Krásný trávník - trávník bez plísní

HERITAGE - novinka podzimu 2006

Nikdo asi nepochybuje, že travnaté plochy kolem našich domovů se staly nepřehlédnutelným a významným faktorem okolního prostředí. Množství travnatých ploch, trávníků, ale i golfových hřišť neustále roste. Samozřejmě roste i kvalita travních směsí a následně travního drnu.

Plíseň sněžná

Mnozí lidé dnes berou trávník jako základní image své zahrady a těžce nesou, je-li zaplevelen, popřípadě napaden chorobami či jinak znehodnocen. Nezbytnými kroky pro krásný trávník jsou např. správné zavlažování, hnojení, vertikutace, sekání, ale i odstraňování plevelů (selektivními herbicidy), anebo ochrana proti závažným chorobám trávníků (použitím fungicidů).

 

Vůbec nejrozšířenější a nejzávažnější chorobou trávníků v České republice je tzv. plíseň sněžná. Zvláště po minulé zimě 2005/06 došlo k nebývalému rozšíření této choroby a napadení trávníků plísní sněžnou bylo tak nejhorší za mnoho posledních let.


Plíseň sněžná se projevuje nepravidelnými skvrnami různé velikosti, které bývají velmi často doprovázeny bílým nebo narůžovělým zabarvením. Travní drn je zahnědlý, nadzemní hmota je většinou odumřelá, regenerace je velice špatná. K rizikovým faktorům patří zejména rosa na trávníku, sníh, neodklizená organická hmota na trávníku, apod. Plísně u trav se nejčastěji pravidelně vyskytují ve stinných polohách. Nutno zdůraznit, že trávník poškozený plísní sněžnou velmi obtížně regeneruje. Následně jsou pak odumřelá místa osidlována nevhodnými (pro trávník plevelnými) druhy.

Fungicid HERITAGE

Proti této závažné chorobě trávníků byl v září 2006 pro hobby trh ČR zaregistrován špičkový fungicid HERITAGE. Nutno říci, že Heritage je první (a zatím jediný)  zaregistrovaný přípravek na plíseň sněžnou v ČR. Jedná se o vynikající přípravek, který se používá již v mnoha zemích (také na golfových hřištích).
Jde o postřikový přípravek, jehož účinnou látkou je azoxystrobin. Velkou předností přípravku je jeho dlouhodobá účinnost, která trvá až 28 dnů, v závislosti na míře onemocnění a velikosti infekčního tlaku choroby. Heritage významně zvyšuje kvalitu a zdravotní stav trávníků, zlepšuje jejich vitalitu a barvu.
Heritage se aplikuje preventivně (především na podzim), kdy se aplikuje 1-2x v intervalu 14 dnů. Na jaře se trávník ošetřuje 1x v případě, že nebylo provedeno preventivní ošetření na podzim. Dávka přípravku je 5g / 8-10 l vody  /100 m2. Přípravek pro hobby trh se dodává v baleních 2x5 g, 4x5 g a 5x10 g.
Více informací najdete na stránkách http://www.agrobio.cz/.
11.10.2006 | tz - AgroBio Opava

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444