Kaplický šel vlastní cestou

Tiskové centrum na kriketovém stadionu v Londýně. Foto: DOX

Tiskové centrum na kriketovém stadionu v Londýně. Foto: DOX

Výstava tvorby Jana Kaplického v DOXu

Výstava Vlastní cestou v centru současného umění DOX mapuje tvorbu architekta Jana Kaplického a jeho studia Future Systems. Koncept výstavy je pojat jako cesta časem, na které může divák sledovat vývoj architektovy práce v souvislosti s jeho životním příběhem.

V Čechách je jeho jméno nejčastěji spojováno s vítězným návrhem nové budovy České národní knihovny a následnou kontroverzí. Ve světě se však svým originálním pojetím architektury proslavil mnohem dříve. Kaplický se narodil v roce 1937 do umělecké rodiny. Otec Josef byl sochař, malíř, architekt a grafik, matka Jiřina ilustrovala knihy o botanice. Vystudoval pražskou Vysokou školu umělecko - průmyslovou a po invazi Sovětských vojsk v roce 1968 emigroval do Anglie. Záhy se mu podařilo získat zaměstnání u věhlasných architektonických firem té doby a jeho práce sklízely úspěch. S Davidem Nixonem založil studio Future Systems, jež se stalo značkou pro jeho osobitou architekturu. Za své realizace obdržel Kaplický řadu prestižních ocenění.
Samo jméno studia vystihuje zásadní rys jeho tvorby. Budoucnost pro něj byla ústředním tématem i v době, kdy to přestalo být populární. Nebál se experimentů, jeho vizionářské návrhy posouvaly architekturu zase o krok dále. Vyhýbal se pravým úhlům a dbal na respekt k funkci budovy. Ve svých návrzích se nechal inspirovat přírodními tvary, stavbou těla rostlin a živočichů, ale i tělem lidským. V ladných, zaoblených liniích jeho realizací lze vytušit další zdroj jeho insiprace: ženy. Kromě architektury navrhoval i šperky a oděvy. Ačkoliv jeho architektura vychází z přírodních tvarů, inspirovaly jej i moderní technologie. Odvážně se pouštěl do experimentů s novými materiály (např. budova obchodního domu Selfridges v Birminghamu je pokrytá 15 000 tlačenými hlínikovými disky).
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Jan Kaplický. Foto: DOX

Výstava představuje dílo Jana Kaplického a jeho studia FUTURE SYSTEMS. Vystaveno je rovněž 60 architektonických a vývojových modelů na stolech speciálně navržených pro tuto výstavu. Měřítko modelů začíná od malých designérských návrhů (například šperky ve velikosti 10cm) až po architekturu mrakodrapů (velikost modelu až 1.5m). Součástí expozice jsou také projekce představující Kaplického přednáškovou činnost, návrhy módy a zásadní inspirační zdroje jeho tvorby. Celková koncepce výstavy je založena na využití pro Kaplického typických tvarových a barevných schémat. Organické tvary, barevný gradient vnitřní fasády a podlahové krytiny evokují komplexní prostředí Kaplického vizuálního světa.

Výstava vznikla pod vedením architektky Evy Jiřičné ve spolupráci s Centrem současného umění DOX, Eliškou Fuchsovou Kaplický, AI DESIGN, LN DESIGN a ALBA DESIGN PRESS.

Výstava potrvá do 2. 8. 2010.

Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7

www.doxprague.org
06.05.2010 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444