Krize nebo stabilizace trhu?

Pokud patříte k těm, kteří se právě v současné době mají rozhodnout, jak řešit otázku bydlení, nejspíš také váháte. Situace ve vývoji hypotečních úvěrů i ve vývoji cen nemovitostí je nejasná, často se mluví o krizi realitního trhu, názory na výhled do budoucna se různí. V naší redakci se hromadí dotazy, v reakci na něž jsme požádali o pohled na současný stav několik profesionálů z praxe.

Dnes na naše otázky týkající se stávající situace na trhu nemovitostí odpovídá pan Tomáš Matras, jednatel společnosti Matras & Matras, nemovitosti-investice, která působí na trhu s realitami již 17 let.

V médiích se často hovoří o nastávající krizi realitního trhu, jaký je Váš pohled?

Rozhodně se nejedná o krizi, ale o stabilizaci trhu.
V médiích je v určitých aspektech vždy zájem zvyšovat reálné nebezpečí nad jeho skutečnou úroveň tak, aby čtenáře zaujaly. Náš skutečný pohled na reálnou situaci na realitním trhu se odvíjí ze sedmnáctileté praxe a našich zkušeností. Rozhodně se nejedná o krizi v pravém slova smyslu. Jedná se o stabilizaci realitního trhu, která zákonitě musela přijít a její předzvěst nebyla pro odborníky žádným tajemstvím. Sami jsme tento trend očekávali již od konce roku 2007. Obrovskou výhodou této stabilizace je, že nemovitosti se začínají prodávat za skutečné a reálné ceny a ne tak, jak bývalo zvykem, za nesmyslně přemrštěné. Pro kupující to znamená jasnou výhodu z hlediska možnosti výběru pro ně vhodné nemovitosti. Z hlediska naší práce je obrovskou výhodou to, že na takovémto trhu mohou dále fungovat kvalitní společnosti, které svým klientům poskytují opravdu odpovídající odborný přístup a maximum možných služeb. Doba, kdy panelákové realitce stačilo získat kontakt na prodávajícího a v lepším případě klienta na nemovitost dovézt, skončila. Tato doba bude určena skutečným profesionálům a odborníkům v oblasti prodeje a nákupu nemovitostí. To pro majitele nemovitostí znamená obrovskou výhodu z hlediska prodeje, že prodejem jejich nemovitostí se nebude zabývat 700 amatérů, ale dva nebo tři skuteční obchodníci s nemovitostmi. V neposlední řadě globálně ekonomická situace prokázala důležitý fakt, že z dlouhodobého hlediska jsou nejjistějšími investicemi takové investice, které směřují do nemovitostí, neboť i reálný pokles tržních cen nemovitostí je podstatně menší než propad akcií či komoditních trhů.

Na co byste chtěli zájemce o reality upozornit před koncem roku?

Zajímavostí je nabídka luxusních a velmi kvalitních nemovitostí v prestižních lokalitách a na druhé straně zájem o koupi takovýchto domů. Dále je poznat oživení poptávky kupujících po kvalitnějších bytech a domech.

V neposlední řadě se bude zajímavě vyvíjet situace na bankovním (úvěrovém) trhu, kde je poznat určité uklidnění z hlediska poskytování úvěrů na nákup.

Změnil se v současné situaci nějak Vaše komunikace se zákazníky?

Co se týká našeho přístupu k našim klientům, ten se příliš nemění, jelikož jako rodinná firma si velmi potrpíme na dodávku skutečně komplexních služeb pro klienta s přihlédnutím vždy k jeho individuálním potřebám. To, že tuto činnost děláme dobře a správně nám potvrzují stálí klienti a klienti, kteří se k nám vracejí i po více jak deseti letech s novými požadavky.

S jakými kroky byste zákazníkům doporučili spíše počkat a se kterými neotálet?


K této otázce mohu říci pouze toto: sami ať nepropadají panice a paniku bezdůvodně nešíří ani dál. Další záležitostí je skutečnost, že kdo potřebuje koupit, koupí a kdo potřebuje prodat, prodá! Jelikož se jedná o stabilizaci trhu, tento současný trend chybně nazývaný „krizí“ bude trvalý. Což ve svém výsledku znamená, že tato stabilizace trhu obchodu s nemovitostmi pouze dlouhodobě prospěje.


Aktuální nabídku společnosti Matras & Matras, nemovitosti-investice najdete zde:

https://www.bydleni.cz/reality/r/Matras-Matras

09.12.2008 | Tomáš Matras

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444