Klidný dům do neklidné doby

Bydlení ve dřevěném srubovém domě si v posledních letech začíná získávat stále více příznivců i v České republice, přesto se ale nejedná o nějaký masový typ výstavby...

To však neznamená, že by bydlení "ve dřevě" zaostávalo za ostatními "klasickými" stavebními technologiemi, co se týče technických vlastností, kvality či komfortu bydlení. Hlavním argumentem, který obvykle vychýlí misku vah ve prospěch dřevěného typu stavby, je hledání takového bydlení, které bude odpovídat životnímu stylu.


Návrat k přírodě

Agresivní nástup moderních technologií, netradiční materiály, stále se zrychlující životní styl. Častokrát člověk najednou v tom shonu a stresu zatouží po nějakém místě, kde by se cítil příjemně, které by ho na chvíli přeneslo do jiného prostředí, než jakým je každodenně obklopen. A proč si takové prostředí nezařídit rovnou jako domov a každý den se do něj vracet?

Sklo, kov a umělé hmoty sice vypadají efektně a moderně, ale hřejivý a příjemný pocit, který je u obytných prostorů tak důležitý, se vytváří jen velmi obtížně. Negativní pocitové vjemy se architekti snaží eliminovat různými způsoby, například barevnými kombinacemi. Člověk, který se dlouhodobě pohybuje v prostředí z umělých materiálů a moderních technologií, pak postupně začne, ať již vědomě či nevědomě, inklinovat k přírodním materiálům a přirozenějšímu prostředí. Sednout si do dřevěné židle, mimoděk pohladit rukou dřevěnou stolní desku nebo dřevěnou stěnu. Kolik lidí se zalíbením polaská dlaní skleněný stůl nebo kovové madlo židle?

Dřevo není v Čechách nezvaným hostem

Dřevěný srubový dům přitom nepřišel do našich končin po listopadové revoluci z ničeho nic jako cizí a nesourodý element, který se zde v rámci postupující globalizace zvolna zabydluje. Právě naopak.
Zejména v horských oblastech, kde bylo dřevo tradičně levným a dostupným stavebním materiálem, najdeme i dnes celou řadu nádherných roubených staveb. Ty jsou většinou vystavěny čistě ze dřeva nebo v kombinaci s kamenem či cihlou. Přesto je třeba přiznat, že na rozdíl především od severských zemí nemá u nás z nejrůznějších důvodů dřevěný dům takovou tradici a tak silné kořeny.

Kromě jiných faktorů jsou lidé u nás ovlivněni architekturou sousedních zemí, kde převažují stavby z cihel a dalších nedřevěných materiálů. Tento trend se ale začíná obracet a dřevo jako stavební materiál začíná získávat stále větší oblibu. Potřeba odlišit se od okolí, odvaha vyzkoušet něco nového společně se vzrůstajícím zájmem o přírodu a ekologii přivádí stále více lidí na myšlenku vyměnit cihlový dům za dřevěný. Není ovšem pravda, že by se díky stavebním technologiím především z Finska sem k nám importovaly nějaké cizorodé prvky, které se do naší krajiny a architektury nehodí.

Díky variabilitě, kterou dřevo jako stavební materiál nabízí, a moderním zpracovatelským technologiím lze vyhovět v podstatě jakémukoliv přání zákazníka.

Mýty a skutečnost

Hrubá stavba dokončena, začíná se budovat krov Těžko by se přitom hledal stavební materiál, se kterým je spojeno více nejrůznějších polopravd a předsudků, než právě dřevo. Kdo se však nenechá odbýt na první pokus a pokusí se zjistit o srubových domech více informací, určitě nebude zklamán. Ba právě naopak, nejspíš bude mile překvapen, jaký komfort a pohodlí je dům ze dřeva schopen svým obyvatelům poskytnout. Obavy z možného výskytu plísní, hmyzu, nízké odolnosti proti požáru, špatných izolačních vlastností či celkově nízké životnosti odradí řadu zájemců o tento druh stavby hned v zárodku.

Zateplení střechy může probíhat zároveň s pokládáním střešní krytinyPřitom se však jedná o mýty a fámy, které nemají reálné opodstatnění. Dřevo se totiž dodává na stavbu v takovém stavu, který nejrůznější dřevokazný hmyz jednoduše neláká. Toho je možné docílit jednak tepelnou úpravou (vysoušením) a jednak obdobím, kdy se dřevo natěží. Hotový dům je pak ošetřen nátěry, které mají eliminovat negativní povětrnostní vlivy a UV záření. Neobstojí ani argument o špatné tepelné izolaci, protože dřevo se může vykázat parametry, které s rezervou plní požadované normy. Porovnávání tepelně-izolačních vlastností vyznívá zhruba třikrát lépe ve prospěch dřeva oproti cihelnému zdivu.

Bydlení pro ty, kteří chtějí něco víc

Zájemci o dřevěné domky se u nás z větší části rekrutují z lidí, kteří se zajímají o trošku odlišnější životní styl, než kterým se ubírá pomyslný hlavní proud. Prošli si třeba obdobím, kdy bydleli v luxusním, velkolepě postaveném paláci, ale postupem času zjistili, že to nějak stále není ono. Dřevěný dům je pro ně vítanou alternativou k většinovému životnímu stylu. Cesta od snů a původního nápadu ovšem nebývá jednoduchá, řada zájemců se nakonec zalekne neobvyklého stavebního materiálu a netradičního řešení. Přitom se při plánování dřevěného domu není třeba nějak omezovat, protože ze dřeva je možné postavit prakticky všechno, co si zájemce vymyslí. Navíc oproti nejrůznějším typovým stavbám má dřevěný domek nesmírnou výhodu: každý je svým způsobem originál.

Výhodou dřevěné stavby je možnost variability a postavení domu skutečně na míru podle přání zákazníka. To je umožněno díky systému výroby jednotlivých součástí, ze kterých je stavba složena. Tento výrobní postup tedy umožňuje zachovat příznivou cenu i v případě, kdy zákazník má osobitou představu o bydlení a rád by se vystříhal nějakého "typového" řešení.

„Jediným nákladem, který zákazník musí zakalkulovat do svých plánů, je spotřeba dřeva. Dům se neprodražuje tím, že se jeho část postaví atypicky. Jediným kritériem je množství dřeva, které bude na stavbu potřeba," vysvětluje Ing. Martin Kovář, ředitel společnosti Finny, s. r. o., která v České republice nabízí domy od firmy Honka. To je pro zákazníky, kteří mají zkušenosti s komplikovanou a drahou změnou projektu u katalogových domků, příjemné zjištění.

Finská tradice ve světě boduje

V České republice nabízí zákazníkům své služby několik firem, které své domy nabízejí v různých cenových relacích. Stejně jako u jiných oborů, i zde je potřeba důkladně zvážit všechna pro a proti, protože na první pohled výhodná cenová nabídka se při bližším prozkoumání nemusí jevit tak jednoznačně. Korunu, kterou zákazník ušetří v počátku stavby, pak může zaplatit dvakrát po jejím dokončení v rámci dokončování nejrůznějších dodělávek. Rovněž je potřeba zkontrolovat si reference, prohlédnout stavby, které již několik let stojí, a pohovořit si s jejich uživateli.

Dřevěná stavba totiž ještě několik let "pracuje" a dům si postupně sedá. Svou roli hraje také zatížení střechy sněhem v zimních měsících a další faktory. Není ovšem třeba podléhat panice a obávat se, že dům jednoho krásného dne bude neobyvatelný či dokonce spadne při vydatnější sněhové nadílce svým obyvatelům na hlavu. Firmy, které mají dlouholeté zkušenosti s výstavbou ze dřeva, mají vypracované vlastní technologie, jak eliminovat nežádoucí účinky při těchto pohybech. Tomu jsou přizpůsobeny rozvody a další části, které by mohly "sedáním" dřeva utrpět. Každá firma má svůj vlastní systém, jak se s tímto pohybem stavby vypořádat, ale většinou se o něm nechce zmiňovat podrobněji kvůli obavám z možného vyzrazení konkurenci.

Každopádně by měl majitel dřevěného domu počítat s návštěvou technika, který jednou za čas novostavbu navštíví, provede příslušnou kontrolu a případně učiní náležitá opatření. Stejně tak by měla být zákazníkům k dispozici nějaká "horká" linka, na kterou budou moci zavolat v případě nečekaných problémů.

Z jakého dřeva nejlépe stavět?

Na stavbu srubových domů se používá dřevo ze smrku, borovice či modřínu. Některé firmy používají dřevo z finské polární borovice. Tento strom, který roste za polárním kruhem, má díky svému pomalému růstu velmi kvalitní dřevo. Pomalý růst má za následek zahuštění letokruhů a navíc obsahuje hodně pryskyřice. Ať již ke stavbě vyberete dřevo z českých nebo finských lesů, vždy je potřeba dbát na dobu jeho pokácení. K tomu by mělo dojít v zimních měsících vzhledem k vlastnostem dřeva, které pak kromě jiných výhod například neláká nežádoucí hmyz.

Varianta, kdy použijete dřevo z českých lesů, může zlevnit stavbu těm zájemcům, kteří mají vlastní les s vhodným dřevem. Další postup je tedy plně v kompetenci čerstvého majitele domu. Dům je možné zvenku natřít pouze bezbarvým penetračním nátěrem, či nátěrem s nějakým odstínem. Tuto variantu preferují lidé, kteří chtějí, aby si dům na první pohled zachoval svůj dřevěný vzhled.
Někdy je ovšem po estetické stránce lepší, když se dřevo více "zamaskuje" a dům se po barevném nátěru lépe začlení do okolního prostředí. Na stavbě se díky připraveným dílům a jejich poskládání dohromady eliminuje také problém s nekvalitně odvedenou zednickou či jinou řemeslnickou prací.


Přípravy pro stavbu

Dřevěný dům (Finny) může svým uživatelům nabídnout vysokou míru komfortu a pohodlí

Zákazník si nejprve musí zajistit vybudování základů, nejčastěji se staví na betonové desce, ale není problém ani s výstavbou na pilotech či sloupcích. Možná je i varianta kombinace dřeva se zdivem, kdy se dřevěná část umístí na vyzděné přízemí. Většina firem dřevo po natěžení zpracuje, vysuší a dům sestaví "nanečisto" ve svých výrobních prostorách. Na stavbě pak již jenom podle označených dílů dům sestaví. Jednotlivé trámy se spojují takzvaným "čepováním", tedy dřevěnými kolíky do připravených otvorů v jednotlivých trámech. Stavba je tak velmi odolná proti zemětřesení, což je dostatečně ozkoušeno v seismicky neklidných oblastech.

Po vybudování krovu a střechy včetně izolací se osadí okna a dveře a na stavbu se mohou vydat řemeslníci dalších profesí. Elektřina a další "drátěné" rozvody se umístí do předvrtaných drážek, takže neruší celkový dojem z interiéru. Rozvody o větším průměru, jako například voda, topení či odpady, se schovají v dutých příčkách a podlahách, kde je za tímto účelem ponecháno místo. Obklady v koupelně a v případných dalších místnostech se nepřipevňují na dřevěnou zeď, ale na sádrokarton, kterým se dřevo obloží.

Na závěr se provedou ochranné nátěry proti povětrnosti a vrchní nátěr chránící proti UV záření. Stejně tak jako je potřeba jednou za čas obnovit omítku u zděného domu a vymalovat zdi v interiéru, tak je nezbytné průběžně obnovovat tyto nátěry chránící dřevěnou stavbu před povětrnostními vlivy, dřevokaznými houbami a nežádoucím působením hmyzu.
Převzato z časopisu HOME
29.06.2007
  • Jaga Media, s.r.o.

    Společnosti skupiny Jaga se zabývají vydáváním, distribucí a prodejem publikací a časopisů z oblasti stavebnictví, architektury a bydlení. Jaga group, s.r.o., se sídlem v Bratislavě byla založena v roce 1992 a od roku 1995 své aktivity uskutečňovala i na území České republiky. V roce 2003 byla založena společnost Jaga Media, s.r.o. se sídlem v Praze.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444