Kuchyně v obytném prostoru

Příklad kuchyňské sestavy tvořící nedílnou součást interiéru

Příklad kuchyňské sestavy tvořící nedílnou součást interiéru

Kdybychom měli prozkoumat vývoj kuchyně a vaření v průběhu staletí, vydalo by to na objemnou knihu. Začali bychom jeskyní s ohništěm uprostřed a skončili u dnešních rozmanitostí v dispozicích a v provozu moderní kuchyně. Kde však nastal ten výraznější předěl?

Detail zavěšení horní části linky se světelnou rampou

Příklad kuchyňské sestavy tvořící nedílnou součást interiéru

Starší generace má většinou vaření a celý provoz kuchyně spojen s místností oddělenou od obytné části (mnohdy i přes chodbu), kde se jídlo kompletně připravilo a s následnou péčí pak v jídelně, salónu nebo v obývacím pokoji servírovalo. Na vesnicích to zase byla velká obytná kuchyň s jídelním stolem uprostřed, v selských chalupách bývala v jednom rohu pec, ve druhém velký dubový stůl... Tak tomu bylo po dlouhá staletí, i když se měnil architektonický styl nebo politické uspořádání.


Výraznou změnu způsobila teprve hromadná výstavba panelových domů, která znamenala i rychlou změnu zvyků. Ve většině paneláků býval hlavní stůl v obývacím pokoji, ale již mnohdy jen pro sváteční jídlo. Běžné snídaně, obědy nebo večeře probíhaly v kuchyni, často v těsném sousedství kuchyňské linky. Povšimněme si té změny v detailu - dcera, která byla zvyklá na krajkový ubrus a porcelánový servis nyní vaří na umakartu, někdy zády k rodině, často ve vzdálenosti půl metru od jídelního stolu. Nicméně, všichni jsme to brali jako součást celkového vývoje, důvody politické nechejme stranou. Dnes je opět situace jiná a stolování včetně vaření získává novou dimenzi.


Vše je opět ve vývoji, který je nyní reprezentován mnoha způsoby podle požadavků klienta. Kuchyň oddělená zcela (často kvůli pachům z vaření), kuchyň oddělená dispozičně, ale opticky propojená s obytným prostorem a nebo často linka přímo vestavěná do obytného prostoru. Množí se také malé byty pro mladé rodiny, které nemají peněz nazbyt a tak se ve velkém projektují byty l +kk, 2+kk, 3+kk (kuchyňský kout).

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Přírodní dřevo působí vždy útulným dojmem

Jak navrhnout kuchyň v obytném prostoru?


Mladá rodina si koupí byt a je postavena před problém, jak ztvárnit kuchyňskou linku - "napasovat" ji do stávajících rozvodů a dispozičního uspořádání a přitom vymyslet funkční a zároveň pěkně vypadající objekt. Většina z realizací takových kuchyní je potom jen seskládáním sektorových skříněk podle finanční možnosti majitele.


Existuje ale i přístup jiný. Podívat se na danou kuchyňskou linku jako na samostatný objekt a učinit ji funkční a pohledovou ze všech stran. Je-li to možné a umožňuje-li to dispozice, je velmi příjemné, když ten kdo vaří, má od pracovní desky přehled o dění v místnosti. Jinými slovy -hlavní pracovní plocha je otočena směrem do obytného prostoru. Odráží to i částečně denní režim, kdy celá rodina se schází převážně na večeří a kuchař(ka) u plotny se může do rodinných debat zapojit čelem, ne otočen(a) zády při krájeni cibule. Jak potom ztvárnit onu zadní plochu kuchyňských skříněk? Mnohdy je zde navržen bar s vyvýšenou borovou deskou, ale ten se ne vždy všude vejde a ne každý ho požaduje.


A tady by mohl přijít právě ke slovu architekt. Naneštěstí ten vždy něco stojí, proč ho tedy oslovovat, když kuchyňská studia provedou návrh zadarmo? Je třeba si uvědomit, kolik peněz nakonec bude kuchyně stát, a že právě onen architekt může konečnou sumu peněz svým úsporným a jednoduchým návrhem snížit. A co navíc - dodat kuchyňské lince (i třeba té nejmenší) originální punc neopakovatelnosti a někdy i vzhled sochařského díla.


 


Převzato z časopisu Interiér 6/2004

  • NAKLADATELSTVÍ MISE s.r.o.

    NAKLADATELSTVÍ MISE - vydavatel časopisů Interiér veřejných budov, Střechy, Fasády, Izolace a Fasády. Tyto časopisy jsou určeny především odborné stavební veřejnosti s působností po celé České republice a na Slovensku.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444