Kdo nevěří, ať tam běží

Řadové domy v Židlochovicích, autor: Ing. Peter Mareček. Foto: Centrum pasivního domu

Řadové domy v Židlochovicích, autor: Ing. Peter Mareček. Foto: Centrum pasivního domu

Pod tímto motem se od soboty 8. 11. do neděle 9. 11. 2008 po celé České republice konají návštěvní dny vybraných pasivních domů. Pasivní domy budou zpřístupněny v rámci mezinárodní akce Dny pasivních domů.

Díky tomuto projektu se mohou zájemci o pasivní stavění na vlastní oči přesvědčit o tom, jak pasivní domy fungují a konzultovat přímo na místě vše, co je o problematice energeticky úsporného stavění zajímá.

Zájemci mohou navštívit i pasivní domy v zahraničí: V Rakousku, v Německu a na Slovensku.

V České republice si lze prohlédnout např. dřevostavby v Ostrově u Macochy nebo v Kostomlatech nad Labem, rodinný dům a školicí středisko Koberovy, hrubou stavbu rodinného domu v Jenišově, rozestavěný rodinný dům v Habrovanech u Vyškova, v Židlochovicích řadové rodinné domy z masivního zdiva YTONG, které jsou již v užívání, i rozestavěný dům stejné konstrukce, v Bělkovicích u Olomouce, ve Čtyřkolech na Benešovsku, v Lednici nebo v Mohelnici rodinné domy stavěné s použitím unikátního systému K-KONTROL a další, klasifikaci pasivní odpovídající stavby na různých místech republiky.
Bývá zvykem, že návštěvníci majitelům domu za jejich vyrušení a ochotu otevřít své dveře přispějí symbolickou částkou, která letos činí 20 Kč/dospělou osobu a objekt.

V Evropě je základním požadavkem pro pasivní dům, aby spotřeba energie na vytápění ročně činila méně než 15 kWh/(m²a), primární spotřeba energie, která zahrnuje vytápění, teplou vodu a užívání elektrospotřebičů v domácnosti by pak neměla překročit 120 kWh/(m²a). Pasivní dům tedy spotřebuje méně než čtvrtinu energie než průměrná novostavba, která vyhovuje stávajícím evropským normám.

Úplný seznam staveb zpřístupněných v rámci akce, podmínky návštěvy a kontakty najdete na webových stránkách sdružení Centrum pasivního domu.

04.11.2008 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444