Každá stavba je tak kvalitní, jak kvalitní je její střecha. Při výběru se nejlépe poraďte s odborníkem

Zdroj: Bramac

Zdroj: Bramac

Výběr střešní krytiny patří k nejdůležitějším investicím, které se většinou výrazně promítnou do rodinných úspor. V případě, že má stavebník šťastnou ruku, bude mu střecha sloužit několik generací. Vybere-li však nekvalitní krytinu, jakou je plech, hrozí řada nepříjemností. Jak tedy postupovat při výběru střechy?

„Už při výpočtu orientačních nákladů myslete na to, že například vedle tašek budou třeba další montážní prvky, například dnes obvykle i krajové tašky, odvětrávací tašky nebo hřebenáče, větrací komínky a hlavice, případně zábrany proti nepříjemnému sesuvu velkého množství sněhu, prosvětlovací či bleskosvodové prvky, střešní fólie, větrací pásy proti proniknutí ptáků a hlodavců a mnoho dalších součástí“, upřesňuje Jiří Frídl, uznávaný specialista v oblasti střech.

To však není vše, důkladně je třeba zkontrolovat i stav podstřešního trámoví a v případě potřeby ho ošetřit vhodným impregnačním prostředkem proti dřevokaznému hmyzu a plísním. Tesař nebo pokrývač by měl rozhodnout, zda je potřeba vyměnit střešní latě, části krovu, nebo krov zpevnit.

Vsaďte na ucelený systém

Zdroj: BRAMAC  
Zdroj: BRAMAC  
Na střešní slátaniny z komponentů různých výrobců podle toho kde, za kolik a co vůbec investor sehnal, je věru smutný pohled. Ještě smutnější kapitolou je však často vlastní řemeslná práce. „Přitom prakticky všichni renomovaní výrobci nabízejí kompletní systém střešních prvků. A rozhodně neprohloupíte, pokud střechu domu od projektu až po pokrytí kompletně zrealizuje odborná, nejlépe výrobcem přímo proškolená firma,“ říká Frídl.

Kromě garance na výrobky totiž získáte i záruku na střechu jako takovou. V České republice tyto služby poskytují prověření prodejci pálených (keramických) nebo betonových tašek jako například Bramac, KM Beta nebo Terran. 

Barva pod kontrolou

Při pokládce je třeba pečlivě kontrolovat barevný odstín jednotlivých šarží výrobků a brát tašky současně z několika palet. Estetické „vady na kráse“ se při odlišných odstínech v ploše snadněji rozptýlí, zatímco různobarevné pruhy působí velmi rušivě. 

Záleží i na sklonu střechy

Vedle tašek v mnoha provedeních, ať už pálených (keramických) nebo betonových, lze střechu pokrýt osvědčenou břidlicí nebo šindelem, ale zrovna tak vláknocementovými deskamikrytinami z pozinkovaného plechu s barevnou úpravou, bitumenovými dílci na bázi asfaltových pásů, pro které se užívá název bonnský nebo kanadský šind. 

Češi na kvalitě střechy nešetří, ukázal průzkum

Podle průzkumu společnosti Médea Research dává téměř 90 % Čechů přednost kvalitní střešní krytině, jmenovitě taškám, před levnou krytinou. A proč si právě tašky drží u českých uživatelů takovou oblibu? „Osmdesát sedm procent Čechů je přesvědčeno, že klasické střešní tašky jsou kvalitnější než plechová střecha, a podle sedmdesáti osmi procent spotřebitelů vydrží střecha z tašek po celý život,“ upřesňuje Jan Matějka, ředitel společnosti Médea Research.
 
Více informací o výběru střešních krytin naleznete na www.vseostrese.cz.
12.08.2015 | PR
  • Mediterran CZ, s.r.o.

    Tradice výroby betonových tašek Mediterran sahá až do roku 1920, kdy začala manuální výroba v obci Neded na Slovensku. Ještě i v současnosti v této oblasti nacházíme střechy pokryté 70-80 letou tzv. „mészárosovskou“ taškou. Výroba betonové krytiny byla zahájena jako rodinné podnikání a vývojem přešla od manuálního způsobu přes poloautomatizovanou technologii až k dnešnímu plnoautomatizovanému evropskému standardu zodpovídajícímu způsobu výroby. V současnosti nabízíme 5 základních řad našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444