Kazunari Sakamoto a poetika každodennosti

Fotografie: Galerie architektury Brno

Fotografie: Galerie architektury Brno

S jedním z inspirujících pohledů na roli architektury v moderním světě se můžete setkat, navštívíte-li výstavu Domy - poetika každodennosti,  která je do 20. října přístupna v brněnské Galerii architektury. Kazunari Sakamoto, jehož práce představuje, patří k významným osobnostem současné japonské architektury.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Výstava zahrnuje projekty, které vznikly během posledních třiceti let. Jejím základem je expozice, která byla vytvořena v roce 2001 pro Muzeum architektury v Tokiu. Evropská verze zahájila cestu starým kontinentem v Mnichově v roce 2004 a k vidění byla už také v Dánsku a v Norsku. Iniciátorem českého zastavení je The Japan Foundation, která se zabývá výměnnými uměleckými a kulturními aktivitami, a Japonské velvyslanectví v ČR. Projekt je součástí programu Roku mezilidských vztahů mezi EU a Japonskem. Kromě velkoformátových fotografií domů jsou součástí výstavy také modely, kresby a texty, doplněna je filmovým dokumentem. Brněnská instalace se z prostorových důvodů musela části exponátů vzdát, celý rozsah představí pražská repríza výstavy plánovaná na listopad.

Kazunari Sakamoto (1943) studoval v šedesátých letech na tokijské technice. Jeho začátky bývají spojovány s tzv. Shinoharovou školou – neformálním sdružením mladých architektů, kteří se stejně jako on na počátku 70. let ve svých pracích hlásili k svému učiteli  Kazuo Shinoharovi.  Sakamoto sám působí jako pedagog už několik desítek let a také on výrazně ovlivnil celou generaci japonských architektů. Výstava, která představuje stěžejní projekty individuálního i kolektivního bydlení v jejich kontextu, zachycuje historii jeho hledání prostoru bydlení „jako nejkaždodennější formy prostoru“. Mnohé ze Sakamotových prokjektů vznikaly v diskusi s japonským teoretikem umění Kojim Takim. Filozofie i estetika jeho staveb je ovlivněna buddhismem, podle něhož člověk není oddělen od ostatního světa, v němž všechno vzniká, existuje a zaniká. Proto Sakamoto architekturu chápe spíš jako prostředí než jako objekt a její smysl hledá v nalezení architektonického prostoru vystihujícího nejlépe každodennost či každodenní obyčejnost, skrze které lze nahlédnout jinou každodennost.

13.09.2005 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444