Klimatizace

Zdroj: https://pixabay.com/

Zdroj: https://pixabay.com/

Snem mnoha lidí v létě bývá touha smět si nastavit teplotu ve svém bytě a řešení je poměrně jednoduché - klimatizace.

Klimatizace split /napevno/

funguje obdobně jako kompresová lednička a je připevněna napevno. Skládá se ze dvou dílů, vnitřní jednotka obsahuje výparník a ventilátor, venkovní zase kompresor, kondenzátor a další komponenty. Vnější jednotka - kompresor je umístěn ve venkovní části objektu, ale může být také na půdě, ve sklepě nebo na střeše. Jedna nebo více vnitřních jednotek se umísťuje do ochlazovaného prostoru. Obě části jsou propojeny ohebnou izolovanou hadicí tak, aby mohlo být odváděno a přiváděno chladivo. Tento přívod je možné skrýt do zdi nebo do krycí lišty. Na jeden venkovní kompresor mohou být napojeny dvě až čtyři vnitřní jednotky.

Mobilní klimatizace

nepotřebují instalaci ani speciální montáž, většinou se převáží na kolečkách a jsou poměrně lehké. Tyto klimatizace jsou méně finančně náročné, ale jejich nevýhodou je nutnost vyvrtat do zdi díru nebo aspoň "vyhodit" hadici z okna a to přivřít. To je zapotřebí pro odvod odpadního ohřátého vzduchu. Další nevýhodou je také vyšší hluk nežli u splitových jednotek, a právě hlučnost je první věcí, kterou je nutné si při nákupu ověřit.

Dříve než se pro nějakou klimatizaci rozhodnete, měli byste si nechat spočítat takzvanou tepelnou zátěž místnosti. Její hodnota záleží na mnoha faktorech. Mimo jiné na orientaci místností ke světovým stranám, velikosti oken, zda mají žaluzie a kde jsou umístěny, z jakého materiálu je zdivo pokoje, jaká byla použita izolace, zda jde o vnitřní nebo vnější stěnu. Hodnotu také ovlivní počet lidí v místnosti, frekvence otevírání dveří, umístění elektrických spotřebičů, konstrukce podlahy či stropu. A podle výše tepelné zátěže se určí výkon klimatizace. Kvalitní klimatice, ať již splity nebo ty mobilní, fungují v zimě i jako přímotopy, dále může ovlivnit teplotu, rychlost proudění vzduchu, vlhkost a čistotu vzduchu domova.

Freon a klimatizace

Po mnoho let se stále používalo pro klimatizační systémy a tepelná čerpadla freonové chladivo R 22. Pro ochranu životního prostředí bylo Montrealským protokolem rozhodnuto postupné upouštění od freonových chladiv a tím bylo vyvoláno hledání jejich náhrady. Bylo vyvinuto nové chladivo R 410 A, které je díky svým vynikajícím vlastnostem nejvhodnější pro použití v klimatizačních jednotkách.

Na co nesmíme zapomenout

Pro lidského jedince je také důležité, aby v místnosti nebylo příliš silné proudění vzduchu, vysoká teplota vduchu a přílišná vlhkost vzduchu. Také je zapotřebí dát si pozor na rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou. Je nutné nemít v místnosti větší teplotní rozdíl než 5 (maximálně 8) stupňů Celsia, jinak by vám mohlo hrozit nachlazení či další zdravotní komplikace.

Kvalitní klimatizační systémy upravují i vlhkost vzduchu. Doporučená hodnota relativní vlhkosti v místnosti je od 45 až do 60 procent. Pokud je nižší, mohou nastat dýchací potíže, v opačném případě se mohou začít tvořit plísně. Přeji příjemné prožití teplých letních dnů.

AIRCONDITION.CZ poskytuje klimatizace jak pro domovní účely, kanceláře a obchody, ale také pro velkoplošné prodejní a výrobní haly. Systémy pro byty a kanceláře mohou být ve variantách Split, Multisplit a vodní. Systémy pro velkoprostorové provozy se dodávají jako vzduchové (ROOFTOPY) nebo vodní (CHILLERY).
Klimatec se specializuje na dovoz, vývoz, prodej, montáž a servis klimatizačních jednotek značek YORK a Matushima. Nabízí jednotky nástěnné, ty jsou vnitřní a vnější, podstropní jednotky a kazetové jednotky, které se dávají do podhledu. Cenová relace těchto výrobku se pohybuje od cca 20.000,-Kč do 100.000,-Kč až do půl milionu korun.

M-tech doporučují vyšší standard, tedy nástěnné klimatizace, díky kterým zvýšíte komfort místnosti a nesmíme opomenout, že nejsou příliš hlučné.

U společnosti BENKOklima naleznete klimatizace, vzduchotechniku, odvlhčovače vzduchu, čističe vzduchu a split systém. Pokud si chcete vybrat z těch levnějších klimatizací, nabízí čínské klimatizace firmy Midea, z těch dražších a kvalitnějších tu jsou výrobky firmy Fujitsu.
09.06.2003 | Zuzana Štolfová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444