Kousek zahrady i na malém balkoně

Foto: www.alvhemmakleri.se

Foto: www.alvhemmakleri.se

Pokud zrovna nemáte to štěstí a nemůžete si odpolední kávu vychutnat ve stínu stromů na vlastní zahradě, nezoufejte. Máte přece balkon! A i na tom sebemenším si můžete odpočinout, přečíst oblíbenou knihu nebo pěstovat bylinky. Do začátku vám pošleme samozavlažovací květináč. Stačí ho vyhrát v nové soutěži.

I když nežijete na vesnici a nemůžete oblíbené bylinky, zeleninu nebo květiny pěstovat na záhoně, nemusíte se vzdávat. Kousek vlastní zahrady můžete mít i ve městě, a to dokonce na svém malém balkoně. 
Foto: www.alvhemmakleri.seFoto: www.alvhemmakleri.se

bydlinek

Soutěž o samozavlažovací květináč PLASTIA

Vyhrajte samozavlažovací truhlík nebo květináč od společnosti Plastia. Stačí zodpovědět jednoduchou otázku, kterou najdete na konci článku. 

 

Co na balkoně pěstovat?

Omrzela se vám nabídka zeleniny a bylinek v supermarketech? Chcete vědět, co všichni mají na tom domácím pěstování? Začněte sázet a sklízet!

Pořiďte si květináč, kvalitní substrát a vyberte si sazenice. Ty nakupujte u zahradníků nebo na farmářských trzích. Kvalita sazenic v supermarketech je nevalná. Jestliže rádi vaříte, určitě si na balkoně vyhraďte místo pro bylinky. V kuchyni upotřebíte bazalku, rozmarýn, mátu, meduňku, tymián, petržel, pažitku, majoránku, saturejku, oregano, ale i levanduli, ze které si můžete připravit výbornou limonádu. Jsou to nenáročné bylinky, které vám navíc balkon jemně provoní.

Na balkoně se dokonce bude dařit i zelenině nebo ovoci. Vděčná jsou rajčata, která potřebují pouze dostatek slunce a občasné zalití. Zralá rajčata můžete sklízet až do září. Léto si zase nemůžeme představit bez jahod. Vybírejte trvale plodící.
 
V květináči snadno vypěstujete i chilli papričky, zamilujete si zelené listy - a to především rukolu. Její pěstování je nenáročné a velmi rychlé. Za necelé tři týdny už můžete směle utrhávat první lístky a zdobit jimi vaše saláty. 
 
Kompostujte!

Pokud to s pěstováním myslíte opravdu vážně, můžete zkusit na balkoně i kompostovat. Více se dozvíte v článku: Co odkrojíš při vaření, skvěle slouží pro hnojení

V čem pěstovat?

Osázet můžete prakticky kterýkoliv květináč, jen se o květiny budete muset starat důkladněji. Pro ty z vás, kteří na pravidelné zalévání občas zapomenou, jsou připraveny samozavlažovací nádoby. Rostlinkám se tak dostane nepřetržité optimální závlahy.

Stále častěji se vedle květináčů také objevují bedýnky, takové miniaturní zahrádky. Pokud vám to prostor na balkoně dovolí, nebraňte se jim. Nejenže získáte rychlý přehled o všech rostlinách, ale budete si připadat opravdu jako na záhoně.

Věděli jste, že na balkoně můžete vysázet i brambory? Navíc jejich pěstování je opravdu stylové, rostou totiž v pytli.
Modern Landscape by Vancouver Landscape Architects & Landscape Designers Aloe Designs
bydlinek

Co pěstujete na balkoně nebo parapetu? Pošlete fotku a vyhrajte

Pěstujete na zahradě, terase, balkonu nebo třeba jen na parapetu? Zašlete nám fotografii vašeho osázeného květináče nebo truhlíku.

Z vašich fotografií vylosujeme 4 vítěze, které odměníme samozavlažovacím truhlíkem nebo květináčem od společnosti PLASTIA.

Soutěž trvá do 21.6.2015.  Soutěž byla ukončena.
Všechny fotografie si můžete prohlédnout v albu na facebooku.

Výherci: Dana Truksová, František Šíra, Petra Nunvářová, Jaromír Háček



Foto: www.alvhemmakleri.se, Rebecca Wilson - www.buzzfeed.com, www.pixabay.com, Saxon Holt - www.vegetablegardener.com, www.houzz.com, IKEA
18.05.2015 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444