Energetické úspory začínají u projektu

Základním předpokladem kvalitní stavby, která bude splňovat všechny požadované parametry, je kvalitní projekt.  Je proto nezbytné, aby se jeho tvůrci pečlivě věnovali všem všem jeho detailům. Důležitou součástí projektu jsou také navrhované materiály, samozřejmostí by měly být certifikované komponenty.

Bohatý výběr moderních technologií a materiálů umožňuje zvolit různé technologie stavby. Různé varianty mohou mít své výhody. Stavebník by měl ovšem předem  zvážit své představy o výsledku. S projektem je nezbytné obrátit se na odborníky a při realizaci respektovat správné postupy. Vybírat lze z typových projektů, jichž je na trhu bohatá nabídka, anebo si nechat připravit individuální projekt, který bude odpovídat přesně vašim potřebám.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
I podle zkušeností firmy PROZI PROJEKT je podíl dřevostaveb v České republice zatím stále poměrně nízký, zájem o ně ale stále stoupá spolu se zájmem o energetické úspory. Stavby na bázi dřeva totiž vykazují dostatečnou životnost a lze u nich docílit nadprůměrných tepelně izolačních vlastností. K jejich velkým výhodám patří minimální používání mokrých procesů, krátká doba výstavby, větší užitná plocha, (při stejné zastavěné ploše až o 7% větší než u klasické zděné stavby) a dobrá cenová dostupnost. Provádění dřevostaveb je ovšem technologicky náročnější. Zejména je nutné si dát pozor na provádění prostupů stěnou, správné provedení parotěsných zábran a jejich spojů a to buď parotěsnou fólií nebo pomocí desek (parotěsnost u cihlové konstrukce v oblasti stěn je zajištěna omítkou).
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Zděné stavby jsou u nás stále nejoblíbenější. Výhodou oproti montovaným domům na bázi dřeva je akumulační schopnost klasického zdicího materiálu, teplo se ukládá nejprve do konstrukcí, kde se akumuluje. Důležitou vlastností je i difuzní propustnost. Kvůli tepelně izolačním vlastnostem se jako nejlepší varianta jeví použití cihel pro obvodovou stěnu o tloušťce 300, 365 mm, zateplených fasádní tepelnou izolací z vnější strany. PROZI PROJEKT se po konzultaci se zákazníkem do projektů snaží zakomponovat aktuální trend - broušené cihly. Jako zdící materiál jsou nejpoužívanější Porotherm nebo Heluz.  Dále jsou používány keramické stropy Miako, či Hurdis, případně stropy betonové prefabrikované či monolitické.

 

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
PROZI PROJEKT ve svých projektech samozřejmě bere v úvahu budoucí náklady na provoz domu. Základem úspěchu je správně navržená stavba. Významného omezení energetických ztrát lze dosáhnout při dodržení zásad, které se týkají orientace domu na pozemku, tvaru domu, použití vhodných konstrukcí a materiálů a efektivního způsobu vytápění. PROZI PROJEKT vychází z dnes už bezmála dvacetiletých zkušeností, jeho projektanti a dlouholetí externí spolupracovníci vám poradí, jaké materiály lze pořídit cenově  nejvýhodněji při dodržení požadovaných statických a tepelně izolačních vlastností, ale také jaký druh vytápění zvolit na základě výpočtu z aktuálních cen energií na trhu s ohledem na vaše finanční možnosti při počátečních investicích.
Firma PROZI PROJEKT nabízí svým zákazníkům zpracování individuálních projektů domů od cihlových až po montované dřevostavby, v nabídce má ale také typové projekty rodinných domů. Můžete se na ni obrátit v případě novostavby i rekonstrukce, provádí architektonické studie, vizualizace, rozpočty, radonové a geologické průzkumy i zaměřování pozemků. Zajišťuje znalecké posudky, průkazy energetické náročnosti budovy, poradenství, inženýrskou činnost, pomoc při výběru stavební firmy u stavby na klíč i další doplňující služby. V rámci projektové dokumentace zde navíc pro své zákazníky připravili na vybrané stavební materiály četné slevy, které pomohou stavbu pořídit co nejvýhodněji.
19.10.2011 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444