Krémová polévka se špenátem a celerem

Zemitá chuť a mnoho cenných vitaminů a dalších látek, které obsahuje celer z podzimní sklizně, se dobře doplňují s čerstvým jarním špenátem, který určí také svěží barvu této chutné krémové polévky.

Ingredience
300 g listového špenátu
300 g bulvového celeru
1 malá brambora
1 lžíce másla
1 velká cibule
1,2 l vody nebo slabého zeleninového vývaru
1 stroužek česneku
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
kysaná smetana nebo jogurt na ozdobu
Příprava
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme k němu pokrájenou cibuli, po chvíli i rozdrcený česnek a několik minut restujeme. Pak přidáme na kostičky nakrájený celer, bramboru a nakonec  nahrubou překrájené listy špenátu. Zalejeme cca 1,2 l vody nebo vývaru, přidáme sůl a špetku mletého pepře a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Polévku pak do hladka rozmixujeme ponorným mixérem, znovu trochu prohřejeme, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem a na talíři ozdobíme kysanou smetanou nebo jogurtem. Můžeme podávat s opečenou celozrnnou bagetkou.

Chcete o celeru vědět víc? Přečtěte si o jeho vlivu na naše zdraví i o tom, jak ho pěstovat:
Celeru si vážili již ve starověku

Špenát chutná skvěle i v kombinaci s řapíkatým celerem. Vyzkoušejte tento recept:
Kuřecí na tymiánu se špenátem a polentou

12.05.2015 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444