Která tepelná čerpadla jsou nejúspornější?

Tepelné čerpadlo IVT vzduch/voda v tichém provedení

Tepelné čerpadlo IVT vzduch/voda v tichém provedení

Nejprodávanějším typem tepelných čerpadel v Evropě je systém vzduch/voda. Využívá se hlavně v oblastech, kde je teplejší klima (Francie, Velká Británie, Itálie, atd). V oblastech se studeným klimatem se naopak více využívá systém země/voda (Švédsko, Finsko, Polsko, Rakousko).

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Upravená zahrada nad plošným kolektorem

Rozdíly mezi těmito dvěma hlavními systémy tepelných čerpadel jsou poměrně velké, a to jak ve spotřebě elektřiny a životnosti, tak i v náročnosti montáže a například i v hlučnosti.

V klimatických podmínkách České republiky je ekonomicky nejvýhodnějším řešením tepelné čerpadlo země/voda odebírající teplo z plošného kolektoru.  Počet tepelných čerpadel odebírajících teplo z plochy zahrady v posledních letech výrazně roste a například u společnosti IVT, která je největším dodavatelem tepelných čerpadel země/voda na našem trhu, využívá tento systém více než 65 % zákazníků. Plošný kolektor totiž spojuje výhody odběru tepla z vrtu (delší životnost a o 30 % nižší spotřeba elektřiny než u vzduchových tepelných čerpadel) a zároveň výhody odběru tepla ze vzduchu (nižší pořizovací náklady, jednodušší získání povolení).
 
Jedinou podmínkou pro využití tepelného čerpadla s plošným kolektorem je dostatečně velký pozemek, na kterém je možné provést výkopy do hloubky okolo 120 cm. Například pro vytápění nového rodinného domu s vytápěnou plochou 160 m², postačí pozemek o rozloze přibližně 300 m². U většiny běžných stavebních pozemků, je dostatečná plocha obvykle bez problému k dispozici. Vliv na zeleň v zahradě je podle zkušeností uživatelů těchto tepelných čerpadel minimální a jediným omezením je využití plochy nad kolektorem, kde nemůže být dodatečně postavena například garáž nebo zapuštěný bazén.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Tepelné čerpadlo IVT země/voda

Ideální topný systém pro tepelná čerpadla je podlahové topení, kterému stačí nižší teplota topné vody než u radiátorů a vytápění je tak levnější. Kombinací tepelného čerpadla země/voda a podlahového topení, získáte maximální komfort a nejnižší možné provozní náklady bez ohledu na venkovní teplotu.
 
Je důležité vědět, že pořízení tepelného čerpadla neznamená automaticky úsporu provozních nákladů. Volba správného typu tepelného čerpadla, topného systému a celkového zapojení má velký vliv na dosahované úspory. Samozřejmostí by mělo být i použití kvalitního tepelného čerpadla, nejlépe s evropskou značkou kvality Q. Při špatném výběru tepelného čerpadla nebo jeho zapojení, můžete platit zbytečně za jeho provoz i o 50 % více, než v případě profesionálně instalovaného kvalitního zařízení.
26.05.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444