Kvalita jímané podzemní vody a její úprava

Pokud nemáte možnost napojit svůj rodinný dům na vodovodní řád, jedinou možností, jak zajistit pitnou vodu pro vaši domácnost, je instalace domovní úpravny podzemní vody.

Jen málokomu se poštěstí čerpat vodu vyhovující svými parametry vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR č.376/2000 Sb - viz www.g-servis.cz. Na certifikátu z laboratoře jsou většinou označeny hodnoty parametrů, které výše uvedené vyhlášce nevyhovují. I z poměrně špatné vody však lze udělat pitnou, vyžaduje to ovšem investici do úpravny vody.
Železo a mangan v podzemní vodě působí nehezké červené a černé usazeniny na sanitárním vybavení domácnosti. Proces odstranění železa a manganu je jednoduchý. Čerpaná voda se okysličí a díky tomu se železo změní z dvojmocného na trojmocné a vysráží se na zrnité náplni uvnitř filtru. Dál už proudí voda zbavená těchto nežádoucích prvků.
V oblastech s intenzivním zemědělstvím se v podzemních vodách často objevují zvýšené obsahy dusičnanů nebo dusitanů případně amonných iontů. Je to důsledek nadměrného používání dusíkatých hnojiv. Jejich odstranění probíhá procesem iontovýměny, kdy jsou ionty dusičnanů zaměněny za ionty chloridů.
Vysoký obsah vápníku a hořčíku není zdravotně závadný, ale jejich vysrážení způsobuje tzv. usazování "vodního kamene" ve formě skvrn na nádobí, zarůstání potrubí, armatur a topných těles. Nadměrná tvrdost se rovněž odstraňuje pomocí iontoměničů. Na částicích náplně filtru probíhá výměna atomů vápníku a hořčíku, které jsou příčinou tvrdosti, za sodík. Je však nutné mít na paměti, že voda upravená pro pitné účely má vyhláškou stanovený minimální obsah vápníku (30 mg/l) a hořčíku (15 mg/l), protože lidský organismus vápník a hořčík nezbytně potřebuje.
Obsah sirovodíku ve vodě je signalizován typickým zápachem. Kromě této vlastnosti je sirovodík jedovatý a může mít negativní vliv na zdraví. Technologie úpravy vody je jednoduchá a spočívá v dávkování silného oxidačního činidla s eventuelním následným provzdušněním. V oblastech se zvýšenou koncentrací radonu v budovách je velmi pravděpodobný i výskyt radonu v podzemní vodě. Pro lázeňské účely je to vítané, ale pro běžné použití například při sprchování nikoli. Radon se z vody odstraňuje metodou intenzivního provzdušnění. Při sprchování dochází ke stejnému efektu. Radon se ale namísto odvětrání hromadí v obytných místnostech, a dochází ke vdechování jeho zvýšené koncentrace, což může být později příčinou zhoubných nádorů.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Součástí každé úpravny vody by mělo být bakteriologické zabezpečení vody. Nejčastější formou je dávkování chlornanu sodného. Problémem však je, že chlor má charakteristický nepříjemný zápach a chuť a může způsobovat alergické reakce.
Řešením problému s produkty chlorace je filtr s aktivním uhlím jako koncová úprava v místě spotřeby. Chlorování zaručí, že voda je bakteriologicky nezávadná v místě spotřeby, což nevadí při použití na užitkové účely a filtr upraví vodu na pití, případně sprchování. V prvém případě stačí malý filtr umístěný například pod dřezem, pro větší průtoky je nutný i větší filtr umístěný například v koupelně nebo v blízkosti vodoměru. Díky filtru tak lze získat kvalitní vodu k pití a zbavit se problémů s alergiemi po sprchování, zejména u dětí.
www.g-servis.cz
03.05.2004 | RNDr. Martin Guth

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444