Konference o regionální infrastruktuře

CzechInvest přichází s programem obnovy zanedbaných průmyslových budov V pavilonu V probíhala včera a ve středu konference „Property Invest Czech“, která se zaměřovala na využívání tzv. brownfieldů, tedy nemovitostí, které nejsou efektivně využívány a jsou zanedbány.

Agentura CzechInvest prezentovala strategii regenerace těchto objektů a výsledky hledání vhodných oblastí na obnovu. Součástí konference byla i prezentace jednotlivých regionů Česka.


Zástupci CzechInvestu představili na konferenci plány do budoucna a následující strategii obnovy zchátralých objektů. „V brownfieldech spatřujeme obrovský potenciál, jsou to investiční příležitosti pro jednotlivé regiony,“ uvedla Silvana Jiříčková, ředitelka odboru regionální infrastruktury. Tyto stavby zůstaly jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční či jiné aktivity. Jedná se o bývalé průmyslové areály, zemědělská družstva nebo opuštěné vojenské objekty. „Svoji pozornost obracíme na podnikatelské a průmyslové nemovitosti,“ vysvětlila Jiříčková.


Jedním z úspěšně realizovaných projektů je například regenerace cukrovaru v Lovosicích o rozloze cca 10 ha, který byl celkovými náklady přesahujícími 90 mil. Kč sanován a připraven pro další průmyslové využití. Dalším klíčovým projektem nejen svou velikostí, zahraničními investicemi ale i svým propojením s městem je regenerace 140 let starého areálu bývalého strojírenského podniku Škoda v Plzni o rozloze 180 ha. Úspěch souvisí s otevřením areálu lidem a ústupem od těžké výroby.


Agentura CzechInvest ve spolupráci s regionálními partnery zpracovává tzv. „Vyhledávácí studie brownfieds“ v Česku. Po celé republice byly vybrány přibližně tři tisícovky budov, které by byly pro záměry CzechInvestu vhodné. Nejvíce se jich vzhledem k průmyslové historii nachází v regionech postižených restrukturalizací původní průmyslové výroby, zejména pak v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.


Druhá část konference, která se zaměřila na dotační programy strukturálních fondů EU pro období 2007 – 2013, které mohou pomoci při revitalizaci brownfieldů, proběhla ve čtvrtek za značného zájmu návštěvníků. Zároveň opět probíhala prezentace krajů spolu s představením možností podpory podnikání a rozvoje krajů. Právě jednotou místa – vše se koná v rámci veletrhu Urbis Invest – došlo i k záměrnému synergickému efektu: ve stejné době se jen o pár desítek metrů odtud sešlo na půl tisícovky starostů na semináři, kde vystupovali mimo jiné ministři Miroslav Kalousek a (stínový MMR) Radko Martínek a informovali přítomné o tom, jak připravovaná daňová reforma změní financování a hospodaření obcí.

20.04.2007 | Tisková zpráva - BVV
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444