Kiwi neboli aktinídie čínská roste bujně a vypadá pěkně

Pod názvem kiwi nebo také čínský angrešt se stala v 70. letech 20. století populární aktinídie čínská (Actinidia chinensis). Konzumace jejich plodů má velký význam zejména v období začínajícího jara, kdy trpíme nedostatkem vitaminů a kdy v obchodech máme k dispozici méně kvalitní výběr ovoce a zeleniny. Své místo mají aktinídie v lékařství, např. při únavě, paradontoze, astmatu, plicní tuberkuloze, černém kašli i při krvácivosti.

bydlinekKiwi na cestách

Rostlina, která pochází z Číny, byla zprvu známá pod svým původním názvem "yang tao", což prý znamená "slunečná broskev". Na začátku 20. století ji ředitelka dívčí školy Mary Isabel Frazerová přivezla na Nový Zéland, kde se jí zprvu mimo jiné říkalo "čínský angrešt". Na Novém Zélandě byla prošlechtěna a na konci 50. let minulého století zde dostala podle národního symbolu Nového Zélandu – ptáka kivi – název kiwifruit. Z Nového Zélandu se dostalo kiwi i do Evropy a na americký kontinent.

Válcovité plody, které jsou 5–10 cm velké, obsahují asi desetkrát více vitaminu C než plody citroníku a kromě toho i vitaminy B1, B2, E, karoten, vápník, fosfor a železo. Mají ochmýřenou slupku a chutí připomínají meloun, jahody nebo také angrešt. Vysoký obsah vitaminu C ale přezráním ztrácejí.

Kiwi je teplomilná subtropická, bujně rostoucí popínavá rostlina, která ale snese i mráz do –9 stupňů Celsia. Vyžaduje dostatek světla, ale nesnáší sluneční úpal, proto je dobré její přistínění. Existují kultivary drobnoplodé, velikosti angreštu, velkoplodé a mezi zahrádkáři jsou rozšířené i další. 

Nejlépe se u nás kiwi daří ve skleníku, kde se vysazuje podobně jako vinná réva, ve vinařských oblastech můžeme pěstovat kiwi u jižní slunné stěny domu. Na jiných místech přežije jen při zimním zakrytí. Poměrně nenáročná je však v našich podmínkách Actinidia kolomikta, která nejlépe odolává mrazům.

Aktinídie jsou opadavé, rychle rostoucí dlouhověké rostliny s bílými vonnými květy. Téměř všichni představitelé tohoto rodu jsou dvoudomí. Samičí květy vyrůstají po jednom, samčí po třech ve shluku. Dokud nekvetou obě pohlaví současně, nemůže kiwi plodit. Samičí rostliny mají v květu vyvinutý semeník s bliznami a prašníky, samčí mají v květu vyvinuté dozrávající prašníky a zakrnělý semeník včetně blizen. Samčí rostlina bývá ve srovnání s rostlinou samičí robustnější, dává pouze pyl a nevytváří plody.

Stanoviště, na kterém chceme rostliny pěstovat, by měla tvořit propustná, úrodná a vlhčí půda. Kiwi lze množit semeny získanými z plodů, je však nutné nechat je před vysetím nějakou dobu sušit. Takto vypěstované rostliny začínají kvést nejdříve v pátém nebo šestém roce. Teprve tehdy je možné bezpečně určit samičí a samčí rostliny. Zájemci o pěstování kiwi by proto měli být při nákupu rostlin opatrní a výsadbový materiál by měli odebírat pouze od spolehlivých dodavatelů.

09.04.2010 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444