Květiny nejen pro oči

Jarní příroda na nás vyrukovala se svými prvními půvaby a pilní zahrádkaři budou zanedlouho sklízet rané plody své práce. Na našem stole se ale nemusí objevit právě jen plody, mohou to být i květy a zdaleka ne jen v pasivní roli dekorace. V některých kuchyních světa se květiny jedí odjakživa, pro jejich chutnost a barevnost se prý v posledních letech jejich sláva šíří.

Tak docela neznámá není konzumace květů ani u nás - pampeliškový med či víno zná každý, mnoho květin se používá do čajů. A nezapomeňme, že květák a brokolice jsou prostě jen dosud nerozkvetlé květy. Z květin pocházejí i některá běžně používaná koření: Hřebíček je vlastně sušené nerozvinuté poupě zvláštního keře, vanilka se získává z lusků popínavé orchideje, která roste v tropech. Prastaré koření jedinečné chuti, kterému u nás říkáme šafrán, je ze sušených blizen květů šafránu. Údajně je zapotřebí více než 50 tisíc těchto blizen k získání 100 gramů žlutého šafránu.

 

Kuchař anglického krále Karla II. prý vyráběl skvělé cukrovinky z drcených fialek a květů čekanky, lístky z květů karafiátu patří prý zase k ingrediencím, díky kterým se proslavil likér vyráběný mnichy v Chartreuse. K jídlu se hodí celá okvětí či okvětní lístky mnoha rostlin a nikoli jen jako sušené přísady. Odborníci však zdůrazňují: pro alergiky květinové menu příliš vhodné není. Nepokoušejte se také konzumovat květiny, které byly pěstovány s použitím zdraví škodlivých hnojiv, omezte se na vlastní nebo důvěryhodné zdroje.

Zajímá vás, jakou chuť můžete od jedlých květin očekávat? Pochoutkou jsou květy lichořeřišnice, mají mírně pálivou chuť. Poupata lze nakládat stejně jako kapary, jsou prý k nerozeznání a přijdou mnohem levněji. Lichořešnici můžete spořádat celou, stejně jako macešku, která se na pokrmech krásně vyjímá a má jemnou, sladce mátovou chuť. Ozdobou svátečního stolu může být i tulipán, jeho kalich lze například plnit různými saláty. Sám chutná sladce jako mladý hrášek. K plnění jsou vhodné i květy cuket a dýní. Fialky, růže a levandule jsou jemně aromatické a lehce nasládlé – hodí se do salátů, ale také do moučníků. Mírně sladkou chuť má překrásná gardénie i primulka. Chryzantémy, jejichž okvětní lístky se dávají v Číně do polévek jako symbol radostné budoucnosti, jsou naopak lehce nahořklé, fuchsie nakyslá. Z květů yuky jsou jedlé jen okvětní lístky, ale mají prý velmi svěží příchuť. S pelargóniemi raději neexperimentujte, k jídlu jsou jen některé druhy, příchutě mají od citrónové až po mátovou. Karafiát má ojedinělé, pikantní aroma. Lehce nahořklé, ještě neotevřené květy slunečnice se mohou dusit jako artyčoky. K lahůdkám patří květy jabloní a pěstujete-li pažitku, nemusíte se při její konzumaci omezit jen na chutné stonky, stejně dobrý je i květ. Mladá poupata pampelišek by, smažená na másle, měla chutnat jako houby.

V různých kuchařkách mezinárodní kuchyně můžete narazit na další květinové pochoutky. Vynikající je prý např. pizza s cuketou, pórkem a sýrem posypaná lichořeřišnicí, k lahůdkám má patřit kuřecí nádivka z poupat klívie a žampionů. K sváteční jarní náladě se ovšem nejlépe hodí polévka z pampelišek, jejíž přípravu vám na závěr této květinové exkurze prozradíme.

 

Polévka z pampelišek

 

Potřebovat budete asi 1 l vody, plnou hrst mladých pampeliškových listů, l oloupanou a pokrájenou cibuli, 2 polévkové lžíce másla, 150 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, sůl, pepř a okvětní lístky pampelišek na ozdobení.


Na dně nádoby, ve které chcete polévku připravit, poduste cibuli v másle. (Dbejte, aby nezhnědla). Pak přidejte pampeliškové listy, zalijte vodou, okořeňte a přiveďte k varu. Zatím ušlehejte žloutky se smetanou a když se lístky pampelišek rozvaří, polévku na chvíli odstavte. Pak do ní opatrně za stálého míchání vlejte smetanu se žloutky. Na velmi mírném ohni pak stejně opatrně zahřívejte a míchejte, dokud polévka nezhoustne. Má mít hladkou krémovou konzistenci. Nakonec přidejte květy pampelišek a můžete podávat.

09.04.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444