Když už sedět, tak co nejzdravěji

Každodenní mnohahodinové sezení u pracovního stolu, jak je tomu dnes u většiny populace, je samo o sobě špatné. Abychom škody, které tím způsobujeme svému zdraví, alespoň trochu odčinili, měli bychom rozhodně vyhledávat dostatek aktivního pohybu. Nezapomínejme ale ani na fakt, že stav naší páteře může alespoň zčásti pozitivně ovlivnit také správný výběr židle.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Bolesti zad ale nejsou zdaleka jediným problémem, který nesprávné sezení způsobuje. Od napětí v krční páteři se odvíjí bolesti hlavy. Sedíte-li v nevhodné výšce můžete si např. tlačit na žaludek, nevhodná hloubka sedáku a výška podpěry chodidel způsobují nežádoucí tlak na žíly spodní strany stehen či nedostatečné prokrvení podkoleních jamek a další problémy.

Výběr židle a její správné nastavení mohou řadu těchto problémů odstranit, takže se rozhodně budete po hodinách práce u pracovního stolu cítit lépe než v případě, kdybyste ergonomické vlastnosti sedacího nábytku ignorovali.

"Židle nemusí být zrovna vesmírný koráb, ale pro dobré sezení by měla každopádně splňovat alespoň několik základních požadavků," říká Jan Soukup, manažer internetového obchodu ŽIDLE-NÁBYTEK.CZ.

 

Základním požadavkem, bez kterého si dnes už pracovní židli snad ani nedovedeme představit, je nastavitelnost výšky sedáku, ať už pneumaticky nebo mechanicky. Když se posadíte, měli byste mít kolena na úrovni sedáku nebo jen docela mírně pod ním a vaše nohy by měly pevně spočívat na zemi. Ideální je, když lze výšku sedáku nastavit při sezení, protože tak dosáhnete nejpřesnějšího výsledku.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Samotný sedák by měl nabízet alespoň o dva centimetry víc, než je prostor, který potřebujete k usednutí. Neměl by být příliš dlouhý, aby vás netísnil v podkolení, proto mají některé kancelářské židle možnost nastavení hloubky nebo dokonce sklonu sedáku.

Pokud je výškově stavitelný i opěrák, tím lépe. Součástí opěráku zad může být také bederní opěrka, která nutí uživatele ke správnému držení oblasti bederní páteře a tím také k celkovému držení rovných zad. Odborníci doporučují i opěrku hlavy, která umožnuje uvolnění krční páteře.

 

Dalším podstatným bodem při volbě správné židle jsou područky. Ty bývají pevné, nebo výškově stavitelné anebo nabízejí i horizontální posuv a odklon - takzvaný 3D pohyb.

Cena kvalitnějších, ergonomicky řešených židlí s nastavitelnými prvky je pochopitelně vyšší než je tomu u židlí, které tyto možnosti nenabízejí. Pohodlnější a zdravější sezení je ale investicí, která stojí za to. V e-shopu ŽIDLE - NÁBYTEK.CZ lze najít přímo kategorii vybraných židlí. Vyplatí se vybírat také podle délky záruky, která je u jednotlivých výrobků uvedena. Výrobce, který nabízí záruku 5 let oproti zákonem stanoveným 2 letům, dává najevo, že si je kvalitou své produkce jist.

A jaké židle z nabídky tohoto e-shopu doporučuje Jan Soukup? "Obecně doporučujeme především kancelářské židle českého výrobce LD Seating, které některé ze zásad ergonomie splňují už v nižších cenových relacích a na něž je záruka 5 let.“
11.03.2009 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444