Krmítko může ptákům pomoci přežít zimu

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Zima, zdá se, zdaleka nekončí. Máme tak stále ještě příležitost vytvořit na své zahradě nebo na balkoně či okenní římse nějaké krmítko pro drobné ptáky, kteří by k němu mohli přiletět. Je pravda, že na krmítko si musí opeřenci zvyknout, proto mělo být venku již na podzim, ale na dobrý skutek není nikdy pozdě.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Přikrmováním můžeme ptákům pomoci přežít období, kdy je pro ně těžké sehnat dostatek potravy. Při umisťování krmítek musíme mít na mysli i dravce, především kočky, které ptáky ohrožují, a proto by se do jejich blízkosti neměli dostat.

V zimě návštěvnost krmítek stoupá, těšit se můžeme na řadu opeřenců. Přiletět k nim může celá plejáda ptáků, s nimiž se běžně setkáváme ve svém okolí, pokud je v něm alespoň nějaký vzrostlý strom a keře. Na okno či balkon ve městě může přiletět kos černý, hrdlička zahradní, pěnkava obecná, pěnkava jíkavec nebo čížek lesní. Přilétají i sýkorky, které můžeme běžně vidět v zahradách a parcích. Tam krmítko rád navštíví brhlík lesní, pěvuška, kos, červenka, dlask, budníček, pěnkava, čížek, zvonek, hýl, vrabec polní i hrdlička. V nižších polohách se objevují horští ptáci, například kavčata, která se zatoulala, nebo ořešníci, kteří ve velké zimě mohou sestoupit i do měst.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Pozor na zbytky

Chceme-li ptákům skutečně pomoci, musíme jim nabídnout jen vhodnou potravu. Rozhodně to nejsou zbytky z kuchyně jakéhokoliv druhu. Ptákům rozhodně nenabízíme plesnivé, shnilé, zapařené či jinak zkažené zbytky potravin. Ptáci je sice sezobou, ale potom někde v ústraní uhynou následkem zažívacích potíží.

Pro všechny drobné ptáky jsou nejvhodnější olejnatá semena, tzn. slunečnice, maková, lněná nebo řepková semínka, vhodné jsou i ovesné vločky, piškoty, strouhanka a ovoce, dále rozsekaná jádra ořechů, šípky či jeřabiny. Obyčejnými jablky se zavděčíme pěvcům, kteří se živí dužnatými plody, tedy kosům a kvíčalám.

bydlinek

Nezapomeňte na kachny a labutě


Přikrmování v zimě přivítají i vodní ptáci – kachny, labutě, lysky či rackové. Ale i jim může nepoučený člověk ublížit. Například celou houskou nebo celou vařenou bramborou se mohou labutě udusit, čerstvé pečivo ptáky nadýmá podobně jako člověka, staré tvrdé pečivo má ostré hrany, které mohou poranit vnitřek zobáku. Vhodné jsou kousky bílého pečiva staré dva až tři dny.


29.01.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444