Kamna a krby do dnešní doby

Stromy už začínají měnit svůj kabát, listí zlátne a slunce zapadá den ode dne dříve. To vše dává tušit, že se zima pomalu blíží a spolu s ní také řada sychravých dnů.

A právě do nich jsou ideálním společníkem krbová kamna nebo rovnou krby, které nejen zahřejí studené prsty, ale také zabarví vaše tváře a do obývacích pokojů přinesou neopakovatelnou atmosféru. Plápolání plamenů a praskání dřeva lidem učarovalo už v dobách pravěkých a i dnes nám poskytuje pocit pohody, klidu a také bezpečí. Poznejte možnosti, které nabízí krbová kamna a moderní krby.

Krbová kamna

Mohlo by se zdát, že pořízení krbových kamen je jednoduchou záležitostí. Jistě, v porovnání s krbem skutečně je, nicméně výběr těch správných kamen také není nic jednoduchého.

První, co byste měli mít na paměti, je výkon budoucího spotřebiče, který je přímo úměrný tepelným ztrátám vašeho domu. Pokud vyberete příliš výkonná kamna, dojde už po pár desítkách minut k přetopení místnosti a o tepelné pohodě nebude moci být řeč. Naopak kamna s příliš nízkým výkonem jednoduše nebudou dostačovat a svěřený prostor nedokážou komfortně vytopit.

Dalším důležitým aspektem, který může i laikovi mnohé napovědět, je hmotnost kamen. Podobně jako je v dnešní době možné koupit šunku, ve které je prapodivně málo masa, seženete i kamna, při jejichž výrobě nebylo použito mnoho oceli a dalších materiálů - lidově řečeno jsou ošizená. Zde platí jednoduché pravidlo, tedy že kamna “běžných” rozměrů, která současně váží méně jak 100 kg, obejděte velkým obloukem. Vaší pozornosti by též neměla uniknout účinnost spalování, se kterou se pojí doba, po kterou kamna dokážou hořet na jedno naložení paliva, množství produkovaných emisí a samozřejmě také výsledná spotřeba dřeva. Teprve ve chvíli, kdy máte v kupě výše uvedené parametry, přichází čas zaměřit se na design kamen, se kterým už vám pomůže váš vlastní vkus.

Krby a jejich typy

Zatímco krbová kamna jsou volně stojícím spotřebičem, který lze v případě potřeby snadno vyměnit, krb je v drtivé většině případů pevnou součástí domu a sestává z krbové vložky a příslušné obestavby. Výjimku tvoří nejrůznější futuristické závěsné a nástěnné modely, kterými se pyšní například výrobci jako Focus nebo Harrie Leenders. Hlavní výhodou krbů je, že jsou vždy stavěny na míru nejen technickým možnostem a dispozicím domu, ale současně také vkusu jejich majitelů. Proto se mnohdy stávají nádhernou dominantou interiéru, která umí navodit to správné teplo domova.
 

Otevřené krby

Mohlo by se zdát, že otevřeným krbům už dávno odzvonilo. Mají nízkou účinnost spalování, minimální výhřevnost a odlétávající uhlíky propálily nejeden koberec. To jste ale ještě nepoznali novou řadu otevřených krbových vložek s názvem Urfeur od německé značky Brunner. Modely vložek v ní obsažené nabídnou úchvatný pohled do plamenů, ty nejlepší možné materiály a zároveň bezproblémový provoz. Jejich nízký výkon ocení nejen majitelé nízkoenergetických a pasivní domů, pro které jsou standardní krbové vložky příliš silné, ale také všichni další, kteří si krb pořizují především k navození atmosféry při čtení oblíbené knihy nebo vychutnávání láhve dobrého vína. Vložky Brunner Urfeur jsou navíc vybaveny výsuvnou ocelovou síťkou, která zamezuje odlétávání žhavých uhlíků z topeniště a v případě, že potřebujete přiložit nebo opéct špekáček, jí jednoduše zasunete směrem vzhůru do obestavby krbu. Nutno podotknout, že otevřené krby nejsou určeny pro vytápění a to především vzhledem k velmi nízké účinnosti. Jejich hlavní rolí je, jak jsme již zmínili, vytvářet pocit klidu, pohody a bezpečí.

Krby a krbové vložky s výměníkem

Velkým trendem posledních let jsou krby, potažmo krbové vložky s výměníkem. Ty umožňují
vytápět nejen samotnou místnost s krbem, ale současně také další místnosti prostřednictvím
připojené teplovodní soustavy a běžných radiátorů. Pokud je do této soustavy připojena také
akumulační nádrž, může vám několik hodin topení v krbu přinést i několik dní příjemného a
rovnoměrně rozloženého tepla.

Krby s výměníkem se velmi dobře hodí do nízkoenergetických domů, jelikož větší část výkonu je předávána do vodního média a díky tomu prostor nepřetápí. Dále jsou vhodnou volbou jako hlavní zdroj vytápění například v rozsáhlejších rekreačních objektech.

Abychom ale byli objektivní, krby a krbové vložky s teplovodním výměníkem mají i své stinné stránky. Tou první je jistě pořizovací cena, která u kvalitních spotřebičů s rozumnou životností začíná na částce 50.000,- Kč a není problémem koupit i vložku za 150.000,- Kč. Pokud k tomu připočítáme potřebné příslušenství v podobě akumulační nádrže, záložního zdroje, oběhového čerpadla a podobně, zjistíme, že minimální částka finálního a současně kvalitního krbu bude jistě přes 100.000,- Kč.

Druhou nevýhodou je závislost na dodávkách elektřiny. Pokud vám proud vypadne, přestane fungovat oběhové čerpadlo a vy jste nuceni přestat topit. Třetí nevýhodou je pak o něco horší průběh hoření, což způsobuje ochlazování spalovací komory výměníkem. Díky tomu budete do krbu nuceni častěji přikládat a ve výjimečných případech může dojít k zakouření místnosti během přikládání, případně k dehtování skla. Jako nevýhodu lze také vnímat nutnost čistit výměník přibližně 1x za 14 dní.

Akumulační sálavá topidla

Velkou renesanci zažívají akumulační a sálavá topidla. Jejich asi nejznámějším příkladem jsou kachlová kamna, která dříve vytápěla každou chaloupku nejen na horách. Co vám mohou nabídnout a proč je o ně tak velký zájem i dnes?

Zatímco klasická krbová kamna, potažmo krby produkují konvekční teplo, které ohřívá proudící vzduch, akumulační topidla uvolňují teplo sálavé. To se šíří prostřednictvím vlnění podobně jako světlo nebo sluneční paprsky a nahřívá předměty, podlahu nebo živé bytosti. Díky tomu je pro naše tělo velmi
příjemné. Další výhodou akumulačních topidel je jejich velmi dlouhá životnost, která se měří v řádech desítek či spíše stovek let a současně naprosto hladký, bezúdržbový a také bezporuchový provoz.

Akumulační kamna či krby sestávají vždy ze spalovací komory a dále tahového systému, v jehož nitru proudí horké spaliny a předávají své teplo do obezdívky postavené z příslušných materiálů s vysokou objemovou hmotností a tím pádem také akumulační schopností. A právě obezdívka dále vyzařuje výše zmíněné sálavé teplo.
 

Za zmínku stojí také princip topení, který se u těchto spotřebičů využívá. Zatímco u klasických krbů a kamen zatopíte a následně přikládáte palivo, v případě akumulačních kamen a krbů zatopíte, přiložíte doporučenou dávku paliva a více se o topení nestaráte. Veškerá energie z paliva přejde do obezdívky, která vás následně bude hřát v rozmezí 12 - 24 hodin v závislosti na jejím dimenzování. Díky tomu mohou kachlová kamna pohodlně sloužit jako hlavní zdroj vytápění i pro lidi, kteří tráví většinu dne mimo domov.

Stranou nemůže zůstat ani vzhled těchto kamen, protože jsou často dominantou interiéru. Vězte, že v tomto ohledu si vybere skutečně každý, jelikož kamna lze plně přizpůsobit vašemu vkusu. Můžete mít tedy doma rustikálně vypadající kousek, klasiku nebo futuristicky vyhlížející topeniště.

Rádi byste se i u vás doma těšili z plápolajících plamenů a pravého tepla domova? Zavítejte do vzorkové prodejny společnosti Krby - Kamna Turyna ve středočeských Pečkách, kde si můžete na vlastní oči prohlédnout více než 150 vystavených modelů, přičemž 14 z nich je plně funkčních a tedy si v nich můžete i zatopit. Samozřejmostí je pak možnost odborné montáže vámi vybraných krbových kamen či profesionální stavba krbů po celé České republice.
02.11.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444