Když ve městě rozkvete louka

Foto: Floravil

Foto: Floravil

Představte si vaše město. Jak vypadají jeho ulice? Šedivé, bez barev. Dovedete si uprostřed města představit rozkvetlou louku, jakou známe ze zapadlých vesnic? A schválně, minuli byste ji bez povšimnutí? Nebo byste se rádi zastavili a tu krásu si prohlédli?

Rozjasnit město!

Ve městech můžeme stále častěji vídat vysazené květinové louky, které působí přirozeně jako ve volné přírodě. Žádné uměle vytvořené ornamenty, jen volně poházená semena směsi lučního kvítí, která brzy rozkvetou v divokou louku, kterou můžeme znát z horských oblastí. Trend rozkvetlých luk se snaží do městských částí vrátit barvy, rostliny a s nimi hmyz a obnovit tak přirozený ekosystém.

Zasnít se u kruhového objezdu

Vzniklé květinové louky nejen že přispívají k oživení vzhledu a kultivaci krajiny a často šedých měst, navíc mají významnou funkci ekologickou. Rozkvetlé louky totiž podporují biodiverzitu. Ukazují přirozenou formu soužití velkého množství druhů kvetoucích rostlin, hmyzu, drobných živočichů a půdních organismů. Květiny do měst lákají včely, čmeláky, motýly a další drobné zvířectvo, kterému nabízí bohatou potravu a útočiště.

Rozkvetlé louky slouží také jako signalizační prvky, které pohledově zvýrazní určitou oblast. Mohou vymezit kruhový objezd nebo oživit nevyužité plochy v blízkosti zatáček, křižovatek, vjezdů do obcí, vysazují se podél chodníků, cyklostezek…
 
 
Louky s kvetoucími rostlinami vytvoří vlastní ekosystém uprostřed města nebo na jeho periférii a mohou se tak stát přirozeným poznávacím zdrojem a užitečnou pedagogickou ukázkou biodiverzity pro poučení všech věkových kategorií.
 
Velkou výhodou květinových luk je jejich minimální údržba. Směsi semen jsou sestaveny tak, aby louka vypadala během celého svého růstového procesu přirozeně. Nevyžadují pravidelnou údržbu, a tak nejsou pro města tolik finančně nákladné. Nejvíce práce je v počáteční fázi při zakládání louky. Pozemek se připraví jako před výsevem okrasného trávníků - odpleví se, vyseje a několikrát kropí do vyklíčení semen. V tropických dnech je samozřejmě doporučena závlaha. Pokud rostliny v období mimořádného sucha přece jen uschnou nebo zavadnou, stačí louku pokosit a pokropit. Louka bude nižší, ale znovu rozkvete. Kosení luk probíhá na konci sezóny koncem října, letničkové louky se poté zryjí a připraví pro nové setí v následujícím roce. Trvalkové louky se ponechají pro nový růst v další sezoně.

Foto: Floravil


Chrpy, máky, pomněnky...

Směsi květin jsou sestaveny z druhů s rozdílnou dobou a délkou kvetení, aby byla zaručena její proměnlivost a vysoká atraktivita v průběhu celé vegetační sezóny. Na rozkvetlé louce můžeme rozeznávat rostliny jako svlačec, měsíček lékařský, aksamitníky, hvozdíky, chrpy, pomněnky, len, vlčí mák, řebříček a mnoho dalších známých i méně známých druhů.
Jestliže máte zájem o vytvoření květinové louky, kontaktuje prodejce směsí květinových semen společnost Floravil, s.r.o. Společnost semínkové směsi dodává do měst a obcí, projektantům a zahradníkům, firmám a také soukromníkům, kterým naváží balíček semen podle jejich přání.
08.03.2016 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444