Krby a kamna

Aby byl člověk v pohodě, potřebuje teplo. Mnoho z nás také potěší malebný pohled do plamenů ohně. A tak si dnešní lidé kupují pohodu u "zkroceného ohně". Tím nejjednodušším způsobem, jak koupit "zkrocený oheň", je investice do krbových kamen.

Krbová kamna mají prosklená dvířka a vyrábějí se v mnoha tvarech a provedeních. Můžete mít kamna obdélníková, sešikmená, kamna, která se hodí do rohu i kamna kulatá. Jak libo. Jejich plášť může být plechový, černý jako noc a nebo barevný, obložený keramickým materiálem či kachlemi. Nejsou ani tak drahé a jejich připojení na komín je jednoduché a rychlé. Ve světě jsou oblíbeny dvouplášťové ocelové krby, do nichž se mohou nakládat i půl metru dlouhá polena, takže jsou pro každého, kdo nerad chodí často přikládat. Pro někoho jsou krbová kamna málo a chtěl by si pořídit krb skutečný. Stavba otevřeného krbu je ale dnes již jen opravdu pro skalní romantiky. Ti ostatní si kupují krbové vložky a nechají si je obestavět nebo je obestaví sami. (Ke krbům patří ale i zasouvací krbové vložky.) Krbová vložka zvýší výkon otevřeného krbu nejméně desetkrát.Kachlová kamna a sporáky sice většinou nepotěší pohledem na plameny, ale ani to už dnes není podmínkou. Kachlové krby osazené krbovými vložkami jsou v poslední době doslova hitem mezi topidly pro volný čas a alternativními topidly v rodinných domcích a vilách. Individuálně navržená a postavená kamna jsou často nejkrásnějším kusem "nábytku" v celém domě.


17.12.2002 | Richard Koníček

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444