LED trubice a jejich bezpečné zapojení

LED trubice jsou ekologické – neobsahují rtuť

LED trubice jsou ekologické – neobsahují rtuť

Umělé osvětlení interiérů je nedílnou součástí praktického užívání prostoru a má přímý vliv na naše zdraví. Zvýšené požadavky na bezpečnost světelných zdrojů se nevyhnou také LED osvětlení.

Když Evropská komise vydala své nařízení č. 244/2009, podle kterého má do roku 2016 dojít postupnému přechodu na úsporné světelné zdroje, nejvíce se jako o náhradě za klasickou Edisonovu žárovku mluvilo o kompaktních zářivkách. Úsporné zářivkové žárovky mají mnohem výhodnější účinnost a jejich životnost je sice vyšší, nezbavily se však některých nevýhod.

U světla vydávaného fluorescenční zářivkou se projevuje tzv. stroboskopický efekt. Jde o blikání, způsobené nestabilitou doutnavého výboje v závislosti na kmitočtu síťového napájení. Nejvíce patrné je to u zářivek zapojených v obvodu s tlumivkou a startérem. Blikání je pro člověka považováno za jeden z únavových faktorů.

Polovodičová dioda vyzařuje příjemné stabilní světlo, jehož kvalita se přibližuje světlu dennímu, proto představuje daleko menší zátěž pro náš zrak. Jsou vhodné tam, kde dochází k častému vypínání a zapínání. U zářivek dochází v takovémto režimu k rychlému poklesu životnosti.

LED trubice s bezpečným zapojením

Částí svého sortimentu z oblasti osvětlení reaguje na nové požadavky trhu také firma OBZOR, výrobní družstvo Zlín. Nabízí celou škálu kvalitního LED osvětlení pro domácnost i k průmyslovému využití.

 Celkem šestnáct typů LED trubic ze sortimentu družstva OBZOR nahrazuje fluorescenční zářivkové trubice T8. Ke svému provozu nepotřebují startér, tlumivku ani žádný elektronický předřadník. LED trubice jsou konečným prvkem, který lze rozsvítit bez pomoci jiné součástky či zařízení, a jsou stavěny přímo na síťové napětí. Při zapnutí svítí okamžitě a v plné intenzitě. LED trubice společnosti OBZOR jsou k dostání s bezpečným zapojením a jsou certifikovány německou společností DEKRA.


Rozložení intenzity osvětlení (lx) v prostoru osvětleném dvěma LED trubicemi délky 120 cm ve výšce 2,3 m nad podlahou

Bezpečné zapojení LED trubic OBZOR vylučuje kontakt pracovníka instalující LED trubici s živou částí, která se objevuje u jiných typů LED trubic bez bezpečného zapojení.

Při instalaci LED trubic bez této konstrukce hrozí riziko úrazu elektrickým proudem.
Při vkládání LED trubice do elektrického obvodu pod napětím dochází, že pracovník po vložení jedné strany trubice do patice svítidla se nahodile dotkne vývodu druhé strany trubice, která může být pod napětím. Napětí se na druhou stranu trubice dostane z již připojené první strany. Tato zkušenost z praxe vás může ohrozit i na životě. Proto dbejte na základní pravidlo instalace osvětlení „Vypněte vždy elektrický obvod, na kterém pracujete.“
Zapojeni LED trubice OBZOR

Proč LED trubice od firmy OBZOR

  • Bezpečné zapojení – přívod trubice je pouze na jedné straně. Toto zapojení výrazně zvyšuje bezpečnost práce, protože při připojení napětí z jedné strany nedochází k průchodu napětí přes trubici.
  • LED trubice jsou certifikovány německou certifikační společností DEKRA, která posoudila bezpečnost výrobku a umožnila ho označit certifikační značkou CE.
  • Nahrazují florescenční trubice T8, protože max. venkovní průměr je 26 mm.
  • Při instalaci není potřeba pracně měnit elektrické zapojení již instalovaného osvětlení.
  • Řadí se mezi výrobky s nízkou spotřebou elektrické energie a uspoří přibližně 50% nákladů na elektřinu a životnost dosahuje více než 50 000 hodin.
  • Životnost není ovlivněna počtem zapnutí a vypnutí, po zapnutí je ihned k dispozici maximální světelný výkon.
04.11.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444