Ingredience 125 g kuskusu 200 ml horké vody nebo slabého vývaru 80 g uzeného tofu 2 stonky řapíkatého celeru 5 ředkviček 1/2 červené papriky 2 pevná vyzrálá rajčata bez jader 1/2 okurky zbavené měkké části a jader 1/2 menší cibule šťáva z citronu sůl 3 lžíce olivového oleje zelená petrželka |
Příprava Do kastrolu dáme kuskus a promícháme s jednou lžící olivového oleje. Zalejeme mírně osolenou horkou vodou nebo slabým vývarem a přikryté necháme zhruba 5 minut stát, až se všechna voda vstřebá. Potom kuskus vidličkou načechráme, aby se od sebe zrnka odlepila a necháme vychladnout. Přendáme do mísy a přidáme na kostičky nakrájené tofu, celer nakrájený na kolečka, nakrájené ředkvičky, papriky a okurku, ochutíme citronovou šťávou, jemně osolíme a necháme chvíli stát. Před podáváním vmícháme drobně pokrájená rajčata, jemně pokrájenou cibulku a petrželovou nať. |
Kuskusový salát s uzeným tofu
Pšeničný kuskus lze v kuchyni využít nejrůznějšími způsoby, má své místo ve slaných i sladkých pokrmech a vždycky chutná skvěle. V horkých letních dnech se hodí zejména pro přípravu salátů. Můžeme volit nejrůznější kombinace zeleniny, kterou doplňujeme některou ze zelených natí. Vyzkoušet můžete i variantu s uzeným tofu.