Kuchyně v retrostylu 2

Vydejme se na okružní cestu Evropou a nahlédněme sousedům pod pokličku. Na mušku jsme si tentokrát vzali stylové kuchyně a kuchyňské kouty jednotlivých regionů. Stylové proto, že moderní designové variace téměř setřely kulturní rozdíly. Kuchyň je jedinečný prostor, kde se dá jasně a zřetelně vystopovat naturel národa. Jinak se žije a stoluje na slunném jihu, jiné kuchyně se používají ve Skandinávii. Jedno ale mají klasické kuchyně společné, dýchá z nich klid a pohoda.

Palais. Letní a svěží švih je dosažen lehkými fóliovanými dvířky s vytlačovaným profilem. Světlá krémová barva skvěle dokresluje styl.

Jižní graciéznost
Tajemstvím úspěchu italských designérů je odvaha. Odvaha kombinovat zdánlivě neslučitelné materiály a historické prvky s moderní technologií. Výsledek je fascinující. Typická italská kuchyň je živá, hýří barvami. Každý i sebenepatrnější detail je precizně vypracovaný. Z italské kuchyně přímo čiší umění užívat si všech životních potěšení - a jídlo přece potěšení je.

Německá elegance
Kuchyně jsou vždy plně funkční se zaměřením na dokonalý detail. Návaznost skříněk na pracovní postup je příkladná. Vyznačuje se mimo jiné rozdílnými výškami pracovní plochy. Využívá ušlechtilé materiály, jako je přírodní dřevo, kámen, nerez a sklo. Neočekávejte chladné linie. Klasická německá kuchyně je příjemná a útulná, plná milých drobností s osobní vazbou.


Šarmantní Francie
Nepodléhá módním vlivům, je spolehlivá, stabilní a rozlehlá. Většinou mívá uprostřed ostrůvek a rustikální nebo kazetová dvířka i korpusy z masivního dřeva. Je to typ nadčasové kuchyně, kde se i po letech užívání cítíte stejně pohodlně jako v den zakoupení.

Venezia. Aristokratická vznešenost dýchá z této velkoryse řešené kuchyně. Pracovní plocha je vyrobená z třívrstvé dřevotřískové desky s povrchem melaminové pryskyřice v dezénu masivního ořechu. Minuetto. Rafinovaná kombinace zdánlivě nesourodých materiálů inspirovaná duchem venkovských usedlostí. Nábytek je zhotoven ze smrkového masivu a přirozená kresba zvýrazněna jemným kartáčováním. Harmonia. Romantická kuchyňka se spoustou půvabných dekorativních maličkostí. Dýhovaná dvířka jsou v dezénu drásaného jasanu. Díky zvolené barevnosti kuchyň i přes svoji zdobnost nepůsobí těžce. Hanák.

Středoevropská tradice
Vzhledem ke geografické poloze leží naše země i na jakémsi pomyslném kulturním uzlu. Proto zdejší stylová kuchyně je souhrnem toho nejlepšího, co nás obklopuje. V žádném případě se ale nedá říci, že by středoevropská kuchyně nebyla osobitá. Právě naopak - vyznačuje se velkou pohodlností, praktičností a originalitou řešení a je úplně jedno, jestli vychází ze selských tradic, nebo z měšťanské klasiky.


Halina. Čisťounká maminčina kuchyň. Fóliovaný materiál se velmi snadno udržuje v dokonalé čistotě. Pocit lehkosti ještě umocňuje stylová jednotnost sestavy. Hanák. Fagus Antik. Kuchyně, která potěší nejenom milovníky zašlých časů, ale i příznivce skutečně originálních řešení. Robustní sestava má přední plochy z masivního mořeného dřeva. Osobitý styl dotváří žulová pracovní deska. Koryna. Třešeň klasik Vynikající materiál a dokonalé propracování sebenepatrnějšího detailu jsou její přednosti. Příjemný, teplý odstín třešňového dřeva přispívá k dokonalé pohodě. Pracovní deska je vyrobená z umělého kamene Technistone. Sykora.

Znovuzrozený stylový detail
Jsou kusy nábytku, na které se dnes již bohužel pozapomnělo. Ale rustikální kuchyně oživují tradice a takové praktické detaily, které mnohdy zdobívaly ještě kuchyně našich prarodičů, mohou mít i překvapivě moderní využití.

Retro - mající význam vztahující se zpět v čase nebo místě.
Romantický, romantismus - umělecký styl formálně se opírající o italskou renesanci. V interiéru se jedná o zařízení s lidovými a národními prvky.
Rustikální - původem latinský výraz. Znamená venkovský, vesnický a v přeneseném smyslu také hrubý, masivní, jednoduše opracovaný.
Rustikální styl - vyplývá z prostého venkovského života.
Stylový, styl - výběr a způsob užívání prostředků a postupů charakteristických pro určitou epochu. Způsob uplatnění typických prvků v díle.
Převzato z časopisu Home 7/2004
20.10.2006 | Jana Špatzová
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444