvořit vlastní obraz o prodejci. Seriózní dodavatel poskytuje nejen potřebné informace o ošetřování parket, ale nabízí i pozáruční servis. Všímejte si dále, jaké vědomosti má o parketách člověk, s nímž jednáte, zda vám dává uspokojivé odpovědi na všechny vaše otázky; i podle toho poznáte úroveň obchodníka.
Dřevina Tvrdost v Brinnelových jednotkách
Javor 4,8
Jasan 4,0
Buk 3,8
Dub 3,7
Třešeň 3,2
Bříza 2,6
Podlahové vytápění a dřevo
Speciálně do prostoru s podlahovým vytápěním jsou vyráběny tenké dýhové parkety, silné 7 nebo 8 mm, které nekladou sálajícímu teplu velký odpor. Jejich vrchní vrstvou je tenká dýha, střední nosnou desku tvoří HDF deska, spodní vrstvou je borovicová nebo smrková dýha, která je dostatečně měkká k odpružení nárazů, čímž si zachovává soudržnost s vrchní dýhou. Jestliže tvrdý předmět narazí například na laminát, do křehkého melaminu vyryje jamku. Tyto tenčí parkety mají samozřejmě nižší životnost než masivní parkety, protože jejich našlápnou vrstvou je dýha silná jen 0,6 mm, kterou lze zbrousit jen jednou. Zbrušuje se však jen lak a ne dýha, proto při výběru tenkých parket dávejte dobrý pozor na jejich povrchovou úpravu, kvalitní značky mívají až 5 vrstev laku. Na trhu jsou k dostání i poměrně nové UV laky, které jsou již ve výrobně vytvrzovány lambda zářením a po jeho aplikaci dosahují tvrdosti skla. Parkety ošetřené tímto lakem se nepoškozují, poškozuje se pouze vrchní vrstva laku. Někteří z dodavatelů poskytují na kvalitní parkety tohoto typu i 12-ti letou záruku.
Určujícím ukazatelem toho, že nám naše parkety dlouho vydrží, je tedy délka období, po které je prodejce schopen zaručit jejich bezproblémovost, a v případě, že se v záruční době přece jen nějaké problémy vyskytnou, měl by je bezplatně odstranit. Od toho se však odvíjí i další důležitý ukazatel kvality, a tím je cena. Za každou náročnou konstrukční úpravu, která zlepší kvalitu výrobku, se musí zaplatit.
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444