LED žárovky - svítit dobře nebo levně?

V poslední době se doslova roztrhl pytel s LED žárovkami. Každý je ohromen, jak lze ušetřit elektrickou energii a přitom svítit dlouho. Je ovšem vše tak jednoznačné, jak se jeví? Nebude proto na škodu si několik takových rozdílů přiblížit. Při výběru LED žárovky se vám poznatky budou jistě hodit.

Obecně platí - a je to i mottem společnosti deeLITE - že svítit pomocí LED žárovek, co se týče vstupních nákladů, lze buď levně, nebo dobře. I když to tak nevypadá a LED žárovky svítí na první pohled zpočátku stejně, vše se dramaticky mění již po několika stech hodin svícení, kde levné LED čipy mohou ztratit téměř 20-30 % výkonu! A přežije-li taková žárovka slibovaných 50 000 hodin, její existenci okem prakticky nezaregistrujete. Právě zmiňovávní značky LED čipu je opomíjeno při uvádění technických specifikací, kdy není důležitý ani tak výrobce žárovky samotné, ale především právě výrobce LED čipu.

Další opomíjenou skutečností je fakt, že LED žárovka sestává nejen ze samotných LED diod, ale také řídící elektroniky. Levnější LED žárovky využívají levnější elektroniku. Ta se stává poruchovější, nemluvě o časté obsenci kvalitních odrušovacích filtrů a následném rušení, pronikajícím zpětně do sítě a v kombinaci se stmívačem - jedná-li se o stmívatelné žárovky - vytvářejícím nepříjemné stroboskopické efekty. Každopádně levná a nekvalitní elektronika životnost LED žárovek jako celku snižuje. Naopak špičkové žárovky, mezi něž například GU10/MR16 (viz foto níže) z produkce deeLITE rozhodně patří, se mohou pochlubit díky kvalitní elektronice minimální životností 30 000 hodin, čipy CREE po celou dobu ztrácí maximálně 3-5% výkonu.

Bohužel, v našich zemích jsou v současnosti LED diody spojovány v drtivé většině pouze s LED žárovkami, jako přímou náhradou klasických žárovek halogenových typu GU10 či MR16, případně typ MR11. Je to velká škoda, protože jejich možnosti jsou tímto nedoceněny. Síla LED diod tkví především v jejich univerzalitě, jež přímo vybízí k neotřelým konstrukčním řešením. V takový moment se může hodit odborná rada či pomoc.

Společnost deeLITE se - kromě prodeje klasických LED žárovek - zabývá i zakázkovou výrobou LED svítidel a LED aplikacemi. Tímto způsobem se dá možností LED diod využít na maximum a výsledek tak daleko převyšuje prosté náhrady klasického zdroje světla. Při konstrukci svítidel využívá deeLITE výhradně výrobků společnosti CREE, která je na trhu LED diod o notný kus vpřed oproti konkurenci. LED diody CREE se kromě enormího výkonu a stability vyznačují vysokou schopností věrně vykreslit osvětlené předměty (CRI index, 85% a více).

Každý interiér či exteriér je jiný, proto výrobce deeLITE velký důraz klade na komunikaci se zákazníkem, na jehož představy aplikuje možná řešení, vycházející jak z požadavků na osvětlení, tak z technických možností LED diod, které se každým dnem zlepšují.

Příkladem takového řešení je osvětlení fasády baru. Kromě standardních LED pásků pod fasádou je potřeba zmínit naše LED svítidlo deeBANNY-MK II, které osvětluje reklamní plachty. Každé obsahuje 16x1W CREE. Díky miniaturnímu profilu není na první pohled téměř rozeznatelné, nicméně z obyčejného nároží udělá krásně prosvětlený prostor.

Co se týče interiérů, velmi praktickým řešením s vysokou úsporou energie je schodové svítidlo deeSTEP. Osazeno 1x CREE 1W dává dostatečné světlo pro celé schodiště. Celková spotřeba takovéto instalace je pouhých 6W.


Zvlášní kapitolou výroby společnosti deeLITE jsou speciální aplikace. Mezi ně rozhodně patří projekt relaxační koupelny. Pomocí RGB pásků, řízených elektronikou, byla vytvořena koupelna, v níž se koupání stává opravdovým prožitkem. Rozdíl je patrný na první pohled.



Velmi dobře se kombinují LED diody s optickými kabely, jenž jsou v nabídce společnosti deeLITE také. Jejich variabilita a elektrická nevodivost umoňují dosud netušené aplikace. Podrobnější informace budou obsahem dalšího článku.

www.deelite.eu

14.12.2011 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444