Tak docela neznámá není konzumace květů ani u nás - pampeliškový med či víno zná každý, mnoho květin se používá do čajů. A nezapomeňme, že květák a brokolice jsou prostě jen dosud nerozkvetlé květy. Z květin pocházejí i některá běžně používaná koření: Hřebíček je vlastně sušené nerozvinuté poupě zvláštního keře, vanilka se získává z lusků popínavé orchideje, která roste v tropech. Prastaré koření jedinečné chuti, kterému u nás říkáme šafrán, je ze sušených blizen květů šafránu. Údajně je zapotřebí více než 50 tisíc těchto blizen k získání 100 gramů žlutého šafránu.
Kuchař anglického krále Karla II. prý vyráběl skvělé cukrovinky z drcených fialek a květů čekanky, lístky z květů karafiátu patří prý zase k ingrediencím, díky kterým se proslavil likér vyráběný mnichy v Chartreuse. K jídlu se hodí celá okvětí či okvětní lístky mnoha rostlin a nikoli jen jako sušené přísady. Odborníci však zdůrazňují: pro alergiky květinové menu příliš vhodné není. Nepokoušejte se také konzumovat květiny, které byly pěstovány s použitím zdraví škodlivých hnojiv, omezte se na vlastní nebo důvěryhodné zdroje.
V různých kuchařkách mezinárodní kuchyně můžete narazit na další květinové pochoutky. Vynikající je prý např. pizza s cuketou, pórkem a sýrem posypaná lichořeřišnicí, k lahůdkám má patřit kuřecí nádivka z poupat klívie a žampionů. K sváteční jarní náladě se ovšem nejlépe hodí polévka z pampelišek, jejíž přípravu vám na závěr této květinové exkurze prozradíme.
Polévka z pampelišek
Potřebovat budete asi 1 l vody, plnou hrst mladých pampeliškových listů, l oloupanou a pokrájenou cibuli, 2 polévkové lžíce másla, 150 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, sůl, pepř a okvětní lístky pampelišek na ozdobení.
Na dně nádoby, ve které chcete polévku připravit, poduste cibuli v másle. (Dbejte, aby nezhnědla). Pak přidejte pampeliškové listy, zalijte vodou, okořeňte a přiveďte k varu. Zatím ušlehejte žloutky se smetanou a když se lístky pampelišek rozvaří, polévku na chvíli odstavte. Pak do ní opatrně za stálého míchání vlejte smetanu se žloutky. Na velmi mírném ohni pak stejně opatrně zahřívejte a míchejte, dokud polévka nezhoustne. Má mít hladkou krémovou konzistenci. Nakonec přidejte květy pampelišek a můžete podávat.