LED žárovky - nová generace úsporného osvětlení

Umělé osvětlení interiérů je základní součástí praktického užívání prostoru a má přímý vliv na naše zdraví. Na větší důležitosti nabývá i jeho designová složka, protože podstatně ovlivňuje celkový vzhled interiéru. Zvýšené požadavky na bezpečnost mění také požadavky na veřejné osvětlení. Stále podstatnější roli při volbě světelných zdrojů má ale zároveň spotřeba elektrického proudu.

Když Evropská komise právě před třemi roky vydala své nařízení č. 244/2009, podle kterého má do roku 2016 dojít k postupnému přechodu na úsporné světelné zdroje, nejvíce se jako o náhradě za klasickou Edisonovu žárovku mluvilo o kompaktních zářivkách.

Hlavní nevýhodou žárovek s wolframovým vláknem je skutečnost, že jen část energie, kterou spotřebují, vytváří světlo, její značná část se promrhá na vesměs nežádoucí teplo. I když ve své nejmodernější podobě mohly tyto zdroje osvětlení dosáhnout životnosti až 1 000 hodin, v porovnání s novějšími technologiemi jde vlastně o životnost krátkou.

Úsporné zářivkové žárovky mají mnohem výhodnější účinnost a jejich životnost je o dost vyšší (udává se kolem 5 tisíc hodin), nezbavily se ale některých nevýhod, k nimž patří nepřirozená barva světla a delší doba od rozsvícení do plného svitu.

LED osvětlení na vzestupu

Proto se dnes také jako o jednom z nástupců vláknových žárovek, stále častěji mluví o osvětlení využívající technologii Light Emitting Diode. LED diodové žárovky mohou dosáhnout 6x až 10x vyšší účinnosti než klasické a jejich životnost se přitom počítá v desetitisících hodin (od 30 až po 100 tisíc).  Polovodičová dioda navíc vyzařuje příjemné měkké světlo, jehož kvalita se přibližuje světlu dennímu, proto představuje daleko menší zátěž pro náš zrak. Dá se předpokládat, že z řady důvodů se právě tato stále oblíbenější technologie bude dále vyvíjet a zdokonalovat.

Částí svého sortimentu z oblasti osvětlení reaguje na nové požadavky trhu, který se začíná obracet k LED technologii, také OBZOR, výrobní družstvo Zlín. Nabízí celou škálu kvalitního LED osvětlení pro domácnost i k průmyslovému využití.

Klasické bodové žárovky, které se dnes často využívají v komerčních i soukromých interiérech můžete bez jakýchkoli úprav nahradit mnohem úspornějšími LED bodovými světly, které družstvo OBZOR nabízí ve variantách s paticí GU10, MR16 a závitem E14.
 
Jistou nevýhodou LED osvětlení je poměrně vysoká pořizovací cena, která se ale vrátí díky úspoře energie i delší životnosti. Cena LED žárovek se závitem E27 od družstva OBZOR, které mohou v domácnostech i kancelářích bez problémů nahradit klasické žárovky, je velmi příznivá. Kromě  žárovek s nižším výkonem a svítivostí nahrazujících  25 - 40 W klasické žárovky jsou mezi nimi i na trhu dosud méně časté žárovky nahrazující svou svítivostí i 60 W žárovku se žhavým vláknem, a to v barvě teplá bílá i bílá.

Celkem osm typů LED trubic ze sortimentu družstva OBZOR nahrazuje fluorescenční zářivkové trubice T8. Vyrábějí se zde buď čiré, které vydávají poněkud ostřejší světlo anebo matné, jejichž světlo je rozptýlené. Ke svému provozu nepotřebují startér, tlumivku ani žádný elektronický předřadník a při zapnutí svítí okamžitě v plné intenzitě. Nelze je stmívat, ale jsou vhodné i pro spínání pohybovými senzory. Dodávají se s bezpečnostím zapojením a jsou certifikovány německou společností DEKRA.

Stropní závěsná svítidla jsou určena např. k použití do tunelů, k osvětlení benzinových pump, výrobních hal a všude tam, kde potřebujeme silný zdroj světla bez možnosti jej umístit na sloup či na svislou stěnu. Jako všechna LED světla nevyžaduje téměř žádnou údržbu a má minimální náklady na provoz. Světlo se zavěšuje na přibalenou kovovou konstrukci (proto závěsné), která se přimontuje ke stropu. Lze je natočit v ose konstrukce a v této poloze fixovat. Je možné si tak přizpůsobit směr největšího dopadu světla, není nutné, aby světlo vždy svítilo přímo dolů.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Sodíková výbojka zanesená nečistotami vyžaduje častější údržbu.

Obzvlášť výhodné je využití LED technologie pro pouliční osvětlení. Silnice, dálnice, ulice, parky, náměstí, vstupy domů a další prostory mohou být s jejich využitím daleko kvalitněji osvětleny, aniž by docházelo ke zbytečnému plýtvání energií. Další úspory přináší fakt nutnosti minimální péče, protože oproti starým sodíkovým výbojkám jsou LED pouliční lampy vybaveny kryty, které je chrání proti hrubým nečistotám. Vybrat si zákazníci mohou z několika rozměrů a výkonů, v nabídce družstva OBZOR jsou i pouliční lampy nové generace s novým moderním designem.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Moderní design pouliční lampy chrání před znečištěním. Foto: OBZOR

LED technologie získává v oblasti osvětlení díky svým výhodám pevnou pozici. Pro ty, kdo o využití některého z typu LED osvětlení uvažují, má nabídka produkce výrobního družstva OBZOR vedle těchto výhod ještě některé další - především spolehlivost a 45 let výrobní tradice. Veškerý sortiment je certifikovaný, ceny produktů jsou příznivé a návrhy aplikací zhotovuje firma zdarma. Jako službu projektantům OBZOR připravuje také databázi pro ASTRA MS software, tato databáze bude ke stažení zdarma na jejich webových stránkách.

 

Příklad návratnosti investice do LED osvětlení:

    Zdroj světla LED *   

  Halogenová bodovka

  ( stávající zdroj světla)   

Jmenovitý výkon zdroje světla                      3,2 W                           35,0 W
Náklady na pořízení v Kč                  379,0                           35,0
Průměrná denní doba svícení                         10 hodin
Počet světek určených k výměně                         26 kusů
Cena za 1 kW/h                          5,20 Kč
Náklady na pořízení            9 854 Kč                         910 Kč
Celková spotřeba e. energie za 1 rok            303,7 kW/rok               3 321,5 kW/rok
Náklady na el. emnergii za 1 rok         1 579,1 Kč              17 271,8 Kč
Návratnost investice   0,57 roku / 208 dnů

*Základní cena pro: LED bodovka BSM16A03, MR

www.obzor.cz

21.03.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444