Kvalitní izolace ochrání před zimou i vedrem, hlukem a požáry

V Olomouci se buduje komplex šestnácti nových domů. Na stavbu dvou deskových a jednoho polyfunkčního domu bylo použito celkem 800 m3 izolace Knauf Insulation, konkrétně jde o desky z minerální vlny NOBASIL FKD určených k tepelné, zvukové a protipožární izolaci fasád a stěnových konstrukcí.

Architekti Ing. arch. Ladislav Opletal a Ing. arch. Jaroslav Neisch postavili na místě bývalých kasáren, na Tabulovém vrchu, část z nového obytného souboru Okružní – Hněvotínská. Ten se skládá z celkem šestnácti bytových domů, které jsou řešeny jako kaskádovité, deskové a bariérové. Celkem bude v tomto komplexu během dvou let postaveno 340 bytů. Investorem je VBD Tabulový vrch.
Hlavní nárožní polyfunkční dům se skládá z jednoho podzemního podlaží a devíti nadzemních. V suterénu jsou parkovací stání a je zde umístěno zázemí domu, první nadzemní podlaží je vyhrazeno komerčním prostorám, které budou sloužit celému bytovému komplexu a jeho okolí. Ve druhém a částečně třetím NP budou kancelářské prostory banky. Zbytek domu tvoří celkem čtyřicet čtyři byty s terasami nebo lodžiemi, které zároveň nabízejí variabilní dispozice přizpůsobené požadavkům klienta. Na domě jsou umístěny posuvné fasádní panely, které budou plnit akustickou a zastiňovací funkci. Většina bytů je orientována do vnitřního parku, který vznikne mezi jednotlivými budovami komplexu. Z bytů v horních patrech je panoramatický výhled na město Olomouc a jeho široké okolí. Díky tomu, že je budova na mírném kopci (Tabulový vrch), zásadně převyšuje okolní stavby, a bude tak po dokončení vytvářet dominantu okolí.
Na stavbu dvou deskových bytových a jednoho polyfunkčního domu byly použity izolační desky z minerální vlny NOBASIL FKD společnosti Knauf Insulation. Deska je spojena pryskyřicí a v budově se používá do vnějších kontaktních zateplovacích systémů. Hydrofobizační olej potlačuje vlhkost a brání nasáknutí dešťové vody do izolace. Po zabudování do konstrukce izolaci chrání omítka.

Mezi největší přednosti NOBASILU FKD patří vynikající izolační vlastnosti dané nízkým součinitelem tepelné vodivosti a skvělá akustická izolace. Stavaři ocení odolnost proti požáru díky použití čedičového kamenného vlákna i chemickou neutrálnost desek způsobující nulovou reakci s okolním materiálem. Na rozdíl od polystyrenu mají desky NOBASIL FKD otevřenou strukturu vláken zaručující maximální vzdušnost materiálu. Hloubka desky NOBASIL FKD je 20 – 160 mm, šířka 500 – 600 mm a délka 1000 mm.


Zahájení výstavby: podzim 2007
Dokončení stavby: 02/2009
Generální projektant domu a celého areálu: ARTERA spol. s r.o.
Autoři projektu: Ing. arch. Ladislav Opletal a Ing. arch. Jaroslav Neischl
Generální dodavatel: GEMO OLOMOUC, spol. s r.o.
Investor domu: VBD Tabulový vrch 13,15
18.11.2008 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444