Kotvení zahradních pergol do země

Při upevňování zahradních pergol k zemskému povrchu se zpravidla používají dvě osvědčené metody. A to kotvení pomocí betonových patek a podlahových úchytů anebo se zahradní pergoly kotví pomocí moderních zemních vrutů. Obě metody jsou velmi efektivní a volba mezi nimi se zpravidla odvíjí od povahy povrchu, do kterého má být zahradní pergola nebo jiná dřevostavba upevněna.

Kotvení pergol pomoc zemních vrutů

Osvědčenou a velmi často používanou metodou upevňování zahradních pergol k zemi je používání takzvaných zemních vrutů. Moderní zemní vruty jsou oblíbené mimo jiné proto, že jejich použití je velmi intuitivní a nevyžaduje přílišnou manuální zručnost. Na druhou stranu, zemní vruty nejsou vhodné pro každý typ terénu. Například příliš kamenitý nebo písčitý terén není pro použití zemních vrutů zrovna ideální. Naopak do země s minimálním podílem kamení se zemní vruty hodí znamenitě a představují rychlou, spolehlivou a finančně snadno dostupnou variantu pro ukotvení pergoly nebo i jiné dřevostavby do země.
 

Jak se zemní vruty používají?

Pro správnou aplikaci zemních vrutů budete potřebovat několik nezbytných pomůcek. Patří mezi ně v prvé řadě instalační klíč, dále zatloukací kolík a také nezbytné kladivo. Před samotným zavrtáváním vrutů je důležité překontrolovat místo, které jste si pro ukotvení zahradní pergoly vybrali. Povrch by neměl být příliš tvrdý nebo vyschlý. Pokud ano, zavlažte místo určené ke kotvení vodou. V následující fázi přijde řada na zatloukací kolík, který se používá pro pohodlnější vedení zemního vrutu. Zatlučte tedy kolík do míst, kudy chcete vést vrut. Jakmile máte otvor připravený, zaveďte do něj zemní vrut. Připravte si instalační klíč a s jeho pomocí vrut do země zavrtejte otáčením klíče po směru hodinových ručiček. Vrut se krásně zavrtá do země a nakonec na něj nasadíte koncovou patku, které se v pozdější fázi připevní stojka od vaší zahradní pergoly.

Zatloukací trny

Některé zahradní pergoly lze upevnit k zemi také pomocí zatloukacích trnů.

Jsou cenově snadno dostupné, jejich použití je snadné a intuitivní, ale nedosáhnete jimi tak stabilního upevnění jako u jiných kotvících prvků, a proto se zatloukací trny používají spíše na menší pergoly s lehkou konstrukcí anebo se pomocí nich kotví různé dekorativní mříže, dělící stěny apod. Obvykle se používají ke kotvení do lehkého, např. travnatého terénu.
 

Jak kotvit pergolu do betonu nebo dlažby?

Pro kotvení velmi tvrdého povrchu, jako je beton nebo například zámková dlažba, se používají speciální podlahové úchyty K301. Tyto úchyty mají tvar písmene U a pomocí hmoždinek se připevní k podkladu. Do „účka“ se pak zasadí pergolový sloupek. Při použití podlahových úchytů K301 je nesmírně důležité, aby byl podklad skutečně velmi pevný. Jinak by se časem pod tíhou dřevěné pergoly začal spoj vyviklávat a hrozilo by zřícení celé stavby.
 

 

Kotvení pergoly pomocí betonových patek

Kotvení pomocí betonových patek je velmi stabilní a maximálně spolehlivé. Na druhou stranu musíte u této metody počítat s tím, že si párkrát máchnete krumpáčem, než dospějete do finále. Pro betonové patky totiž bude potřeba vykopat v zemi dostatečně hluboké otvory. Do vzniklých jam se pak umístí podlahové úchyty a ty se pak zalijí beton. Následuje jednodenní pauza, během níž se nechá beton zatvrdnout a teprve pak se do připravených podlahových úchytů zasadí stojky/sloupky zahradní pergoly.
 

Ne každá pergola se musí kotvit

Na trhu se lze se ale setkat i s takovými zahradními pergolami, které kotvení zemními vruty nebo betonovými patkami nepotřebují, neboť jsou díky své specifické konstrukci zcela samostojné. Taková pergola pak u země drží v podstatě vlastní vahou a jen tak něco s ní nehne. 

Více o zastřešených a dalších typech pergol zjistíte na adrese: www.vladeko.cz.
08.12.2016 | PR
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444