Kniha a životní styl

Rodinný dům v ideálním prostředí. Autoři Jiří Poláček, Václav Škarda - atelier K 2 Praha.  Zdroj - Ročenka Česká architektura (www.prostor-ad.cz).

Rodinný dům v ideálním prostředí. Autoři Jiří Poláček, Václav Škarda - atelier K 2 Praha. Zdroj - Ročenka Česká architektura (www.prostor-ad.cz).

Nejen knihy a časopisy o architektuře, ale sám prostor, v němž knihy používáme – to bylo téma, jímž se na 14. knižním veletrhu „Svět knihy Praha“ prezentovalo nakladatelství Prostor. Výstavní expozice byla pojata jako útulný interiér se zajímavým designem úložných polic, pohovek a nečekaně pohodlných křesel krychlového tvaru.

V sobotu měli návštěvníci veletrhu možnost vyslechnout v tomto zajímavém prostředí přednášku akad. architektky doc. Ivany Čapkové, jejíž název byl záměrně provokující – „Varování před rodinným domem“. Architektka poukázala na některé nešvary současné výstavby, zejména takzvaných „satelitních městeček“, které se stávají obdobou někdejších panelákových sídlišť. Chybí tady živá struktura lidského sídliště, přirozená centra komunikace, náměstí, služby, školy, obchůdky, kulturní sály atd. Jejich obyvatelé jsou při naplňování veškerých potřeb závislí na svých automobilech. Jako by se zapomínalo na tisícileté zkušenosti s budováním lidských sídlišť.

Architektka doporučuje inspirovat se strukturou někdejších vesnic a městeček, soustředit výstavbu kolem přirozených center, vytvářet „hnízdovité“ komplexy, kde se shlukne nejméně 6 staveb, rozmístěných v prostoru tak, aby vytvářely ulice a náměstí, nikoliv jen chladné geometrické bloky. Dále doporučuje, aby pouze 1/3 plochy byla zastavěna. Nutno počítat také s charakterem terénu a klimatem místa, dbát na správné směrování vůči světovým stranám, slunci a převládajícím větrům. Typ architektury tomu musí odpovídat; nelze mechanicky přenášet prvky z Kalifornie nebo Norska, neboť u nás mohou být nevhodné. Důležité je pro naše klimatické podmínky například počítat s prostorem zádveří, který vyděluje obytný prostor od vnějších vlivů (za větru, deště, sněhových vánic atd.).

Také vnitřní členění a vybavení rodinného domu by mělo odpovídat typu rodiny, jejím potřebám, počtu a věku dětí, profesnímu a zájmovému zaměření jednotlivých členů - a ne jenom módním trendům. Krby se stávají jakýmsi symbolem reprezentačních prostor, naproti tomu jako by se z domu vytrácely knihovny a ani bytoví architekti jako by s nimi už ve svých návrzích nepočítali. To je ovšem chyba – a právě zmíněná výstavní expozice prokázala, jak lze nápaditě zakomponovat knihy a časopisy do výtvarně pojatého prostoru.
29.04.2008 | Eva Zajícová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444